STERK I KROPPEN: Oriol Romeu (t.h) er så god at Barcelona kommer til å hente ham hjem til Spania om to år, mener La Liga-ekspert Petter Veland. Her er Romeu høyest i en duell mot Ecuador i U20-VM i Colombia i går. Foto: AP/Nestor Silva
STERK I KROPPEN: Oriol Romeu (t.h) er så god at Barcelona kommer til å hente ham hjem til Spania om to år, mener La Liga-ekspert Petter Veland. Her er Romeu høyest i en duell mot Ecuador i U20-VM i Colombia i går. Foto: AP/Nestor SilvaVis mer

- Romeu skiller seg fra de vanlige Barca-talentene

Veland om Chelseas nye midtbanespiller.

(Dagbladet): Chelsea har i dag kjøpt Barcelona-talentet Oriol Romeu, han signerte ifølge klubbens hjemmeside en fireårskontrakt.

Ifølge britiske PA betaler londonklubben opptil ti millioner euro, 75 millioner kroner, for 19-åringen som bare står med én offisiell Barcelona-kamp i La Liga.

Champions League-mesterne har fått inn en klausul i overgangen om at Barcelona kan hente Romeu hjem for samme sum neste sommer, eller for 15 millioner euro om to år.

Satses på av Barca Romeu er defensiv midtbanespiller og La Liga-ekspert Petter Veland mener det er veldig sannsynlig at Barcelona kommer å kjøpe tilbake den spanske U-landslagsspilleren.

- Jeg har tolket signalene fra Barcelona slik at de fortsatt satser på ham, selv om de til Chelsea. Jeg tror de har planer om å bruke tilbakekjøpsklausulen om to år, sier Canal Plus-eksperten til Dagbladet.

Romeu er for tiden er opptatt med VM-sluttspillet for U20-lag i Colombia, og Veland brukte noen timer i natt på å studere Romeu og lagkameratene. Tidligere har Veland sett tenåringen i treningskamper og i spansk andredivisjon.

- Jeg tror han er en type som kan passe inn hos Chelsea. Han skiller seg fra de vanlige Barcelona-talentene ved at han er mer fysisk sterk. Men han er ikke så rask, og kan få tempoproblemer, sier Veland og forklarer:

SUPERCUP: Romeu var på banen under Super Cup-finalen for Barcelona mot Sevilla i august i 2010. Foto: REUTERS/Javier Barbancho
SUPERCUP: Romeu var på banen under Super Cup-finalen for Barcelona mot Sevilla i august i 2010. Foto: REUTERS/Javier Barbancho Vis mer

- I Spania trenger han ikke å bevege seg så raskt for å henge med. Det er spørsmålstegnet nå. Han er ikke veldig høy, men sterk i kroppen, pasningssikker og flink til å skjerme ball. Som alle fra Spania er han teknisk og bra med ball.

Vanvittig konkurranse - Prisen er høy for en så urutinert spiller?

- Det er basert på det han har vist på Barcelona B og aldersbestemte landslag. Hovedgrunnen til at han ikke får tillit på A-laget til Barcelona er den vanvittig konkurransen, mer enn at han ikke holder nivået. Han er absolutt et talent, og Barcelona selger ikke for å bli kvitt ham.

Med Michael Essien kneoperert og ute fram til 2012 trenger Chelsea ekstra midtbanespillere. Veland tror Romeu har muligheter til å bli fast hos ligatoerne. 19-åringen kan også steppe inn som midtstopper.

- Til syvende og sist kan dette blir en god avtale for Chelsea, de får en spiller som forsterker laget. Og Barcelona håper kan han spile seg inn og utvikler seg, slik at de kan kjøpe ham tilbake.  Det er et sjansespill for begge klubber.

Tidligere Espanyol-junior Romeu tror også selv at veien til spill er kortere i London enn i Katalonia

- Det smerter å forlate Barcelona, men du må gripe sjansene du får. Chelsea er en gedigen mulighet for meg, sier 19-åringen.

TEKNISK OG BALLSIKKER: Canal Plus-ekspert Petter Veland sier Romeu i tilllegg til å være flink med ballen er fysisk sterk. Foto: Canal Plus
TEKNISK OG BALLSIKKER: Canal Plus-ekspert Petter Veland sier Romeu i tilllegg til å være flink med ballen er fysisk sterk. Foto: Canal Plus Vis mer

Ordningen med gjenkjøpsklausuler begynner å bli vanlig hos spanske toppklubber, når de lar stortalenter flytte på seg på grunn av mangende førstelagsfotball.

Ny trend Da Bojan Krkic (20) ble solgt til Roma tidligere i sommer måtte italienerne betale 12 millioner euro med en gang. Dersom Barcelona ønsket å hente ham hjem neste sommer ville prisen på det være 17 millioner, og 13 året etter. Dersom Roma ønsker å beholde angriperen utover 2013 påløper det en ny overgangssum på 28 millioner euro.

- Det har begynt å bli en trend, det startet for to år siden. De selger talentene men sikrer seg backup dersom de utvikler seg bra, slik at de kan kjøpes tilbake for en litt større sum. Det er en veldig bra deal for de store klubbene, de får gratis utvikling i flere år, sier Veland.