OVERBEVISTE: Roerne Are Strandli (til høyre) og Kristoffer Brun er klar for OL-finale. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
OVERBEVISTE: Roerne Are Strandli (til høyre) og Kristoffer Brun er klar for OL-finale. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Rogutta klar for OL-finale etter sjokkstart. Så kom den ekle reaksjonen fra magen

Kristoffer Brun og Are Strandli så ut som sterke gullkandidater i 1000 meter. Selv om avslutningen ikke sto helt i stil med starten, er duoen klar for OL-finale.

RIO DE JANEIRO/OSLO (Dagbladet) Kristoffer Brun og Are Strandli viste rå styrke da de mandag tok seg videre til OL-semifinalen i lettvekt dobbelsculler Rio de Janeiro på overbevisende vis.

I dag, klokka 14.26 norsk tid, kvalifiserte de seg for OL-finalen for første gang i karrieren. Strandli og Brun overbeviste stort under dagens semifinale.

Den norske duoen fikk en pangstart og sjokkerte både konkurrentene og kommentatorene da de ledet med en halv båtlengde etter bare noen sekunder.

- Jeg måtte sjekke om det var Norge som var i bane fire, for en så klar ledelse så tidlig hadde jeg ikke drømt om engang, sier TV 2s roekspert Lars Bjønnes.

Etter 500 meter ledet Norge allerede med to sekunder.

- Dette er jo helt rått. Se på dette da. Vi ser ut som gedigne medaljefavoritter, ropte TV 2-kommentator Ole Kristian Stoltenberg under semifinalen.

SLITEN: Are Strandli var helt ukjørt etter at finaleplassen ble sikret.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SLITEN: Are Strandli var helt ukjørt etter at finaleplassen ble sikret. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Måtte spy etter målgang

Etter 1000 meter var ledelsen økt til nesten tre sekunder til sørafrikanerne, som førte an den jevne kampen om de øvrige finaleplassene.

Men opp til 1500 meter koblet Sør Afrikas duo inn et ekstra gir og passerte den norske duoen ved neste passering. Plutselig tok også italienerne og polakkene innpå, men Norge hadde likevel full kontroll og tok seg direkte videre til finale sammen med Sør-Afrika og Polen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter målgang var den norske duoen så slitne at de måtte brekke seg.

- Det er ikke uvanlig at jeg må spy, men jeg ble skikkelig sliten i dag, sier Are Strandli til Dagbladet etter å ha rodd seg til OL-finalen i lettvekts-dobbeltsculleren på Estadio da Lagua.

Etter 1000 meter ledet den norske båten stort, men mot slutten ble forspranget spist opp av Sør-Afrika.

- Vi stivnet totalt, konstaterer Strandli.

- Det var skikkelig tungt, men vi klarte likevel å kjøre på og presse ut det siste. Men nå er jeg helt ferdig, sier han.

Ikke bekymret

MEDALJEHÅP: Roerne Kristoffer Brun og Are Strandli skal kjempe om medalje i morgendagens finale. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MEDALJEHÅP: Roerne Kristoffer Brun og Are Strandli skal kjempe om medalje i morgendagens finale. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han måtte snu seg vekk fra TV-kameraene og kaste opp litt midt i et intervju. Etterpå var han mer fattet, men like sliten.

- Kan dere restituere dere allerede til finalen i morgen?

- Det går bra.

Også makker Kristoffer Brun var tydelig preget av de 2000 meterne han rodde nærmest for livet i dag.

- Jeg er sliten ja, men det skal du være for å komme til en OL-finale. Det er det viktigste, at vi klarte det, sier Brun til Dagbladet.

Finalen går av stabelen i morgen, fredag. Strandli og Brun har vært på seierspallen i samtlige finaler de har deltatt i de siste tre årene. Det lover godt for den finaleklare OL-duoen.

I London-OL for fire år siden ble de slått ut i semifinalen og endte til slutt på niendeplass. Årets prestasjon er derfor historisk bra for Strandli og Brun, som allerede i morgen skal kjempe om medalje.

Det samme gjør Olaf Tufte og Kjetil Borch i dobbeltsculler tungvekt kl. 16.24 i ettermiddag. Finalen sendes på TV 2.

NORSK JUBEL: Norge har ikke mange medaljekandidater i Rio-OL, men på roarenaen har Norge flere håp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NORSK JUBEL: Norge har ikke mange medaljekandidater i Rio-OL, men på roarenaen har Norge flere håp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer