Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rolf Åge holdt først på å tryne i skrekkbakken, så satset han alt han kunne: - Det var ikke så lurt

VM-bakken Kulm har skadet flere skihoppere.

FLERE STYGGE FALL: Rolf Åge Berg (t.v.) og Thomas Morgenstern (t.h.) opplevde samme skjebne i Kulm. Foto: Erich AuerAFP/NTB Scanpix
FLERE STYGGE FALL: Rolf Åge Berg (t.v.) og Thomas Morgenstern (t.h.) opplevde samme skjebne i Kulm. Foto: Erich AuerAFP/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den østerrikske hopperen Lukas Müller testet i går bakken Kulm foran skiflygings-VM, men falt stygt og ble fløyet til sykehus med brudd i ryggen.

Det fryktes at 23-åringen kan ha pådratt seg en ryggmargsskade, men legene sier at det er for tidlig å komme med en prognose.

Müller hadde et stygt fall i bakken også i 2010, men den gang kunne han reise seg og gå ut av bakken for egen maskin.

Skiflyging kan virke fryktinngytende for de fleste av oss i dag, men det var enda verre før. Sikkerheten var ikke like god, utstyret var ikke like bra, og man har også innført nye teknikker i moderne tid (som V-stil).

Ble kvalm Gårsdagens dramatiske hendelse er bare en av flere i den fryktede bakken opp gjennom tidene. I 1986 opplevde tre hoppere stygge fall i Kulm, og en av dem var en nordmann.

Ulf Findeisen som representerte DDR mistet fullstendig kontrollen og deiset i bakken. Han ble liggende med hjertestans i bunnen av bakken, mens Røde Kors-personell febrilsk forsøkte å få liv i ham.

- Jeg føler meg litt kvalm, sier den amerikanske kommentatoren da Findeisen ble liggende urørlig i målområdet.

Heldigvis fikk hjelpemannskapet liv i ham, og tyskeren hoppet i flere år etterpå. Det brutale fallet kan du se her.

Nordmann i bakken Den norske hopperen Rolf Åge Berg holdt også på å falle i første omgang, men reddet seg inn på nærmest mirakuløst vis. I andre omgang gikk det imidlertid helt galt.

Berg mistet kontrollen i lufta og landet på magen. Han var ved bevissthet da hjelpemannskapet på stedet fraktet ham bort.

Rolf Åge Berg husker svært godt hva som skjedde den dagen.

- Det var vanskelige vindforhold. Jeg hadde et dårlig første hopp, men kom meg ned på beina. Foran den andre omgangen hadde jeg bestemt meg. Jeg skulle satse alt. Det var min egen feil, at det gikk som det gikk. Da skiene begynte å henge nedover, sto jeg på videre i hoppet litt til. Det var ikke så lurt, forteller Berg til Dagbladet.

- Skiene gravde seg ned i snøen, da jeg traff bakken. Den ene spratt opp igjen. Jeg fikk den i panna, og det slo meg ut, forteller Berg.

Gjorde comeback Den norske hopperen hadde ikke mulighet til å beskytte beina. Den ene skien ble hengende fast litt for lenge. Korsbåndet røyk. I tillegg til den kraftige hjernerystelsen han pådro seg. I etterkant ble han erklært tolv prosent invalid.

Han forsøkte likevel et comeback etter skrekkfallet.

ILLE UTE: Rolf Åge Berg faller stygt i Kulm. Foto: NTB Scanpix
ILLE UTE: Rolf Åge Berg faller stygt i Kulm. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hoppet igjen et og et halvt år etter. Jeg husker veldig godt det første hoppet i en 70 meters bakke i Gjøvik. Jeg husker at jeg tenkte, at dette er for tidlig, da jeg gikk oppover mot tilløpet. Jeg greide jo ikke å rette beinet skikkelig. Men det gikk bra. Jeg kom meg over skiene.

Berg kom aldri tilbake på topp. I dag er kneet fortsatt hemmet av skaden.

- Jeg hemmes ikke i det daglige, selv om jeg ikke får bøyd kneet mer enn 90 grader. Jeg kan ikke løpe 100 meter. Men jeg har det ikke så travelt lenger, spøker tøffingen fra Stjørdal i Trøndelag.

Flere stygge fall Masahiro Akimoto falt også i Kulm samme år som Berg. Japaneren snudde rundt 360 grader i lufta og traff bakken med ryggen først. Han brakk den høyre ankelen og pådro seg hjernerystelse og bryst- og skulderskader. Han la skiene på hylla samme år. Du kan se fallet her.

Thomas Morgenstern falt i samme bakke for to år siden. Østerrikeren mistet kontrollen i svevet og falt i en hastighet på cirka 100 kilometer i timen. Han forteller at livet endret seg etter ulykken. Fallet kan du se her.

Det som er spesielt med skiflyging kontra vanlig skihopp er at det er større fart, og man kommer høyere over kulen. Tidligere kom hopperen langt over kulen i Kulm, noe som resulterte i at hopperen hadde mye lenger avstand ned til bakken enn i dag.

I 2014 ble Kulm utbygd fra K185 (HS200) til K200 (HS225). De fleste bakker er mye sikrere nå. Skjer det en feil, må hopperen i stor grad ta skylda - og ikke skylde på elendige konstruksjoner.

- Det var farligere den gangen med brattere unnarenn og klassisk stil. Likevel var det først og fremst min feil, sier Rolf Åge Berg.

P.S. Norge har bare vunnet VM i skiflyging tre ganger, ved Roar Ljøkelsøy (2004 og 2006) og Ole Gunnar Fidjestøl (1988).

SOM AKTIV: Rolf Åge Berg (t.h.) er avbildet sammen med Trond Jøran Pedersen (midten) og Magne Johansen.
Foto: Bjørn-Owe Holmberg NTB / SCANPIX
SOM AKTIV: Rolf Åge Berg (t.h.) er avbildet sammen med Trond Jøran Pedersen (midten) og Magne Johansen. Foto: Bjørn-Owe Holmberg NTB / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media