Rødvin ga VM-suksess

Da VM så ut til å ryke i mars for kulekjører Kari Traa (31) på grunn av en vond rygg fikk hun beskjed av legen om å drikke rødvin. Noen dager etter tok hun VM-sølv.

-  Jeg fikk en muskellåsning i ryggen på trening tre dager før VM-starten og klarte så vidt å bevege meg. Da fryktet jeg at VM røk for min del. Men rødvinen gjorde underverker. Det er allmenn kjent at musklene slapper av med litt alkohol, og jeg merket stor forskjell. Muskelknutene i ryggen løsnet opp, sier Kari Traa til Dagbladet.

Det var Bergens Tidende som i går omtalte vinepisoden i finske Ruka i mars i år.

Kule-Kari var ikke sein om å følge lege Stig Heirs anbefaling, da VM-deltakelsen så som mørkest ut.

-  Han kunne ikke gi meg sterke tabletter på grunn av dopingfaren. Men det var jeg egentlig bare glad for, jeg hater å stappe i meg tabletter og piller. Det er helt pyton. Rødvin var den beste medisinen jeg kunne få, selv om jeg egentlig er ei øl-jente, flirer Kari.

Ikke fyllekule

Etter den første kvelden med litt rødvin klarte hun stå nesten helt oppreist, og kom seg til og med en liten tur ut i bakken. Etter dag to følte hun seg helt fin foran VM-løpet i single dagen etter. Da falt hun. Påfølgende dag kjørte hun derimot inn til VM-sølv i parallell kulekjøring.

-  Jeg vet ikke om jeg hadde blitt fin i kroppen uten de to rødvinskveldene. Men for meg funka det iallfall. Fra å ha følt meg som en 80-åring ble jeg helt fin på rekordtid. Etter et par glass kjenner du det litt i kinnene og får slappet godt av. Vi er jo vanlige folk vi også, sier Kari Traa.

Positive erfaringer

 MED RØDVIN I KROPPEN:  Kari Traa jublet for VM-sølv i kulekjøring i finske Ruka i mars i år. Ryggen hennes slo  seg vrang bare noen dager før VM startet, men Traa mener hun ble startklar og fin i kroppen på rekordtid på grunn av at hun drakk en halvliter rødvin på kveldstid de siste dagene før VM-start. Foto: Tor Wennström/Lehtikuva/Scanpix
MED RØDVIN I KROPPEN: Kari Traa jublet for VM-sølv i kulekjøring i finske Ruka i mars i år. Ryggen hennes slo seg vrang bare noen dager før VM startet, men Traa mener hun ble startklar og fin i kroppen på rekordtid på grunn av at hun drakk en halvliter rødvin på kveldstid de siste dagene før VM-start. Foto: Tor Wennström/Lehtikuva/Scanpix Vis mer

Hun vil ikke nøle med å prøve samme oppskrift om kroppen slår seg vrang igjen foran en konkurranse.

-  Jeg har bare positive erfaringer med å drikke rødvin. Det kan også hjelpe mentalt, for man får klarna hodet litt. Men nå må ingen tro at dette hander om å drikke seg beruset. Det er ikke det det handler om. Man må ta alt med måte.

-  Og dessuten er det jo en del leger som sier at et glass vin om dagen er bra. Det har kanskje med å gjøre at vi har en mer stressende hverdag enn før.

-  Skal kose seg litt

Freestylelandslagets lege Stig Heir husker godt at han anbefalte Kari Traa å drikke et glass vin.

-  Rødvin har ingen legende effekt, så man vet aldri om det var det som hjalp, for Kari fikk behandling i tillegg. Men det kan bidra til at utøveren slapper av og koser seg litt. Kari var bekymret, for dette var rett før en VM-finale, sier Stig Heir til Dagbladet.

-  Har du anbefalt andre idrettsutøvere å drikke vin noen dager før konkurranse?-  Nei, det har jeg ikke. Det har ikke vært andre slike situasjoner. Men generelt sett ser jeg ikke noe galt i å ta seg et glass rødvin noen kvelder før en konkurranse.

Aldri misset renn

For Kari gikk det også litt prestisje i å ikke gå glipp av VM-konkurransene i Finland i våres. Siden 1996 har vossejenta nemlig ikke måttet stå over et eneste verdenscup-, VM- eller OL-renn.

-  Den dagen jeg ikke kan kjøre en konkurranse vil være et stort nederlag. Så lenge jeg har kjørt alt i ti år har jeg ikke tenkt å begynne å misse renn nå som karrieren går mot slutten, sier Kari Traa.

Verdenscupen starter i franske Tignes 14. desember, og Kari Traa kunne ikke ønsket seg en bedre oppkjøring enn hun har hatt.

Helt perfekt

-  Annenhver uke har jeg vært på samling i Sveits og hjemme i Norge. Det har vært helt perfekt, og jeg har allerede hatt 40 skidager. Målet før sesongen var rundt 60, og det blir ikke noe problem. Jeg er kjempemotivert, og treneren min sier han aldri har sett beina mine gå så kvikt som nå, sier Kari Traa på telefon fra Helsinki.

Der er hun på messe for å vise fram undertøy, hjelmer og briller fra sin kleskolleksjon. Det skal nå ut på det finske markedet.

Tror du det går bedre med et par glass vin?