Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Romme - tidenes mest suverene

NAGANO (NTB): Gianni Rommes 5000 meter i Nagano må være det råeste skøyteløp verden har sett - med eller uten fartstriper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parkameraten Kjell Storelid, som hadde seriøse ambisjoner om medalje, ble parkert i første sving. Gianni sa takk for seg øyeblikkelig og la seg på en marsjfart som om han var skutt ut i Romme.

I OL for fire år siden var Johann Olav Koss bare to hundredeler på sisterunden unna en 5000-meter med alle rundetidene under 32. Romme så ikke 30-tallet før ved femte passering. Bare de to siste rundene var såvidt over 31.

- Det er den beste følelsen i verden når du går så fort uten at det koster noe, sa Romme, som lenge har hatt skøytesportens bredeste glis. Gianni ble ikke skremt av 29-tallet. Da Rintje Ritsma prøvde seg på noe lignende i kampen mot Koss for fire år siden, sprakk han så han ble purpurrød i ansiktet.

«That killing feeling»

Henk Gemser hadde en mer brutal beskrivelse av Rommes løp: - Gianni had that killing feeling, sa den nederlandske treneren på pressekonferansen etterpå.

Indeed. Etter den oransje massakren i M-Wave-hallen er det norsk skøytesport som ligger kvestet tilbake på isen. Før jul så trener Sven-Håvard Sletten konturene av det beste norske 5000-lag på 30 år. Så endte det med den dårligste norske innsatsen på 5000 meter i et OL noen gang.

Det er mer enn gummistriper og spesialsmidde klappskøyter som ligger bak den nederlandske dominansen. Nederlandsk forskning på alle aspekter av skøytesporten har nå skaffet dem samme forsprang som nordmenn har i langrenn for menn.

Firedobbelt

Dominansen er faktisk enda sterkere på isen enn den er på papiret. Hvis vi ser bort fra Bart Veldkamps belgiske pass ble det firedobbelt hollandsk på åpningsdistansen.

Nederlenderne kan også hevde at det er bare den olympiske deltagerbegrensningen - maks tre mann fra hver nasjon på langdistansene - som forhindrer dem fra større triumfer.

Veldkamp har fått seg belgisk pass for å slippe unna den knallharde kampen om plassene på det nederlandske laget. Marnix ten Kortenaar har skaffet seg østerriksk pass av samme grunn, og slo alle norske bortsett fra Storelid i dag.

Hvis nederlenderne utnytter EØS-reglene ytterligere kan de gjøre de internasjonale mesterskapene til interne hollandske affærer.

De er oppmerksomme på faren, men ser bare lettvinte løsninger.

- Det er bra for skøytesporten at det kommer en løper med en annen draktfarge enn den nederlandske på pallen, sa Ritsma, og smilte til sin gamle lagkamerat Bart.

I øyeblikket er det bare tyskerne som ser ut til å kunne ta opp kampen med de nest beste nederlenderne. Gianni Romme er i en klasse for seg selv, og vil knuse verdensrekorden til Koss på 10 000 meter til uken.

Jaap Eden og Sjilkov

Så imponert over Rommes løp var enkelte skøytehistorikere at de mente det var den største verdensrekordforbedring på 104 år, da nederlandske Jaap Eden slo Einar Halvorsens 9.07 med nøyaktig 30 sekunder.

Da glemte man i farten Boris Sjilkov, som senket Hjallis-rekorden på 8.07,3 til 7.45,6 på Medeo-banen i Alma Ata en vinterdag i 1955. Den rekorden, satt uten utenlandske konkurrenter eller presse tilstede, var så sjokkerende at mange norske skøytefantaster nektet å tro den.

Men Rommes løp så vi alle med egne øyne. I vinter har han forbedret verdensrekorden til Koss med over 12 sekunder - ett sekund pr runde.

Før milløpet neste tirsdag kan Gianni bare gå rundt og nynne med Righteous Brothers: «Just give me that killing feeling.»

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!