Roma-stjernas snuoperasjon: - Fantastisk

For ett år siden ble Emilie Bosshard Haavi (31) vraket fra EM og vurderte å legge skoene på hylla. Nå herjer hun i Roma og er klar for å imponere i sommerens VM.

GLEDER SEG: Emilie Haavi under A-landslagets trening på Ullevaal stadion onsdag. Foto: Astrid Pedersen / NTB
GLEDER SEG: Emilie Haavi under A-landslagets trening på Ullevaal stadion onsdag. Foto: Astrid Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Emilie Haavi signerte for hovedstadsklubben Roma januar 2022 etter å ha herjet i Toppserien for Røa og Lillestrøm sesong etter sesong.

Bærums-kvinnen har vunnet 18 titler i norsk fotball. Det er flere enn noen andre kvinner. Bare Roar Strand på herresiden har flere.

Haavi trengte noe nytt og det neste stoppet ble den evige stad. Men lynvingen klarte ikke å finne seg helt til rette i Italia og spille seg ordentlig inn på laget.

Likevel tenkte Haavi at hun ville bli tatt ut til EM da hun har vært en selvfølge i troppen siden hun debuterte på landslaget som 17-åring i 2010. Kantspilleren står med 92 landslagsmål.

Men sviktende prestasjoner gjorde at daværende landslagstrener, Martin Sjögren valgte å vrake Haavi. Det satte en støkk i Roma-spilleren.

SERIEMESTER: Emilie Haavi kunne gledelig løfte Serie A-trofeet foran fansen etter eventyr-sesongen. Foto: Andrea Staccioli / Shutterstock
SERIEMESTER: Emilie Haavi kunne gledelig løfte Serie A-trofeet foran fansen etter eventyr-sesongen. Foto: Andrea Staccioli / Shutterstock Vis mer

I etterkant av kvinnelandslagets trening på Ullevaal denne uka, møtte 31-åringen Dagbladet.

- Det var en mental prøvelse i høst og i etterkant av EM. Jeg ble ikke tatt ut i Hege sin første tropp heller så da la jeg egentlig fra meg landslaget. Jeg ville ikke bruke energi på det, sier hun til Dagbladet.

Til NRK fortalte Haavi at summen av alt det negative gjorde at hun vurderte å legge opp.

- Jeg kjente på at det kanskje var på tide å gi seg. Jeg måtte gå noen runder med meg selv, sa hun til NRK.

Men etter en full sesong ved de sju høyder i Roma tok «romeren» på rustningen og klarte å snu den nedadgående trenden til en enestående sesong.

Roma og Haavi imponerte hele sesongen og sikret ligagullet noen kamper før sesongslutt.

Ikke nok med det så ble lynvingen kåret til årets spiller i Serie A etter å ha scoret åtte mål og levert sju målgivende pasninger fra sin kantposisjon.

- Denne sesongen har vært fantastisk. Skikkelig bra og innholdsrik, sier Haavi til Dagbladet før hun fortsetter.

- Det er store kontraster at jeg står her nå kontra hva ståa var for ett år siden. Det har vært fint, selv om man er 31 år, å kunne snu en negativ trend og heve sitt eget nivå.

Den romerske gladiatoren kjempet seg tilbake i sitt rette element og er kanskje i sitt livs form. Hun nevner flere årsaker som ligger til grunne for den krevende snuoperasjonen.

- Det er en stor forskjell på å komme inn i midt i en sesong som i fjor enn i denne sesongen hvor man har vært med fra start. Man er mye mer med. Det hjalp at jeg hadde vært der et halvt år når sesongen begynte.

Den tidligere Lillestrøm-spilleren legger til.

- Jeg begynte også å prate og forstå italiensk og det gjør alt enklere. Det handler rett og slett om trygghet og selvtillit. Det tar ofte tid og det kan nok mange kjenne seg igjen i.

Roma og landslagsspiller Emilie Haavi fikk sjokk da hun skulle feire seriegullet i Italia. Video: AS Roma Femminile, Birthe Skingen/Dagbladet TV-sporten Vis mer

Kriget seg tilbake

31-åringens prestasjoner for Roma har ikke gått ubemerket hen og nåværende landslagssjef Hege Riise har tatt ut Haavi til de siste troppene og til sommerens mesterskap.

- Jeg fokuserte bare på Roma, også har det gått veldig bra der og det er blitt belønnet med å være på landslaget igjen. Det føles utrolig fint å være med igjen.

Hovedpersonen meddeler at hun kommer inn i VM med en god følelse en skikkelig boost.

- Det gir en ro og trygghet på at man er i form og at man har prestert over tid.

Til tross for sesongens bragder ønsker ikke den rutinerte landslagsspilleren å ta helt av.

- Jeg vet også at å komme inn på landslaget og prestere i et mesterskap er noe annet.

Nå gleder Haavi seg til å ta fatt på det som kanskje kan bli hennes siste VM og håper den gode formen fortsetter for det norske landslaget.

Roma-stjerna og resten av kvinnelandslaget spiller åpningskampen av årets fotball-VM den 20. juli mot vertsnasjon New Zealand.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer