«Røkke vant det første slaget, men vi vil vinne krigen»

LONDON (Dagbladet): Knapt 700 Wimbledon-tilhengere møtte opp til helgas hjemmekamp i 1. divisjon. Over 4000 møtte opp da protestlaget AFC Wimbledon spilte midtukekamp i det som i Norge ville hett 7.-divisjon.

Nå vil Wimbledon-supporterne forsøke å stoppe Kjell Inge Røkkes planer om å flytte Wimbledon FC sju mil nordvestover, fra London til Milton Keynes.

The Crazy Gangs supportere består slett ikke bare av tatoverte flintskaller med knapt målbar IQ. De er en gjeng med hyggelige og trivelige mennesker i alle aldrer, mange med topputdannelse.

Vi vet, fordi vi har møtt dem: Ikke på Wimbledon fotballklubbs hjemmebane, (den skyr de som pesten), men på den nystiftede klubben AFC Wimbledons bane langt sør i London.

- Vi slåss videre. Røkke vant det første slaget om Milton Keynes, men vi vil vinne krigen, sier Lee Willett, talsmann for WISA (Wimbledons uavhengige supporterforening). Han er dr. scient. og underviser for Marinen i strategisk krigføring med ubåter. Nå vil han torpedere Røkke og Bjørn Rune Gjelsten.

Kilometer lang kø

Mens den norske landslagsspilleren Trond Andersen og Wimbledon FC spiller for nesten tomme tribuner på Selhurst Park i London, setter AFC Wimbledon - seks divisjoner lavere - stadig nye rekorder: AFC er en klubb for fansen, stiftet av fansen i mai i år. På hjemmekampene møter over 4000 opp, på bortekampene over 2000.

Sist vi så dem spille, mot Chipstead, måtte kampen utsettes en halv time for å få den kilometerlange køen innenfor stadionportene. 4215 tilskuere fikk plass innenfor portene. 500 måtte stå utenfor fordi det ikke var plass.

Da Wimbledon FC lørdag tok sin første serieseier i 1.-divisjon denne sesongen, fulgte bare 2522 tilskuere kampen. 1894 av dem var registrerte tilhengere av motstander Brighton.

AFC Wimbledon eies av The Dons Trust, hvor fansen dominerer og har de avgjørende stemmene i styret. AFC har også fått kjøpe sin gamle bane Plough Lane av kommunen, som støtter helhjertet opp om den ferske klubben.

Til og med Tony Blair har rost dem, da Wimbledon ble gjenstand for spørsmål i spørretimen i Underhuset i sommer:

- Jeg har dyp respekt for det klubbens supportere gjør i disse vanskelige tidene, sa statsministeren.

- Knusende rapport

- I denne uka offentliggjør vi en rapport som vil føre til at fotballforbundet (FA) trekker tilbake tillatelsen Røkke i mai fikk til å flytte Wimbledon ut av London, sier Lee Willett.

Han sier at WISAs eksperter (!), har endevendt klubbens regnskaper:

- Det er mange spørsmålstegn og flere feil og mangler ved de opplysningene Røkkes stråmann Charles Koppel (styreformannen i Wimbledon) ga til FA, hevder dr. Lee. Blant annet skal Wimbledon FCs årlige tap være overdrevet med 40 prosent, eller rundt 50 millioner kroner. Rapporten antyder også at de ansvarlige med overlegg forsinket Wimbledons regnskaper, slik at Wimbledon FCs egne revisorer kunne operere med tall som tegnet en dyster framtid for klubben - hvis den ikke får flytte ut av London.

- Klubben vil opphøre å eksistere hvis vi ikke får flytte til Milton Keynes, sier Charles Koppel - hatobjekt nr. 3 etter Røkke og Bjørn Rune Gjelsten, for Wimbledon-fansen.

Alvorlig

Hvis noen av rapportens anklager stemmer, er det alvorlig: Røkkes Wimbledon er et offentlig aksjeselskap, underlagt strenge regler.

- Det dreier seg ikke om fotball, men om penger og eiendomshandel, sier Willett, og hevder at Wimbledon vil få gratis tomt i Milton Keynes - ei tomt som kan utvikles til en gullgruve for Røkke.

FA-sjef Adam Crozier har uttrykt dyp tvil om avgjørelsen de tok i mai, var riktig: Kilder i FA sier at saken etter alt å dømme vil bli behandlet på nytt.

- Fotball skal være for fansen, ikke for hjerteløse kapitalister, som har fått bukten og begge endene i britisk fotball, sier Lee Willett. Og peker dermed også på at hans AFC Wimbledon har blitt en trussel mot styrene i mange andre klubber, som sliter med gjeld og trues av konkurser:

Organisasjonen Supporters Direct representerer fansen i over 40 helprofesjonelle fotballklubber, blant dem Manchester United, og eier aksjer i en rekke av dem - blant annet Bournemouth, Lincoln, Charlton og Plymouth. De krever styrerepresentasjon og har fått det flere steder, blant annet i toppklubben Caharlton.

- Vi krever fotballen tilbake til folket, sier Lee. Og tror helhjertet på at AFC Wimbledon vil kunne gå den samme veien Wimbledon FC gjorde i 1960- og 70-åra: fra regionalserien til ligasystemet, og til topps.

STOR STØTTE: Over 4000 mennesker møtte opp for å se protestlaget AFC Wimbledon spille kamp i det som i Norge ville hett 7. divisjon.
EKS-MANAGER: - Jeg liker å se fotball, særlig med ekte entusiasme på og rundt banen, sier AFC-fan og eks-Wimbledon-manager Terry Burton til Dagbladet.
DE GAMLE DRAKTENE: Fansen sørget for at de opprinnelige Wimbledon-draktene har fått sin renessanse. De «ekte» Wimbledon-draktene er blå med gule striper.