HISTORISK: Foran et publikum på omtrent 20 personer blir Bjørn Einar Romøren her tidenes første skihopper i Nye Holmenkollen. Rennleder i bakken mener at testhoppingen i går kveld var strengt tatt nødvendig for at Anette Sagen skal kunne hoppe i kveld.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HISTORISK: Foran et publikum på omtrent 20 personer blir Bjørn Einar Romøren her tidenes første skihopper i Nye Holmenkollen. Rennleder i bakken mener at testhoppingen i går kveld var strengt tatt nødvendig for at Anette Sagen skal kunne hoppe i kveld.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Romøren var førstemann ut Kollen-hoppet

Ved hoppkanten sto mannen som var mot Anette Sagen.

||| HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Klokka 19.30 i kveld direkte på NRK Dagsrevyen vises Anette Sagens første hopp utfor Nye Holmenkollenbakken. Til pomp og prakt med ordfører Fabian Stang i spissen er Oslos innbyggere invitert til å ta med norske flagg til folkefest.

I går var det tilnærmet folketomt i det svære anlegget da Dagbladet overvar verdensrekordholder Bjørn Einar Romøren (28), og elleve andre hoppere i Kollenhopp sette utfor den splitter nye bakken ett døgn før Sagen.

Etter hektisk prepareringsarbeider hele dagen i går, ble Romøren førstemann utfor nøyaktig klokka 20.15 i går kveld. Dagbladet får bekreftet at Hoslehopperen landet på 111 meter.

De tolv hopperne fikk to hopp hver, og lengstemann var Romøren som landet på 137 meter. En meter over den gamle rekorden.

Det lyktes ikke Dagbladet å få en kommentar fra 28-åringen i går.

— På TV
Kveldens rennleder Torgeir Nordby forklarer hvorfor det var Romøren, og ikke Anette Sagen som var først utfor Nye Kollen.

— Sagens hopp skal overføres direkte på TV. Vi måtte forsikre oss om at bakken var «hoppbar», at spor, kanter og andre ting var i orden, sier Nordby til Dagbladet.

— Var dette planlagt?

— Jaja, det er det ingen tvil om. Det var strengt nødvendig å teste bakken slik at det ikke blir noe kamikazerenn onsdag.

— Men blir det ikke litt rart å si at Anette Sagen «hopper først» i Nye Kollen når alle landslagsgutta har gjort det flere ganger?

FLERE: Elleve - tolv hoppere satte utfor i går kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FLERE: Elleve - tolv hoppere satte utfor i går kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

— Nei, det synes jeg ikke. Som sagt var dette nødvendig, sier Nordby.

— Var Sagen klar over at hun ikke blir først likevel?

— Det vet jeg ikke. Hun var på vei hjem fra Japan da vi hoppet, sier Nordby.

Dagbladet får bekreftet at Sagen lander i Norge i formiddag.

— Er det sikkerhetsmessige årsaker til at ikke Sagen, som kvinne, kunne vært den første i kveld?

— Ja, sier Nordby, og legger til:

— Anette Sagen vil ikke ha noen problemer med å hoppe i denne bakken, men vi måtte forsikre oss om at hun ikke lander på kulen under åpningen live på TV. Etter å ha hoppet fra avsats 20—26 i dag, vet vi at Sagen må hoppe fra avsats 28 eller 29 ettersom hun trenger mer fart, sier Nordby.

Jacobsen skjønner reaksjoner
Men Dagbladet vet at ikke alle i Hopp-Norge var like godt informert om testhoppingen i Kollen i går. Landslagssjef Mika Kojonkoski er hjemme i Finland. Verken sportssjef Clas Brede Bråthen eller landslagstrener Geir Ole Berdal visste noe om at Romøren hoppet i går.

— I kveld? Jeg vet ikke noe om det. Hva er vitsen med å hoppe i morgen, da?, sier Berdal og henviser til Kollenhopp.

Anders Jacobsen hopper først i dag. Han forstår at det kan reageres på at gutta likevel hopper før Sagen.

HOPPER FØRST I KVELD: Anette Sagen. Foto: Erik Berglund/Dagbladet
HOPPER FØRST I KVELD: Anette Sagen. Foto: Erik Berglund/Dagbladet Vis mer

- Jeg skjønner at det er oppsiktsvekkende. Men det er sikkerhetsmessige årsaker. Og vi vil få god PR når Anette hopper i morgen, sier Jacobsen til Dagbladet.

Ønsket Romøren
Over 42000 mennesker har engasjert seg i en Facebook- gruppe for at Anette Sagen skulle hoppe først utfor Kollen. Men ikke alle var like enige.

— Jeg har selvsagt ikke noe imot Anette Sagen hverken som hopper eller menneske, men mener det blir feil hvis det er hun som skal innvie bakken, sa leder Roar Gaustad i Kollenhopp til Aftenposten 18. februar.

- Dette har jeg lite sans for. Sagen har ikke noe med Kollen å gjøre, sa Kollen-lederen og opplyste at han ønsket at Romøren skulle være førstemann.

Da Dagbladet i går kveld ringte for å høre om Romørens førstehopp svarer han:

— Hvem?

— Ung lovende hopper fra Hosle?

— Jeg må ha vært opptatt på hoppet da, sier Gaustad som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

FORSVARER HOPPINGA: Rennleder i Holmenkollbakken Torgeir Nordby.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
FORSVARER HOPPINGA: Rennleder i Holmenkollbakken Torgeir Nordby. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer