KLART BEST :  Martin Johnsrud Sundby i seiersposisjon. Han er ubeseiret på åtte tour'er og har vunnet verdenscupen tre ganger på rad. Da er det Petter Northug som må jakte. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
KLART BEST : Martin Johnsrud Sundby i seiersposisjon. Han er ubeseiret på åtte tour'er og har vunnet verdenscupen tre ganger på rad. Da er det Petter Northug som må jakte. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.Vis mer

Rollebytte: Nå er det Martin som skal gjøre Petter god

En jakt er avsluttet. En annen begynner.

GJENNOM tre sesonger på rad har Martin Johnsrud Sundby jaget Petter Northug. Tilsynelatende har han tatt igjen skikameraten sin forlengst. Leser du sammenlagtresultatene fra verdenscupen i denne perioden står det bare at Martin har vunnet alt, men sånn er det jo ikke:

•• Folk leser heldigvis ikke sammenlagtlister og pugger ikke verdenscup-poeng. De ser hvem som vinner de største skiløpene, og rangerer renn etter følelsene.

Derfor startet også denne sesongen med følelsen av at Martin visst aldri kunne komme ut av Petters skygge. Da var Northug størst uansett, men ikke nå.

FOR avslutningen på Ski Tour Canada i det mektige fjellandskapet rundt Canmore ble en monumental opplevelse av hva som egentlig har skjedd i langrenn i løpet av disse vintrene. I en konkurranse som like gjerne kunne vært vist i svarthvit med pausebilder av grantrær i påvente av skiløpere som aldri kom, måtte alle til slutt se hvordan Martin har overtatt Petters rolle som den som forandrer spillereglene i denne sporten

•• Ingen har noen gang gått raskere og tøffere over distanse på ski enn ham.

Eller som Martin selv prøvde å forklare det etter å ha hentet inn Sergej Ustjugov, distansert Petter og rykket fra russeren i et sørpeføre som dro ut absolutt alle krefter selv fra sportens seigeste slitere:

- Jeg pleier å bruke bildet om et puslespill. Denne vinteren har brikkene naturlig falt på plass, sa han.

Naturlig? Det er litt av et uttrykk for 1150 timer i året med hardere trening enn noen annen norsk idrettsutøver har gjennomført.

OM Martin med disse tre triumfene på rad i verdenscupen også er historiens beste langrennsløper, er et annet spørsmål. Der vil VM -og OL-gull telle mer; og hvordan du selv opplevde skiheltene som regel mest. I en idrett uten faste rammer for å sammenligne tider, blir det vanskelig å vurdere nivået også mellom de aller beste. Bortsett fra mellom Martin og Petter da. For de er omtrent like gamle, og konkurrerer side om side.

I hvert fall inntil nylig.

FOR nå er det ingen tvil om at Martin har stukket fra. Han er i stand til å holde et tempo i de fleste type terreng som ligger målbart over Petters maksnivå. Det er blitt en forskjell som ikke lar seg utligne med følelser:

•• I dag er Martin Johnsrud Sundby en bedre skiløper enn Petter Northug.

I første omgang forandrer det jakten. De siste årene har det å utligne Petters suverene spurt preget det meste av Martins treningsarbeid. Det er her det med puslebitene kommer inn. For hvordan kunne en løper med lavere oksygenopptak enn konkurrenten likevel bli den sterkeste? Jo, ved å vri og vende på hver eneste av sportens detaljer, knipe ett sekund der og ett her, og så bare fortsette letingen og slitet videre.

Til slutt ble det ett minutt av det i den avgjørende duellen i den canadiske villmarken.

SAMTIDIG ble langrenn en enda mer spennende sport for oss som bare skal se på. Heretter er rollene byttet om. Det er Petter som vil opp på Martins nivå, og som kommer til å trene deretter fram mot VM i Lahti neste vinter.

Han har en god mulighet til å få det til. Starten kunne i hvert fall ikke vært bedre. Sjelden har Petter vært så ærlig, nøktern, analyserende og raus som i intervjuet med NRK i går kveld rett etter å ha blitt distansert i enda en tour-avslutning. Det var ikke han som snakket om ski som gled dårligere eller gjennombløt snø som gjorde det ekstra tungt for de tyngste løperne. Bare om to konkurrenter han både respekterte og unnet alt godt.

SÅNN ble det en flott avslutning på en strid som ikke lenger finnes mellom landslaget og Petter Northug. I løpernes hverdag har den heller aldri vært der. I hvert fall ikke etter at den første spontane ergrelsen over bruddet våren 2013 hadde lagt seg.

Seinere er det blitt tydelig at de beste resultatene kommer med de beste løperne samlet. Treningen på landslaget har gitt framgang på mange av gutta. Også Petter har prestert på topp i de periodene der han har vært nærmest denne gruppa.

Det gjør han kanskje mer interessert i å komme oftere fram mot VM-sesongen. For den han jakter på er der det trenes både hardest og riktigst, og nå er det Martin som skal gjøre Petter god.