Kjell Inge Røkke Olympiatoppen

Røkke stoppet OL-skandalen!

En skandaløs bruk av statlige OL-penger truer de grunnleggende verdiene i norsk idrett. En rasende Kjell Inge har med rette sagt opp avtalen med Olympiatoppen.

FORSKJELLSBEHANDLING: Prinsesse Märtha Louise og parastjernen Aida Dahlen under presentasjonen av VI-stiftelsen høsten 2018. Dengang ga Kjell Inge Røkke og Aker-konsernet 125 millioner kroner til paraidretten over fem år for å rette opp skjevheter. Nå har Olympiatoppen brukt denne støtten til å diskriminerte parautøverne fra å få mer individuell statlig støtte for Tokyo-OL. Da er det fint at bør sponorene reagerer. FOTO: Vidar Ruud / NTB
FORSKJELLSBEHANDLING: Prinsesse Märtha Louise og parastjernen Aida Dahlen under presentasjonen av VI-stiftelsen høsten 2018. Dengang ga Kjell Inge Røkke og Aker-konsernet 125 millioner kroner til paraidretten over fem år for å rette opp skjevheter. Nå har Olympiatoppen brukt denne støtten til å diskriminerte parautøverne fra å få mer individuell statlig støtte for Tokyo-OL. Da er det fint at bør sponorene reagerer. FOTO: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I BERETTIGET sinne over Olympiatoppens diskriminering av parautøverne, har Aker-eier Kjell Inge Røkke nå stoppet samarbeidet med norsk toppidrett.

Høsten 2018 opprettet Aker «VI-stiftelsen» for å bruke idretten til å endre sosial urett i det norske samfunnet. Meningen var å overføre 125 millioner kroner på fem år for å styrke de beste parautøverne og samtidig bedre inkluderingen i hele norsk idrett.

Men samarbeidet er blitt ødelagt av den nye ledelsen i norsk idrett som ikke klarte å forsvare bevegelsens grunnverdier.

FOR i Bakvendtland - og i dagens ledelse av norsk idrett - går visst allting an. Som for eksempel at Olympiatoppen tar statlige penger fra de idrettsutøverne som har vært nødt til å leve på private almisser, med begrunnelsen at de allerede har fått nok.

Det er bakgrunnen for at ledelsen i Olympiatoppen ville la være å bruke fellesskapets penger på parautøverne før det utsatte sommer-OL i Tokyo. I stedet ble disse statlige midlene fra Kulturdepartementet forbeholdt såkalt «funksjonsfriske» utøvere:

  • For ifølge idrettsledelsen hadde de som er flinke i paraidrett, allerede fått sine ekstra penger. Og burde nøye seg med det.

Bakgrunnen var at den norske paraidretten siden sist OL hadde skaffet seg private givere. Slike som av ulike årsaker gir almisser.

Da det Røkke-eide storkonsernet Aker for drøyt to år siden gikk inn med 125 millioner kroner i paraidretten og opprettet stiftelsen "VI" , var det for å rette opp en skjevhet i samfunnet. Altså at det på alle områder bokstavelig talt lønner seg å være mest mulig funksjonsfrisk.

Men aller mest lønner det seg for det norske fellesskapet å vise at vi alle har lik verdi.

Det er derfor Kjell Inge Røkke nå har brukt sponsormakten sin til å stoppe denne OL-skandalen.

OM du synes «almisse» er et vanskelig, gammeldags ord, så er det nettopp det. Ordet ble vanlig fra tysk språk i middelalderen og betyr en barmhjertighetsgave; altså noe du gir til fattige og nødlidende, opprinnelig av religiøs plikt som kristen.

Det er gaver som i blant også kan karakterisere de som er mottakere, og i dette tilfellet er de blitt dypt diskriminert.

For Olympiatoppen valgte først bevisst å ekskludere alle sine parastjerner til å få mer statlige penger til treningsarbeidet inn mot sommer-OL i Tokyo.

Bare fordi de er parautøvere og konkurrerer i Paralympics-delen av disse sommerlekene.

FOR en tid tilbake fikk Olympiatoppen tildelt 19,5 millioner ekstra kroner fra kulturdepartementet. Meningen var at disse pengene skulle hjelpe inn i det merarbeidet som var nødvendig fordi sommerlekene ble corona-utsatt fra august 2020 til 2021.

Olympiatoppen valgte å bruke det meste av disse midlene til ulike landslag, men 5,5 millioner ble gitt direkte til OL-utøvere med lav inntekt. 55 utøvere fikk 100 000 kroner hver:

Merkostnader knyttet til utsettelsen av lekene er uavhengig av stipendstatus/stipendkronebeløpet. Derfor foretas en flat utbetaling til disse utøverne, uavhengig av stipendstatus, forklarte toppidrettssjef Tore Øvrebø på Idrettsforbundets nettside.

langt så greit. Det å få finansiert idretten til de mange topputøverne som ikke har store egne sponsorinntekter, har lenge vært en viktig oppgave for toppidrettssjefen. Som tidligere roer kjenner han den hverdagen.

Men i den samme offisielle saken på nettsida til Norges Idrettsforbund som beskrev tildelingskriteriene, ble det også grunngitt hvorfor det ikke var en eneste parautøver blant disse 55 heldige:

- Utøvere som skal delta i Paralympics mottar ikke stipendøkning gjennom denne ordningen. Årsaken er det generøse stipendopplegget gjennom VI-stiftelsen. VI-stipendutøverne mottar allerede en høyere stipendsum enn de fattigste OL-deltagerne som omfattes av den ekstraordinære ordningen med statlige kompensasjonsmidler, lød forklaringen fra idrettsledelsen, og toppidrettssjefen utdypet villig denne altså helt bevisste forskjellsbehandlingen:

- Selv etter denne engangsstøtten til de fattigste OL-utøverne, er stipendstøtten til parautøverne bedre, takket være VI-midlene, og har en forutsigbar og langsiktig innretning over minimum fem år, sa Tore Øvrebø.

Og gjorde samtidig Norge til et Bakvendtland.

BEST: Skal vi danse-deltaker Birgit Skarstein og dansepartner Jørgen Raabe fikk toppscore av dommerne. Reporter: Martine Johansen Vis mer

DA all paraidretten ble samlet i idrettsbevegelsen tilbake i 2007, var Norge et foregangsland.

Poenget var at alle som drev med idrett i utgangspunktet var like mye verdt, og at det menneskesynet måtte gjenspeiles i organiseringen. Altså at det heretter var en felles norsk idrett for alle.

Seinere er det blitt nok av dagligdagse utfordringer med en slik modell. Virkeligheten med og uten alle forskjellene våre er ganske ulik, men tankegangen har fungert.

Det gjorde den ikke i denne tildelingen av OL-midler.

FOR meningen bak Aker-konsernets overraskende støtte til paraidretten var å bruke dette engasjementet til å endre hele det norske fellesskapet . At parastjernenes ofte sterke personlige historier fikk oppmerksomhet nok til å bety noe for utjevning langt utover idretten.

Det er derfor den årlige driften av VI-stiftelsen på 25 millioner finansierer flere forskningsprosjekter rettet mot å gjøre hverdagen bedre for alle med funksjonsutfordringer.

Det er den enkle bakgrunnen for at VI-stiftelsen også har gått inn med personlig støtte til hver enkelt parautøver som skal til Paralympics slik at de som Olympiatoppen klassifiserer som såkalte «A -og B-utøvere» totalt kommer opp i et årsstipend på 250 000 kroner.

Det er altså ikke noen lønnsadel i norsk toppidrett dette er snakk om. For en parastjerne er det noe så grunnleggende som å få penger til de ekstra utgiftene ved å drive på høyt internasjonalt nivå. For spesialutstyr, manglende mobilitet og behov for praktisk hjelp medfører jo pr. definsjon økonomiske kostnader i det jevne treningsarbeidet.

DE private midlene fra Røkke og Aker retter bare opp en grunnleggende skjevhet i norsk toppidrett. Da går det rett og slett ikke an for ledelsen i den samme idretten å skru klokka tilbake til før 2007:

  • En samlet norsk idrettsbevegelsen kan ikke diskriminere ut fra en gruppetenkning.

Det er søkt, og det er stygt.

DENNE diskrimineringen burde selvsagt vært stoppet før Olympiatoppen seint i januar publiserte sin begrunnelse for stipendutdelingen på Idrettsforbundets nettside.

At det ikke skjedde noe før Røkke selv stoppet avtalen, speiler den nåværende idrettsledelsens problemer med å stå opp for bevegelsens grunnverdier. I sak etter sak de siste to årene har ledelsen i Idrettsforbundet slitt med å skjønne hvor dårlige signaler de sender ut i storsamfunnet.

Da må det samme storsamfunnet si ifra. Som sponsor har Kjell Inge Røkke all grunn til å påpeke at tildelingen bryter med alle de samfunnsverdiene som ligger bak den VI-stiftelsen han finansierer. Akkurat som Abid Raja som kulturminister må ha noen tanker om denne diskriminerende bruken av storsamfunnets penger, og med rette nå kritiserer idrettsledelsen sterkt.

FINANSIERING av toppidrett er vanskelig. I går kveld kom tilbaketoget fra idretten:

- NIF erkjenner, både som følge av "Stiftelsen VI "sin tydelige tilbakemelding og med vårt overordnede ansvar som både en Olympisk og en Paralympisk komité, at også de paralympiske utøverne burde blitt tilgodesett i første tildelingsrunde, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø der.

Nå lover Idrettsforbundet at de skal skaffe penger til parautøverne uansett om VI-stiftelsen har trukket seg ut. Men den skandaløse saksbehandlingen vil klistre seg til en idrettsledelse i grunnleggende trøbbel

Ingen er tjent med å sette ulike grupper utøvere opp mot hverandre, men her gjelder det å forstå rammene for at fellesskapet betaler for norsk toppidrett:

  • Vi må ha en toppidrett som bidrar positivt tilbake.

Og da er utgangspunket igjen å vise at vi virkelig er like mye verdt uansett hva vi måtte slite med av livets mange funksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer