SUPERDUO: Kristoffer Brun og Are Strandli. Her på Årungen i Akershus. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SUPERDUO: Kristoffer Brun og Are Strandli. Her på Årungen i Akershus. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Rogutta måtte ta grep for å unngå millimeterdrama: - Frustrerende

På to år mistet Are Strandli og Kristoffer Brun OL- og VM-gull med til sammen 0,9 sekunder. De har ingen planer om å la det skje igjen.

ÅRUNGEN (Dagbladet): I august, fem år etter forrige triumf i en stor, internasjonal konkurranse (VM-gull, 2013), tok Are Strandli (30) og Kristoffer Brun (30) endelig steget på toppen av seierspallen igjen. Duoen er europamestere.

Men oppladningen var kanskje ikke av det superoptimale slaget. Are Strandli tok seg nemlig et friår i fjor, der han ikke rodde i det hele tatt. I mai var de tilbake i dobbeltsculleren. Tre måneder senere sto de på toppen av pallen.

- Det var et sjansespill. Men samtidig ser man at folk som har vært ute på grunn av skade eller sykdom kan komme tilbake sterkere enn før. Vi har gjort det bra i lang tid, men skal man komme seg videre, så må man kanskje ta et steg tilbake for å bli enda bedre. Det var litt tanken, sier Are Strandli til Dagbladet.

BEDRE ENN NOENSINNE? Det tror duoen i dobbeltsculleren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEDRE ENN NOENSINNE? Det tror duoen i dobbeltsculleren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Nytt perspektiv

Duoen ser ut til å ha lykkes med den tankegangen. Nå føler de seg bedre enn noensinne. EM-gullet var et bevis på at de kjemper helt i toppen.

- Det var deilig å vise at vi fortsatt er med og kjemper om gull. For min del, var det mest lettelse. Endelig er vi der vi skal være. Vi tror liksom at vi løfter nivået år etter år, men det har de andre også gjort. Vi har tatt enda et steg etter at Are kom tilbake, og vi er kanskje mer sultne enn noen gang. Jeg tror vi har hatt godt av den pausen, sier Kristoffer Brun til Dagbladet.

Kristoffer Brun rodde singlesculler i fjor, men innrømmer at han liker best å ha Strandli med på laget.

- Man får et litt annet perspektiv. Og jeg tror det kan ha løftet oss enda et hakk. Og vi er kanskje hakket mer motiverte for å få det til, sier Brun.

Gutta har i årevis prestert helt i verdenstoppen, og har blant annet et VM-gull fra 2013 og en OL-bronse fra 2016. Men marginene er små. Derfor handler det ikke bare om å løfte seg litt for å være stabilt på toppen, men en hel del.

Frustrerende

Det er begge gutta klar over. Det svir litt ekstra at de misset VM- og OL-gull med 0,9 sekund (!) på tre år. OL-gullet ble deres sjette mesterskapsbronse på rad. Da var de 0,69 sekunder bak vinneren.

EM-gullet var altså det første gullet siden 2013. Nå føler de at de endelig er der de skal være.

- Har det vært frustrerende å være så nær?

- Veldig. Det har vært så tett. Vi har snakket om at det ikke holder å heve seg bittelitt, man må faktisk heve seg ganske mye. Men det føles ut som vi har tatt det løftet, sier Strandli.

Nå ligger alt fokuset på å ta VM-gull i dobbeltsculleren.

- Vi viste hvor vi ligger under EM. Nå møter vi noen andre land i tillegg, men de ror ikke så mye fortere. Vi vet sånn omtrent hvor vi har konkurrentene. Men det blir jevnere og vanskeligere å komme til finalen. Hvis vi ror som i EM, kanskje til og med hakket bedre, kan vi ligge foran. Målet har vært å utvikle seg enda et hakk etter EM, sier Kristoffer Brun.

Begge har også et klart, stort mål der framme: OL i Tokyo. 2020. Men først: VM.