GLADE: Etter en tett sluttspurt mot vertsnasjonens roere sikret Rasmus Quist og Mads Rasmussen det første danske gullet i OL med seier i lettvekt dobbeltsculler lørdag. Foto: AP Photo/Chris Carlson
GLADE: Etter en tett sluttspurt mot vertsnasjonens roere sikret Rasmus Quist og Mads Rasmussen det første danske gullet i OL med seier i lettvekt dobbeltsculler lørdag. Foto: AP Photo/Chris CarlsonVis mer

Roere fikset Danmarks første OL-gull

Slo briter med knallsterk sluttspurt.

Etter en tett sluttspurt mot vertsnasjonens roere sikret Rasmus Quist og Mads Rasmussen det første danske gullet i OL med seier i lettvekt dobbeltsculler lørdag.

Den danske duoen passerte målstreken på tiden 6.37,17. Seks tideler skilte ned til Zac Purchase og Mark Hunter fra Storbritannia. New Zealands Storm Uru og Peter Taylor kapret bronsemedaljene ytterligere tre sekunder bak.

Quist og Rasmussen var sterkest da finalen ble satt i gang for annen gang. Etter et uhell i første forsøk fikk britene nemlig innvilget en forespørsel om omstart.

Setet til Purchase gikk i stykker helt i begynnelsen av løpet. Han løftet det i været for å vise hva som var skjedd, og dommerne avbrøt løpet.

I omstarten tok britene ledelsen og holdt den helt til danskene avgjorde med en sterk spurt.

- Det var et meget vanskelig løp, og alle hadde problemer med vinden, sa Mads Rasmussen om ferden mot seier.

Tilbake på toppen Danmarks gullvinnere vant også VM-gull i 2006 og 2007. I Beijing-OL måtte de nøye seg med bronse.

- Det er deilig å være tilbake på toppen av podiet, akkurat som vi var for fire-fem år siden, konstaterte Rasmus Quist.

Kristoffer Brun og Are Strandli i den norske lettvektssculleren greide ikke å kvalifisere seg til finalen og måtte nøye seg med B-finale lørdag. De endte på 9.-plass i OL.

Danmark fikk også en sølvmedalje i roing lørdag. Fie Udby overrasket nemlig i kvinnenes finale i singelsculler og ble kun slått av tsjekkiske Miroslava Knapkova. Med det ordnet Udby danskenes femte OL-medalje.

Det var altså en stor dansk dag på roanlegget i Eton, men enda større var den for de britiske OL-vertene. De innkasserte to gull til, og det med bare 20 minutters mellomrom.

To på 20 Først nedkjempet mennenes firer sine australske erkerivaler og seiret foran 30.000 jublende tilskuere, så rodde Katherine Copeland og Sophie Hosking i kvinnenes lettvektsdobbeltsculler inn til seier.

I fireren satt Alex Gregory, Pete Reed, Tom James og Andrew Triggs Hodge.

Britenes seier betydde at Drew Ginn ikke innfridde ambisjonen om å bli første australske utøver med gull i fire OL.

Det var fjerde gang på rad at Storbritannia tok gullet i firer uten styrmann.

- Vi har vært under mye press, og det er vidunderlig at vi greide å holde liv i tradisjonen i denne båtklassen, sa Gregory.

- Nå kan sønnen min få ta med seg medaljen på skolen og fortelle at pappa er olympisk mester.

(NTB)