Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Roger Ruud ribbet til skinnet: Må feire nyttår i hoppklær

Snakker ut om marerittet.

OPPLEVDE MARERITTET:  Roger Ruud er på plass i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland etter at huset brant ned lille julaften. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
OPPLEVDE MARERITTET: Roger Ruud er på plass i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland etter at huset brant ned lille julaften. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Lille julaften opplevde den tidligere storhopperen Roger Ruud (57) marerittet: Huset på Skreia sør for Gjøvik brant ned til grunnen.

Ruud lå og duppet av i 16.30-tida, da han plutselig ble vekket av brannalarmen. Brannen var eksplosiv. Ruud måtte bare rømme huset.

- Jeg anbefaler alle å sjekke batteriene på brannalarmen. Det reddet i alle fall meg, sier Ruud til Dagbladet.

Besøker Hoppuka Vi møter ham på sletta i Garmisch-Partenkirchen nyttårsaften. Som vinner av Nyttårshopprennet i 1982 er han invitert ned til den tyske storbakken.

Roger Ruud står i sponsorklærne til hopplandslaget. De fikk han overlevert av markedssjef Bjørn Einar Romøren før han dro til Tyskland.

- Dette er alle klærne jeg har nå. Romøren fylte en haug med klær, så det setter jeg pris på, forteller Ruud.

Situasjonen er fortvilet for 57-åringen som var blant verdens beste hoppere på 80-tallet. Han har mistet absolutt alt.

- Jeg følte meg helt maktesløs under brannen. Jeg prøvde å tenke på hva jeg kunne gjøre for å redde ting. Men jeg klarte ikke å redde noe som helst. Jeg prøvde å knuse ei rute og gå inn på den ene sida av huset. Men det var bare å gi opp.

Ruud har ingen anelse om hva som startet brannen. Brannfolkene dukket opp etter 13 minutter.

- Det føltes som en evighet mens jeg sto midt oppi det. Jeg har bodd i huset siden slutten på 80-tallet. Det er mange ting som flyr gjennom hodet ditt, forteller Ruud.

Støtteerklæringer Gamle hoppminner - alt gikk tapt i brannen.

- Det var utklipp mamma hadde spart på siden jeg begynte å komme i avisa som femåring. Jeg mistet også min første premie som jeg fikk da jeg var to år.

Når strømmer støtteerklæringene inn fra hele landet.

- Folk gir uttrykk for at de vil hjelpe meg. Men det er ikke så mye å gjøre. Først må jeg finne en ny plass å bo. Jeg kan ikke bo på et rom her og der.

Ruud fortsetter:

- Men dette får jeg ta når jeg komme hjem. Jeg skal prøve å kose meg litt her nede, under Hoppuka. Rett og slett prøve å glemme litt det som skjedde. Det var en traumatisk opplevelse. Samtidig blir det er samtaletema når du møter folk. Det får du bare ta med.

PÅ SLETTA I GARMISCH:  Det blir ikke mye smoking på Roger Ruud i kveld. Dette er hva han går i, og det er dette han har: Hoppernes sponsorklær. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
PÅ SLETTA I GARMISCH: Det blir ikke mye smoking på Roger Ruud i kveld. Dette er hva han går i, og det er dette han har: Hoppernes sponsorklær. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

- Det er spesielt når du legger deg om kvelden. Du begynner å tenke. Men jeg har også vært heldig. Det har vært andre branner i jula der folk ikke har kommet levende fra det. Det setter ting i perspektiv.

Invitasjoner Ruud håper brannen gir en viss dekning på forsikringen. Men foreløpig er det meste bare kaos.

- Hvordan blir nyttårskvelden?

- Dette er klærne jeg har, sier han og ser ned på antrekket han har fått av hopperne.

-  Det er noen invitasjoner her og der. Men det blir vel helst en liten matbit og rolig. Så er det tidlig på'n igjen i morgen.

- Hvordan opplever du støtten fra hoppfamilien?

- Vi hoppere er en familie, uansett om det er nasjonalt eller internasjonalt. Alle støtter opp. Dette er heller ikke det verste antrekket jeg kan gå i. Jeg får bare prøve å beholde verdigheten oppi dette, påpeker Ruud.

- Veldig trist Hoppernes sportssjef - Clas Brede Bråthen - har naturligvis fått med seg sjokknyheten om Ruud på sletta i Garmisch-Partenkirchen.

Mens hopperne setter utfor i bakgrunnen, sier han:

- Dette er veldig trist for Roger. Jeg har selv opplevd brann på nært hold. I 2009 brant barndomshjemmet mitt ned. Det er veldig spesielt: Nå har både barndomshjemmet mitt og hjemmet til barndomshelten min brent opp.

Bråthen fortsetter:

- Det er mange som byr seg. Men Roger har vært gjennom tøffe tak før. Jeg er sikker på at han kommer seg gjennom dette også.

FRA GLANSDAGENE:  Roger Ruud ble blant annet norgesmester i 1982. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix
FRA GLANSDAGENE: Roger Ruud ble blant annet norgesmester i 1982. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media