Romme overtok rekorden til Koss

Heerenveen (NTB): Med Johann Olav Koss som tilskuer overtok nederlenderen Gianni Romme søndag den nest siste av skøytekongens tre verdensrekorder fra OL i Vikingskipet. Nederlenderen gikk 5000 meter på 6.30,63 under verdenscupstevnet i Heerenveen. Det er hele 4,33 sekunder raskere enn Koss-rekorden fra 1994.

Koss satte tre uforglemmelige rekorder under OL på hjemmebane i 1994. Tiden hans på 1500 meter (1.51,29) ble slått av japaneren Hiroyuki Noake 2. mars 1996. Nå er det canadieren Kevin Overland som innehar rekorden med 1.49,07. Det drøyde helt til søndag før 5000-rekorden falt. Koss har fortsatt rekorden på 10 000 meter, men etter klappskøyte-revolusjonen er det bare et spørsmål om uker eller måneder før også den ryker.

Skremmer ikke

Men verdensrekorden til Gianni Romme skremmer ikke de norske skøyte-essene.

- Vi har allerede forberedt et skjema til 6.31. Remi (Hereide) gikk lenge godt under dette stevnet i Heerenveen, men orket dessverre ikke å fullføre løpet helt ut. I Hamar kommende helg har stor jeg tro på at enten Remi eller Kjell (Storelid) greier det, sier landslagstrener Svein Håvard Sletten til NTB.

Remi Hereide holdt lenge et tempo på 30 sekunder per runde, men holdt ikke løpet ut og endte på 6.37,06. Kjell Storelid ble beste nordmann med 6.35,25. Med det endte han på en flott tredjeplass.

- Jeg er sikker på at det går an å tyne tiden ytterligere tre-fire sekunder med klappskøytene, sa Romme etter rekordløpet søndag.

Rask is

Rommes landsmann Bob de Jong slettet først verdensrekorden med 6.33,58 i et tidligere par, men tiden holdt ikke til mer enn andreplass etter at Gianni Romme hadde gjort unna sitt sterke løp.

- Jeg visste på forhånd at isen var raskere enn i Berlin forrige helg, men ikke at den var så mye raskere, sa Romme. I Berlin luktet han på verdensrekorden, men ble overmannet av melkesyre de siste rundene. Tiden ble likevel sterke 6.35,71. Allerede for en måned siden varslet Romme hva sesongen ville by på, da han gikk 5000 meter på 6.38,49 utendørs i Inzell.

Banemannskapene i Thialf isstadion i Heerenveen arbeidet iherdig foran helgens verdenscupstevne, hvor de eksperementerte seg fram til en superrask is.

Det førte til rekord såvel lørdag som søndag. Lørdag satte den tyske skøytedronningen Gunda Niemann verdensrekord på 3000 meter med 4.07,80.

Gianni Romme
REKORD:Gianni Romme på vei til å slette den nest siste av Johan Olav Koss verdensrekorder.