BAKKEKAMP: I morgen er det duket for en ny bakkeduell i verdenscupen mellom Dario Cologna og Petter Northug, men Davos er på grunn av høyden et sted der prestasjonene gjerne svinger mer enn vanlig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BAKKEKAMP: I morgen er det duket for en ny bakkeduell i verdenscupen mellom Dario Cologna og Petter Northug, men Davos er på grunn av høyden et sted der prestasjonene gjerne svinger mer enn vanlig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Røffere i bakkene

Til slutt var det Petter som stakk fra der det var brattest.

I MORGEN blir det enda en bakkeduell mellom Petter Northug og Dario Cologna i de steile åsene rundt Davos. Sist gang skisportens to frontfigurer møttes i like røft terreng i Kuusamo, virker sveitseren best i hver eneste stigning før Petter gikk rett fra ham med en rå klassisk diagonal i den aller siste mota.

Det var første varsel om at Petter Northug er i stadig utvikling mot å bli en komplett skiløper. Nå kan sånt sjekkes med et helt nytt GPS-system underveis i løypa.

FRA MINI-TOUREN i Kuusamo har den norske statistikkeksperten Jan Kocbach satt sammen en tidsanalyse basert på GPS-målingene som sammenligner bakkeklatringen til de ulike toppløperne.

Med seks runder a. 2,5 km var denne løypa godt egnet til det. I hvert fall hvis du leser resultatene kritisk med tanke på den taktisk disponeringen som ligger innebygget i en slik avsluttende etappe på en sammenlagtkonkurranse. Petter lot seg for eksempel fort hente inn av Cologna som startet 13 sekunder bak, slik at de kunne samarbeide om de to fremste plassene.

SANNSYNLIGVIS er også de få sekundene Northug slipper på hver av de følgende bakketoppene mest taktisk betinget. Den lille avstanden fram til Cologna utlignet nordmannen umiddelbart på det flate partiet etter stigningene, for så altså å avgjøre duellen i front opp den hardeste bakken før skistadion.

Da blir bildet egentlig litt annerledes enn GPS-målingen viser.  I denne duellen var det den tradisjonelt beste klatreren som tapte mot den historiske spurtkongen:

•• Selv i klassisk stil var ikke Petter Northug lenger til å gå fra i det bratteste terrenget.

Gjelder dette mer enn et tilfeldig renn, forrykker det balansen mellom disse to rivalene i Northugs favør.

GPS-MÅLINGENE fra Kuusamo indikerer forøvrig at russerne fortsatt er de beste klatrerne. Brytes resultatene ned til måling av ren tid opp den lengste bakken, er Maxim Vylegzhanin klart sterkest i fem av de seks stigninger selv om russeren fikk ødelagt selve løpet med et stygt fall midtveis. Før dette fallet hadde Vylegzhanin hentet inn 41 sekunder på Northug; det meste av dette i bakkene.

På samme vis tok landsmannen Alexander Legkov mye innpå Northug i stigningene helt fram til midtveis i løpet, men da hadde den ellers så utholdende russeren ikke mer krefter til å utligne forspranget.

DET ER slike presise målinger underveis som gir løperne bedre grunnlag til å vurdere både disponering, ulik teknikk og skivalg. Dette materialet fra Kuusamo viser for eksempel at Petter Northug var den nest raskeste i utforkjøringene. Dette til tross for taktiske valg som ga tidstap også der.

Dette forsterker inntrykket av at Northug er den aller beste til å sette sammen de ulike delene av løpet. Lenge har han stått oppreist i starten av utforpartiene for å masserer lårene med tanke på denne helheten. På samme vis gjør et bedre oksygenopptak at Petter Northug nå slipper å presse seg maksimalt i hver eneste av stigningene.

Da kan det bli virkelig slitsomt for konkurrentene.

PS) Blant jentene var det bare 10 løpere som ble GPS-registrert i dette forsøket i Kuusamo. Resultatene var som ventet: Therese Johaug var litt bedre enn Marit Bjørgen i de tyngste partiene, men igjen er det grunn til å understreke forutsetningene i selve rennet. Her hadde Bjørgen raskt full kontroll og trengte ikke gå maksimalt.

    

RYKKET I HVER BAKKE: Disse GPS-målingene viser hvordan Dario Cologna (rød) hentet inn Petter Northug (svart) og fikk et lite forsprang under 15-kilometeren i Kuusamo. Petter utliknet forspranget i det flatere terrenget på toppen, og var til slutt raskest opp den siste bratte mota.Data fra Jan Kocbach/worldofcx.com
RYKKET I HVER BAKKE: Disse GPS-målingene viser hvordan Dario Cologna (rød) hentet inn Petter Northug (svart) og fikk et lite forsprang under 15-kilometeren i Kuusamo. Petter utliknet forspranget i det flatere terrenget på toppen, og var til slutt raskest opp den siste bratte mota.Data fra Jan Kocbach/worldofcx.com Vis mer