Molde:

Røkke ydmyket Glimt

Så flott av Molde at Kjell Inge Røkke overtok benken. Det fortjener han.

MOLDE-STEMNING PÅ ASPMYRA: Kjell Inge Røkke tok plass på trenerbenken da serielederen utklasset Bodø(Glimt 4 - 1 på bortebane. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOLDE-STEMNING PÅ ASPMYRA: Kjell Inge Røkke tok plass på trenerbenken da serielederen utklasset Bodø(Glimt 4 - 1 på bortebane. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

RETT før Molde ble Årets lag i norsk klubbfotball, satt Kjell Inge Røkke plutselig glisende på serielederens innbytterbenk på Aspmyra. Det er vel fortjent:

  • Ingen har vært viktigere enn Røkke for at Molde igjen dominerer i norsk fotball.

I over 30 år har forretningsteften og pengene hans sørget for å holde klubben blant landets absolutt beste.

Det speiler selvsagt det store, samtidige hamskiftet i norsk fotball fra klubbdrift til industri, men sportslig sett er resultatet uansett overbevisende:

  • Nå er Molde definitivt best.
FEIRET MED SPILLERNE: Kjell Inge Røkke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FEIRET MED SPILLERNE: Kjell Inge Røkke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I løpet av det siste halve året har de tatt igjen og passert Bodø/Glimt; eventyrlaget som har begeistret med en kollektiv, inntrent angrepsfotball vi aldri har sett maken til i Norge.

Nå er selv dette eventyret ikke nok. Tre seire på rad i innbyrdes oppgjør, ett NM-gull og ti poengs forsprang i Eliteserien 2022 før begge spiller videre i Europa, speiler dette nye styrkeforholdet mellom Norges to desidert mest spennende lag.

Og 4 - 1 i bortekampen foran et fullsatt Aspmyra, var en styrkedemonstrasjon.

DEN styrken er det Røkke som har gitt dem. Den lokale milliardærens lojalitet, midler og langsiktighet har sikret det som mer og mer framstår som en fornuftig toppfotballdrift.

I en ofte kortsiktig sport, er flere tiår på toppen i seg selv en prestasjon av en liten by med et stort fotballhjerte.

Og det hadde ikke skjedd uten Røkke.

DA passer det perfekt at Kjell Inge Røkke i sommer gjennom sin stiftelse ble eneeier av Molde Fotball AS. Det skjedde da han kjøpte ut eiendelen til sin gamle forretningspartner Bjørn Rune Gjelsten.

Denne stiftelsen har bare ett formål med satsingen:

  • Molde skal bli så bra i fotball som mulig.

På hvilken måte, bestemmer Molde Fotballklubb i teorien selv. At dette samarbeidet fungerer også i praksis, er denne siste utviklingen et godt tegn på.

FOR det er ikke mer enn et drøyt halvår siden det så ut som om Glimt skulle distansere sin argeste rival. Da hadde nordlendingene gjennom vinteren spilt et par av tidenes beste norske E-cupkamper, og tilsynelatende holdt sitt nye skyhøye nivå fra det første seriegullet i 2020 på tross av salg av mange nøkkelspillere.

Seinere ble det mulig å se at både den langvarige suksessen og de mange utskiftningene til slutt tæret på Glimt-kreftene, men mest er styrkeforholdet endret gjennom Moldes egen framgang.

Det er et tydelig skjerpet Molde-lag med større defensiv stabilitet som nå har vunnet 14 av sine 16 siste seriekamper etter å ha feid over Glimt på Aspmyra i går kveld.

DEN store borteseieren der var et sjokkresultat. Den ble til og med sikret da Bodø/Glimt var på sitt aller beste i starten av andre omgang på stillingen 1 - 2.

TAKK FOR MATEN: Erling Moe og Kjetil Knutsen etter oppgjøret lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAKK FOR MATEN: Erling Moe og Kjetil Knutsen etter oppgjøret lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da var det lite som tydet på utklassing. Glimt presset serielederen nesten inn i eget mål, og var i tjue minutter like kloke, presise og raske med ballen som under festforestillingene på Aspmyra sist høst og vinter.

De siste åra er det jo disse to lagene som har løftet norsk klubbfotball ute i Europa. De gode opplevelsene har gitt begge selvtillit. Det er sjelden å se et så trygt pasningsspill i Eliteserien som det Bodø/Glimt og Molde har kapasitet til å prestere på vanlig nivå.

DER var bare Molde før pause. Da lå Erling Moe sine utvalgte støtt tilbake i en 5-3-2 formasjon, og tok de mulighetene som hjemmelagets slurv ga dem.

Og få tar bedre vare på sjansene enn de som er så heldig å ha Magnus Wolff Eikrem på laget.

I ÅR er denne ekstremt spillkloke 32-åringe midtbanedirigenten systematisk blitt brukt høyere i banen. Allerede da jeg fulgte Molde mot topp russisk motstand under treningsleiren i Spania i februar, var det tydelig hvor farlig det ble med Wolf Eikrem som tilbaketrukket spiss:

  • Da overkjørte Molde antatt langt sterkere Lokomotiv Moskva på farta og presisjonen i overgangene.

Med Datro Fofana på kant og Magnus Wolff Eikrem som regissør høyt i banen, ble Lokomotiv fra toppen av russisk eliteserie den gang mer og mer sjanseløse. Jeg har sjelden sett et norsk klubblag så overlegne i pasningskvalitet framover mot en så god motstander.

DENNE økte kvaliteten i overgangene har fungert videre gjennom sesongen, men aldri så tydelig som mot Glimt.

Der kom 1 - 0 på en overgang høyt i banen, og på en smart bevegelse av Wolf Eikrem ned mot dødlinja bak ryggen til Glimts venstreback Brice Wembangomo. Derfra slo han Markus Kaasa fri med en boksåpner av en 45 graders pasning bakover, og vips var Molde i ledelsen.

Det var gjestene egentlig gjennom hele denne kampen selv om Glimt utliknet til 1 - 1, og hadde kontakt et par minutter før pause.

Sjansemessig var Molde definitivt best.

DET mest interessante var kanskje at avgjørelsen likevel kom etter at både Magnus Wolff Eikrem og Datro Fofana hadde blitt tatt av banen en snau halvtime før slutt.

Disse vellykkede byttene viser den offensive kvaliteten i den suverene serielederens spillestall. Mens Glimt naturlig nok ikke har fått spilt inn sine siste forsterkninger, framstår Moldes lag mer samlet enn på lenge.

Det gir et nytt seriegull etter to flotte sesonger med Bodø/Glimt i tet, og et løft for ytterligere utvikling av en norsk klubbfotball i framgang.

Sånn fortjener Eliteseriens mest trofaste eier å glise fra trenerbenken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer