STORT Å VÆRE NORDMANN: Hopplegenden Roger Ruud var rørt på sletta i Garmisch-Partenkirchen etter seieren til Daniel-André Tande. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
STORT Å VÆRE NORDMANN: Hopplegenden Roger Ruud var rørt på sletta i Garmisch-Partenkirchen etter seieren til Daniel-André Tande. FOTO: TORE ULRIK BRATLANDVis mer

HOPPUKA

Roger Ruud i tårer ett år etter brannen: - Det er skremmende

Hyller Tande etter seieren.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Den norske hopplegenden Roger Ruud (58) var på plass i Garmisch-Partenkirchen da Daniel-André Tande (22) vant Nyttårshopprennet i dag.

Som vinner av rennet i 1982 har Ruud for vane å være på plass i Garmisch. Og for noen kontraster: I fjor sto hopplegenden ribbet til skinnet i den tyske byen etter at huset på Toten brant ned lille julaften. De eneste klærne han eide, var de han hadde på seg - og som han hadde fått av hopplandslaget.

I år har han gått rundt og promotert Roger Ruud-truser under Hoppuka. Humøret er helt annerledes. Og dårligere ble det ikke da Tande vant i dag.

Ruud vet ennå ikke var som forårsaket brannen som startet da han lå og duppet av på ettermiddagen.

TIL TOPPS: Daniel-André Tande jubler sammen med resten av gutta. Foto: NTB Scanpix
TIL TOPPS: Daniel-André Tande jubler sammen med resten av gutta. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Selvfølgelig er det skremmende. Det har gått ett år og brannårsaken er ukjent, sier Ruud, som i dag først og fremst ville snakke om triumfen til Tande.

Har troen

Da nordmannen gikk til topps - og den norske nasjonalsangen ble spilt over anlegget - klarte ikke Ruud å holde tårene tilbake. Han kjente på følelsene fra da han selv herjet i hoppbakken. Og han var stolt av å være nordmann.

- Det finnes ikke noe større enn å vinne i Garmisch-Partenkirchen og Holmenkollen, hvis du ser bort fra mesterskap. Da han satt på bommen i siste hopp, var jeg sikker på at det skulle gå veien. Han har hele tida vært trygg på andrehoppet, sier Ruud til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis Tande holder følge også etter rennet i Innsbruck, har Ruud troen på at vi kan få en norsk sammenlagtseier. Foreløpig ser det ut til å bli et race mellom Kamil Stoch, Stefan Kraft og Tande.

- Han er veldig god. Han har aldri vært så god som nå. Han har selvtillit til å komme gjennom rennet i Innsbruck på en grei måte, sier Ruud.

Omsvermet

Tande var en svært omsvermet mann i Garmisch-Partenkirchen i ettermiddag. Tysk presse var opptatt av hans interesse for Premier League-klubben Liverpool, der tyskeren Jürgen Klopp er trener.

- Det var deilig, sier Tande om seieren.

- Jeg hadde det helt jævlig da jeg satt alene igjen på toppen i andre omgang. Jeg sleit med å puste med magen. Den følelsen jeg hadde da jeg gikk ned i sittestilling, har jeg aldri hatt tidligere.

ET FLOTT SYN:  Daniel-André Tande. Foto: NTB scanpix
ET FLOTT SYN:  Daniel-André Tande. Foto: NTB scanpix Vis mer

Roger Ruud forteller at han skal følge Hoppuka helt ut. Hopperne reiser videre til Innsbruck i Østerrike i morgen. I fjor fikk Ruud oppleve at Kenneth Gangnes - også han fra Toten - gjorde sine saker bra i Garmisch med andreplass.

Om brannen sa han til Dagbladet:

- Jeg anbefaler alle å sjekke batteriene på brannalarmen. Det reddet i alle fall meg.

Maktesløs

Videre fortalte han:

- Jeg følte meg helt maktesløs. Jeg prøvde å tenke på hva jeg kunne gjøre for å redde ting. Men jeg klarte ikke å redde noe som helst. Jeg prøvde å knuse ei rute og gå inn på den ene sida av huset. Men det var bare å gi opp.

Brannfolkene dukket opp etter 13 minutter. Blant det som forsvant var avisutklipp fra hoppkarrieren.

- Det føltes som en evighet mens jeg sto midt oppi det. Jeg har bodd i huset siden slutten på 80-tallet. Det er mange ting som flyr gjennom hodet ditt, fortalte Ruud, som var desto høyere oppe i dag.