Rogne fikk Rangers-juling i siste test før Danmark

Men 20-åringen er ikke enig i kritikken fra skotsk presse.

KLAR FOR MER: Thomas Rogne fikk en tøff Old Firm-finale mot Rangers i helga, men tror på mer moro i Celtic-drakt framover. Ukas landslagssamling er en ren bonus.
 


Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KLAR FOR MER: Thomas Rogne fikk en tøff Old Firm-finale mot Rangers i helga, men tror på mer moro i Celtic-drakt framover. Ukas landslagssamling er en ren bonus. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

SANDEFJORD (Dagbladet): Thomas Rogne har bare vært a-landslagsspiller noen timer, men i Celtic har han allerede vært gjennom en ilddåp eller to.

I helga var han definitivt gjennom en sånn, da Celtic møtte Rangers til finale i den skotske ligacupen. Finalen endte med Celtic-tap etter ekstraomganger, og Rogne fikk rimelig hard medfart i skotsk presse etter kampen.

«Beslutningen om å starte finalen med Rogne i stedet for den mer erfarne og raskere Glenn Loovens, var en gambling som gikk veldig galt», skriver Evening Times, og intervjuer Celtic-assistent Johan Mjällby om at trenerne valgte å bytte ut Rogne til fordel for nettopp Loovens etter drøyt 70 minutter.

- Det skulle ikke ha vært noe problem, for Thomas er en stor, sterk gutt. Vanligvis er han veldig god i store kamper, men han så litt mer ukomfortabel ut enn vanlig. Så vi bestemte oss for å få utnyttet Glenns fart halvveis ut i andre omgang, sier Mjällby.

- Jeg kommer ikke til å være for hard mot Thomas, for han er bare 20, og det er en perfekt alder for å kunne lære av dette. Jeg er sikker på at skuffelsen ikke vil tynge ham for mye, sier svensken, etter at spesielt Rangers' kroatiske spiss Nikica Jelavic skal ha gitt Rogne mye å jobbe med.

Noen dager senere innrømmer Thomas Rogne selv at han var litt svekket til kampen mot Rangers.

- Det var en tøff kamp. Jeg har vært sjuk i en uke også, så jeg ble sliten utover i andre omgang. Jeg følte egentlig det gikk bra, men vi tapte dessverre på overtid. Det var en jevn kamp helt til slutt, sier han til Dagbladet.

Vanvittig oppbygning
Old Firm er selvfølgelig noe helt spesielt, og når et trofé står på spill blir det enda viktigere. Rogne klarer nesten ikke å beskrive hvordan det er å være en del av det sirkuset.

TØFF DUELL: Rangers' Nikica Jelavic ga Rogne mye å jobbe med.Foto: SCANPIX/REUTERS/Russell Cheyne
TØFF DUELL: Rangers' Nikica Jelavic ga Rogne mye å jobbe med.Foto: SCANPIX/REUTERS/Russell Cheyne Vis mer

- Det er en helt utrolig stemning. Trøkket på stadion er vanvittig, og det er oppbygningen på forhånd også. Det bør oppleves, det går nesten ikke an å si hvor kult det egentlig er, sier han.

- Hvordan merker du det på de skotske lagkameratene?

- Du merker det i garderoben, og ute på banen trøkkes det jo ekstra til. Du er kanskje litt mer spent før en sånn match enn til vanlig selv også, men som spiller må du bare tenke at det er en vanlig kamp - selv om det er ganske spesielt.

- Hvordan opplever du fotballivet i Glasgow?

- Det er alltid i hvert fall 50 000 mennesker på kampene, så det er klart det er trøkk rundt det. Folk er veldig engasjerte, når du går rundt i byen møter du alltid supportere som vil ta bilde og sånn. Det er mye mer intenst enn jeg var vant til i Stabæk. Men det er jo dødskult det, det er jo det du har lyst til å oppleve, sier Rogne.

Svensk mentor
Celtic-assistent Johan Mjällby omtales forøvrig som Rognes «mentor» i Evening Times. Den tidligere Stabæk-forsvareren tror han kan lære mye av den tidligere stoppertøffingen.

- Han tar vel ikke noe spesielt vare på meg, men det er klart, han er svensk, og har opplevd mye av det samme som meg. Han dro til Celtic på ca samme alder som meg han også, og han har vært forsvarsspiller. Jeg driller for eksempel mye soneforsvar sammen med ham. Han er en tøffing som jeg kan lære mye av, og han har mye å lære bort, sier Rogne til Dagbladet.

Den første sesongen hans i Skottland har vært preget av en del fram og tilbake med skader og sykdom. Nå tror Rogne at han endelig kan konkurrere med de andre på lik linje.

MENTOR: Svenske Johan Mjällby har tatt Rogne under sine vinger, som det heter.Foto: SCANPIX/REUTERS/Russell Cheyne
MENTOR: Svenske Johan Mjällby har tatt Rogne under sine vinger, som det heter.Foto: SCANPIX/REUTERS/Russell Cheyne Vis mer

- Kroppen er fin nå. Jeg hadde en betent visdomstann som skapte mye problemer, men den fikk jeg fjernet på tirsdag. Etter det har jeg vært fin. Jeg håper jeg er ferdig med skadene nå, jeg startet jo nå i helga også, men jeg må prestere jevnt for å forsvare en plass på laget, sier han.

Landslagsspill en drøm
I landslagstroppen er han litt plutselig denne gangen. Landslagssjef Egil Drillo Olsen innrømte også under uttaket at han ikke har sett Rogne spille for Celtic i levende live.

- At han ikke har sett meg, det tenker jeg ikke så mye på. Jeg regner med at jeg er her fordi jeg er blant de beste, da må jeg bare takke for det og ta muligheten, sier Rogne, som føler seg godt tatt imot.

- Det er første gang jeg har vært her, og de få timene jeg har fått oppleve så langt har vært hyggelige. Landslaget har jeg egentlig bare tatt som en bonus, jeg har ikke tenkt på det i det hele tatt. Jeg ble faktisk overrasket når jeg ble tatt ut nå. Men det er klart det er gøy når man først er her, det er det kuleste man kan være med på som fotballspiller, sier han til Dagbladet.