Røkke blir med ned

Kjell Inge Røkke lover å redde Molde økonomisk i 2005 uansett om årets sesong ender med nedrykk. Men han strammer inn fra 2006.

Ålesunderen Leif-Arne Langøy er konsernsjef i Aker ASA og styreformann i Molde Fotball. Tirsdag kveld holdt han foredrag for Molde næringsforum og avslørte der Røkkes planer for klubben i sitt hjerte. Langøy sa at det er ingen grunn til panikk. Han røpet nemlig at Molde ikke vil få mindre penger i 2005 selv om det blir nedrykk. Ifølge Romsdals Budstikke spytter Aker ASA inn 12-13 millioner kroner i klubbdriften dette året. Men Langøy sa videre at tilskuddet trappes ned fra 2006, og begrunnet dette med at Aker ikke lenger er et privat selskap, men børsnotert. Det gjør det vanskeligere å forsvare bruk av store midler i et pengesluk som en fotballklubb.

For klubbdirektør Espen Silseth er det først og fremst svært betryggende å høre Langøys forsikringer om at Røkke ikke svikter om motstanderne over natta skulle få navn som Follo, FK Tønsberg, Løv/Ham og Alta:

-  Ja, klart det er det. Som klubb tenker vi ikke på nedrykk, men bak i hodet mitt må jeg forutsette muligheten, sier Silseth til Dagbladet.

Ny modell

Det er svært kort tid siden forsikringene kom, men helt siden Silseth kom inn i klubben har det vært en langsiktig målsetting å endre den økonomiske modellen slik at Molde i større grad kan klare seg uten Røkkes penger.

-  Vi mener nå at vi har kommet ned på et driftsnivå som kan gjøre oss til et stabilt og godt Tippeliga-lag, sier Molde-direktøren.

Men likevel anslår han årets underskudd til å havne nærmere ti millioner enn fem millioner kroner.

Den nye økonomiske modellen Molde skal leve etter fra 2006, ser i grove trekk slik ut: Molde stadion skilles ut i et eget selskap. Dette driftes 100 prosent av Aker ASA. Konsernet tar slik Molde Fotballs leiekostnader på sju-åtte millioner kroner i året. Aker og/eller lokale investorer kjøper seg inn i enkeltspillere som hentes til klubben. Dette kan gi avkastning dersom spilleren selges videre med fortjeneste. Molde Fotball AS opprettholder sine langsiktige sponsoravtaler, samtidig som nye aksjonærer kjøper seg inn ved siden av Aker ASA.

-  Vi må bruke pengene våre lurere enn større klubber som Brann, Vålerenga og Rosenborg. Disse har langt større potensial på inntektssida, sier Silseth.

Flere må hjelpe

Både Silseth og Langøy kommer nå med klare oppfordringer til det lokale næringslivet. Fra 2006 blir det et årlig gap på fem-ti millioner som må tettes igjen.  Molde har anket NFFs avgjørelse om å utestenge midtstopper Matej Mavric i tre kamper.

PENGESLUK: Kjell Inge Røkke har holdt liv i sitt kjære Molde siden 1994. Fra 2006 vil han ha hjelp fra andre. Her fra hjemmekampen mot Brann i fjor.