Romørnen klar for verdens lengste

Kollen-toer Bjørn Einar Romøren (23) er verdens kuleste skihopper. Nå vil han også bli verdens råeste.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): -  Nå er det Matti Hautamäki som er råest, etter å ha flydd 231 meter i Planica. Jeg er fire meter bak, men har et hårete mål om å overta verdensrekorden i løpet av weekenden, sier Romøren til Dagbladet.

For ham er det viktigste å fly lengst mulig ned mot overgangen.

-  Det hjelper ikke med OL- eller VM-gull, hvis du ikke har det lengste hoppet i verden. 250 meter er det beste tallet, men det tror jeg ikke på. 240 er det nest beste tallet, og veldig bra. I Planica får vi starte på 230 og se hvor det ender, sier Romøren.

-  Hoppe i bånn

227-metershoppet hans fra sist vinter er det lengste en nordmann har flydd på ski noen gang.

-  Når jeg kommer tilbake til Planica torsdag, satser jeg alt på å hoppe i bånn av bakken. Jeg har fått tilbake rotasjonen over kulen, og får til flygingen veldig bra. I OL-sesongen vurderer jeg å ha Romørnen på hjelmen. Da må jeg først ha overtatt verdensrekorden. Å være verdens råeste er veldig viktig, sier Romøren.

Før andreplassen i går hadde han ennå ikke vært på seierspallen denne VM-vinteren.

-  Grunnen er nok litt høye skuldrer, og for mange tanker. Nå gjør jeg det enkelt, og tråkker ned i hoppet. Det skal jeg fortsette med i OL-sesongen 2006. For meg startet den i går, sier Romøren.

Halvsov

Prøveomgangen sto han elegant over, eller mer konkret: Da konkurrentene testet det gamle klenodiet av en hoppbakke, lå Romøren på hotellrommet vis-à-vis og halvsov og spiste sjokolade.

-  Da jeg kom til bakken, var jeg fast bestemt på å klinke til. Så fikk det bære eller briste. Endelig bar det. Etter å ha passert fallgrensa i finaleomgangen, var jeg så happy som jeg aldri har vært før i vinter, sier Romøren.

Åtte skiflygere

Onsdag reiser han til verdens største skiflygingsbakke sammen med Roar Ljøkelsøy, Lars Bystøl, Daniel Forfang, Tommy Ingebrigtsen, Sigurd Pettersen, Henning Stensrud og Anders Bardal.

-  Rennet i går var et nytt bevis på at vi er inne i en fin prosess, med fire løpere blant de ti beste. Samtidig vet jeg at alle kan bli bedre. Vi drar til Planica med en god følelse om å gjøre det bra. Ny verdensrekord vil heller ikke komme overraskende, sier landslagstrener Mika Kojonkoski til Dagbladet.

 I vanlige v-cuprenn er det med 50 hoppere. I Planica starter det 40 lørdag og 30 søndag. Dette for at kvaliteten på rennene skal være best mulig.

PALLGLEDE: Andreplassen i Holmenkollen gledet Bjørn Einar Romøren i går, men han har et større mål. - Det hjelper ikke med OL- eller VM-gull, hvis du ikke har det lengste hoppet i verden, sier Bjørn Einar som ser fram til skiflyging i Planica til helga.