RØKKE VIL BLI STØRST

BERGEN (Dagbladet): Kjell Inge Røkke tjente gode penger på sitt første år som eier av fotballselskapet Wyndmore. I løpet av fire driftsmåneder i 1997 ble driftsoverskuddet nesten 20 millioner kroner. Nå vil Røkke bygge opp ett av Europas fremste fotballklubbselskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- I første omgang vil vi se om vi klarer å få til synergieffekter av et samspill mellom Molde og Wimbledon. Hvis vi lykkes med det, vil vi ekspandere videre. Vi har tidligere vist at vi har klart å vokse stort i andre sammenhenger.

- Det er lov å drømme om å bli størst i Europa, sier daglig leder Jan Petter Storetvedt til Dagbladet.

Mer penger

Finansmannen Kjell Inge Røkke ser store muligheter for å tjene mer penger i det sterkt voksende fotballmarkedet i Europa. Han har registrert ønsket om å etablere en europeisk superliga som vil trekke mange TV-seere, og arbeider for å posisjonere seg sterkest mulig i dette markedet.

Flere europeiske toppklubber har tatt kontakt med Wyndmore den siste tida med ønsker om å få med Røkke og Gjelsten som nye eiere i sine klubber. Noen har invitert dem til å overta hele klubber, andre vil ha mer offensive eiere inn for å kunne stå imot den økende konkurransen mellom toppserie-klubbene.

Etter finanskostnader endte overskuddet i Wyndmore på 666000 engelske pund, eller rundt åtte millioner kroner.

Det engelske regnskapsåret starter 1. juli, men driften i Wyndmore startet først i september.

Selskapet har 150 millioner kroner i fri kapital å handle for, penger som ble skapt gjennom en kapitalutvidelse i fjor høst. Som i andre engelske fotballklubber er verdien av spillerne satt til null i balanseregnskapet.

Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten stiftet Wyndmore N.V. i Curagao på De nederlandske Antiller 10. mars i fjor. Det bærer regnskapet preg av.

Under posten skatt står det bare oppført et 0-tall.

Europa-toppen

Etter å ha stiftet Wyndmore kjøpte Røkke og Gjelsten rundt 80 prosent av aksjene i Wimbledon. Selskapet kjøpte seg også opp i Molde slik at det nå eier 100 prosent av tabelltoeren i årets Tippeliga.

Under kapittelet «forretningsstrategi» i selskapets første regnskap står det at Wyndmore vil arbeide for å øke aksjonærenes avkastning ved å bygge opp et av Europas fremste fotballklubbselskaper.

De vil satse på å erobre og bygge opp lønnsomme klubber i flere land, og i tillegg overta selskaper som er nært tilknyttet fotballklubbene.

Selskapets styre mener det vil være fortjeneste å hente på vekstpotensialet i omsetningen for godt drevne fotballklubber, på synergier av å eie mer enn èn fotballklubb i hvert land og på økende verdisetting av eliteklubber.

Protest-plakater

Fotballklubben i London, med Selhurst Park som leid hjemmearena har klart å redde plassen som nummer 15 i Premier League, men laget trekker et beskjedent publikum, og det siste halvåret har supporterne ofte kommet til hjemmekampene med protestplakater fordi de har fryktet at de norske eierne og gamle-bossen Sam Hammam vil flytte hele laget ut av London.

Vil bygge nytt

I halvårsrapporten skriver daglig leder Jan Petter Storetvedt at det fortsatt arbeides med å finne et egnet sted å bygge et eget stadionanlegg for Wimbledon.

- Ingen tidligere kjente alternativer er ekskludert fra vårt arbeid, skriver han.

- Vi planlegger et møte med ledelsen i Wimbledon om kort tid for å få avklart klubbens framtidige strategi. I et styremøte mandag ble vi enige om å avvente utviklingen i den engelske klubben før vi tar stilling til andre tilbud som er kommet fra klubber i Europa i den seinere tid, sier Storetvedt til Dagbladet.

  • Nye store aksjonærer i Wyndmore er Orkla ASA og Orkla Finans med til sammen 10 prosent, en rekke selskaper i Gjensidige-gruppen med mer enn 11 prosent og Sundal Collier & Co. med nesten fem prosent. Kjell Inge Røkke kontrollerer fremdeles 51 prosent av aksjene, mens Bjørn Rune Gjelsten eier 5,6 prosent av selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer