Roger'n mot OL i østtysk superbob

HUNDERFOSSEN (Dagbladet): - Det er visst mange som har vært på jakt etter denne her, sier Roger Ruud (39). Han smiler tilfreds og klapper den nylakkerte boben sin nesten ømt. Den er fargesprakende og rå. Og den går fort. - Styggfort, sier Roger.

I dag morges gikk Roger Ruud (39) om bord i Kiel-ferja. Han skal ned til Mellom-Europa for å kvalifisere seg til Nagano-OL. Og det er faktisk ikke noe å le av. Roger'n er dødsseriøs - og stiller med topp utstyr. Boben han har fått tak i, er laget i Øst-Tyskland i 1990.

- Det er den beste som finnes. På den tida hadde de fortsatt ekspertisen og super-materialene. De bobene som lages i dag, etter at muren falt, er på langtnær så bra, sier Roger.

Øst-Tyskland, eller DDR, abonnerte i flere år på OL-gull i bob. En av grunnene var at de hadde ubegrensede midler til forskning og utvikling av det beste utstyret.

- Jeg har fått tak i et prakt-eksemplar. Denne her er lagd på en flyfabrikk i Dresden. Nå er det opp til meg å få den til å gå fort nok, sier Roger.

Hvor er du, Røkke?

Roger Ruud har kjørt bob noen sesonger. Men med middels utstyr og skrinn kasse, har det blitt så som så.

Nå er både utstyret og budsjettet oppjustert.

- Jeg har stått på og fått positiv respons fra flere sponsorer. Nok til at jeg kan kjøre hele verdenscupen, sier Roger.

- Jeg har også ringt både til Kjell Inge Røkke og John Fredriksen, men ikke hørt noe som helst. Dette skulle da være midt i blinken for dem? Og jeg har alltids plass, om flere vil være med og hjelpe meg.

Spydde sju ganger

- Hvor realistisk er det å oppnå resultater gode nok for en OL-billett?

- Umulig å si, egentlig. Men det er det som er målet. Og hadde jeg ikke trodd det var mulig, hadde jeg aldri i verden brukt så mye tid og penger på dette her.

- Jeg er veldig spent. Det er første sesongen med topp utstyr, jeg har trent brukbart, jeg er veldig motivert og har forferdelig lyst på å kjøre i Nagano, sier Roger til Dagbladet.

  • Den gamle skihopperen har fortsatt konkurranseglimtet i øyet. Etter hver treningstur i OL-anlegget på Hunderfossen gransker han starttider, mellomtider og sluttid for å finne ut hvor det er et hundredel å hente.

- Jeg er bitt av basillen. Dette er vanvittig moro, sier Roger om å frese ned en isbane i opptil 150 kilometer i timen.

- Men da jeg prøvde første gang, måtte jeg spy etterpå. Det gjentok seg de sju første turene. Ned banen - rett på do. Nå er det bare gøy.

Bare rykter

Om Roger Ruud kommer til OL, er opp til ham sjøl - og Norges Olympiske Komité.

Han gjør i alle fall hva han kan for å få det til. Boben opptar all tid.

- Det er dette jeg driver med om dagen. Pluss litt småsnekring, sier Roger.

- Jeg har ikke akkurat fast ansettelse noe sted.

- Men jeg har fått til sponsoravtaler som gjør at jeg kan satse på dette nå. Det er riktignok bare så vidt det går i hop, og nye sponsorer er hjertelig velkomne.

- Jeg har hørt rykter om at du sper på inntekta med litt torpedo-virksomhet?

- Ja, de ryktene har jeg også hørt i flere år.

- ???

- Det er ikke noe i dem. Det er rykter som har oppstått etter en episode der jeg ble beskyldt for å ha banket opp en fyr. Det var helt feilaktig, og jeg ble da også frifunnet på alle punkter.

- Men Dagbladet kjørte saken voldsomt på førstesida. Dere skulle bare visst hvor mye det oppslaget ødela for meg.

- Er du blitt snill gutt?

- Jeg er meg sjøl, da vet du. Men jeg er blitt flinkere til å tenke meg om. Der jeg før tenkte en gang, tenker jeg to nå.

Til Tyskland

Første etappe i Roger Ruuds OL-satsing er over. Og bestått. Roger'n klarte å banke sammen et budsjett, skaffe seg en topp-bob og penger til å holde den i drift.

- Den jobben var tøff nok den, men den er ikke noe enklere den som kommer nå.

<B>OL-DELTAKER?</B> Ruud jubler over sponsorkontrakter som åpner veien mot Nagano-OL.
Roger Ruud