Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Videodømming:

Rolig: Planen er videodømming i VM 2018, og Bundesliga starter allerede til høsten

Fremtiden er her allerede.

SÅNN KAN DET GJØRES: Antoine Griezmanns scoring ble annullert etter bruk av det såkalte VAR-systemet for under en måned siden, og videodømming er på full fart inn i fotballen. Video: Viasport

(Dagbladet): Harnisken bredte seg igjen i går kveld, da tre avgjørende situasjoner gikk Real Madrids vei og langt på vei sendte Bayern München ut av Champions League.

- Det var en rekke feil som utgjorde forskjellen. Jeg håper at dommerne i framtiden får videohjelp, sa en tydelig frustrert Ancelotti etter kampslutt.

Sannheten er at fremtiden er her allerede.

Senest for under en måned siden ble de såkalte videoassistentdommerne brukt i privatlandskampen mellom Frankrike og Spania, der bussen utenfor stadion bidro til å rette to gale avgjørelser om mål: Først da Antoine Griezmanns godkjente mål ble annullert for offside, så da Gerard Deulofeus annullerte mål ble godkjent.

Bundesliga starter dessuten med videodømming kommende sesong, og Fifas plan er at videodømming skal være i bruk under VM neste sommer.

- Hvis den er nøyaktig og rettferdig, hvorfor skal vi ikke bruke det. Resultatet ville vært annerledes uten det, men dette er fotballens utvikling, og det er sånn det vil bli, sa Didier Deschamps ifølge CNN etter å ha sett teknologien i aksjon i mars, og fikk støtte av sin spanske kollega.

- Teknologien sørget for at rettferdigheten seiret. De to øyeblikkene fikk rett utfall, sa Julen Lopetegui.

Konkrete situasjoner

Det såkalte VAR-systemet (video assistant referee) er blitt testet noen år, og planen er at det kun skal benyttes til å avgjøre helt konkrete situasjoner:

* Feil som fører til mål/ikke mål (hands, offside, forseelser)

* Feil straffespark/ikke straffespark

* Rødt kort-situasjoner

* Spillerforveksling, altså at feil spiller får gult/rødt kort

Under den nevnte privatlandskampen formet dommer Felix Zwayer en tv-skjerm med hendene for å signalisere at han skulle konferere med bussen utenfor, og det tok 20-30 sekunder å for eksempel avgjøre at Antoine Griezmanns scoring ikke skulle få stå.

Det virket ikke å ødelegge flyten noe særlig.

Skepsis og tro

Likevel har systemet møtt skepsis i løpet av sine første barnesteg, blant annet var Real Madrid-spillerne negative etter å ha møtt på videodømmingen under klubb-VM i 2016.

- Jeg liker det ikke. Jeg tror det kan føre til forvirring, og vi har heller ikke fått det ordentlig forklart. Jeg liker ikke fotball med denne type systemer, jeg ønsker bare å konsentrere meg om å spille, sa Luka Modric, ifølge JapanTimes, og også trener Zinedine Zidane rynket på nesen.

- Vi må bli vant til det dersom det er dette Fifa ønsker. Men min personlige mening er at det er forvirrende, sa franskmannen.

Og det er det Fifa ønsker. Da president Gianno Infantino snakket til pressen etter IFAB-møtet i mars, gjorde han det klart at planen fortsatt er videodømming i VM i Russland 2018.

- Det er lovende. De små hindrene vi har sett handler om opplæring av dommerne, sa Infantino, ifølge Reuters.

- For toppdommerne er ikke dette en stor justering, og de lærer fort. Jeg har veldig stor tro på det. VAR vil ikke føre til feilfrihet, men det er ingen ulemper ved det. Hver gang systemet brukes, vil du vite at det er blitt gjort en korrekt avgjørelse, mener Fifa-presidenten.

ETT EKSEMPEL TIL: Gerard Deulofeu fikk tilbake et mål han først ble fratatt. Video: Viasport
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media