JUBELDAG: De rumenske spillerne jubler etter at de slo Norge med åtte mål. Foto: Fred TANNEAU / AFP / NTB Scanpix
JUBELDAG: De rumenske spillerne jubler etter at de slo Norge med åtte mål. Foto: Fred TANNEAU / AFP / NTB ScanpixVis mer

Romania i ekstase over Norge-skalpen: «Kvelden vi griner av glede»

Rumenske medier full av begeistring for Romania etter seieren over Norge i håndball-EM.

Norge - Romania 23-31

De norske håndballjentene gikk på en kjempesmell mot Romania i den viktige EM-kampen i går kveld.

Norge sleit gjennom hele kampen, mens Romania, med stjernespiller Cristina Neagu i spissen, til tider storspilte på parketten i Brest Arena.

Og mens Norge får så hatten passer av norske medier etter det forsmedelige tapet, er rumenske medier over seg av begeistring over det nasjonen leverte mot forhåndsfavoritten Norge.

«Spektakulært resultat i håndball-EM», skriver Dcnews, den ledende nettavisa i Romania.

«Vi knuste favoritten og vi stopper ikke før vi vinner trofeet! Helt UTROLIG av 'Trikolor'», skriver Gazeta Sporturilor, som mener nevnte Neagu spilte på et «ekstraordinært nivå».

«FANTASTISK», skriver EVZ.

«Kvelden vi griner av glede! Trikolor har slått verdens beste lag det siste tiåret og er på vei til semifinalen i EM». skriver Gandul, som mener at Norge «forsøkte alt», men at det ikke hjalp mot et veldig solid Romania-lag.

Norge hadde ikke tapt mot Romania i mesterskap siden 2000, ifølge kommentator Harald Bredeli.

Tøff vei

Samtidig som Romania stormer mot semifinale i mesterskapet i Frankrike, vil det bli langt tøffere for Thorir Hergeirssons mannskap å ta seg dit.

Nå må nemlig Norge vinne sine tre kamper i hovedrunden, samtidig som de er avhengig av at andre resultater går lagets vei.

- Vi skal være realistiske og si at det er teoretisk mulig. Og det er mulig, men oddsen er ikke spesielt god. Vi må tenke på oss selv, prøve å vinne neste kamp og ta kampene etter hverandre. Så får skjebnen avgjøre hva som skjer i de andre kampene, men muligheten er svært liten, sier Hergeirsson til TV 2.

Håndballjentene forflytter seg fra Brest til Nancy i dag, en reise på tvers av Frankrike, fra vest til øst.

Der venter hovedrunden og kamper mot Nederland, Spania og Ungarn fra gruppe C. De to beste lagene fra hovedrunden får plass i semifinalen om halvannen uke.

Nederland, som er en av favorittene, går inn i hovedrunden med fire poeng. De blir en tøff nøtt å knekke for Norge, som har en niendeplass fra VM i 2005 som sin dårligste plassering siden gjennombruddet i 1986.

Romania330091-756
Tyskland320187-894
Norge310286-812
Tsjekkia300373-920

Nådeløs

Etter nederlaget for Romania var kaptein Stine Bredal Oftedal nådeløs i dommen over egen og lagets prestasjon:

- Vi får det ikke til i det hele tatt. Vi er ikke i nærheten. Vi klarer ikke å stoppe dem bakover, de får spille sitt spill, og kommer vi i angrep, bommer vi. Vi prøver å unngå å bli frustrerte, men det er det som skjer, sier Oftedal til TV3.

Et ørlite håp, eller iallfall motivasjon, for Norge, er at lag tidligere har vist at det er mulig å vinne mesterskap til tross for en tung start. Ifølge håndballekspert Frode Scheie vant Danmark EM for herrer etter å ha tatt med seg 0 poeng inn i hovedrunden.

Danmark tapte mot Polen og Serbia, men slo voldsomt tilbake og vant til slutt EM-finalen mot nettopp Serbia.

Det viser at det er mulig.

Men veien dit for håndballjentene er lang. Norge tåler altså ingen feilskjær i de neste tre kampene.

Første matchball er Ungarn førstkommende fredag 21.00.