Rømte fra intervju: - Fortjener ikke å være her

Tarjei Bø ble skjøvet ut av pallen av den tidligere dopingutestengte Alexander Loginov. Russerens VM-gull blir møtt med sinne.

LANGER UT: Tarjei Bø langer ut mot vinneren etter dagens løp. Video: Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ANTERSELVA / OSLO (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø gikk ut i et forrykende tempo på sprinten. Han fikk svi for det og ble stiv etter hvert, men gikk likevel i mål til ledelse.

Han måtte imidlertid først se to franskmenn og sin egen bror, Tarjei, gå inn over ham på resultatlista. Deretter kom russiske Alexander Loginov og vant VM-gullet. Han er tidligere utestengt for EPO i to år og er en svært kontroversiell mann i skiskyttermiljøet.

De norske stjernene går hardt ut mot Loginov etter at han gikk til topps i Anterselva.

- Med det svake langrennet han har vist tidligere i år, er det litt rart. Men vi må vel bare gratulere, sier Johannes Thingnes Bø til NRK.

Bror Tarjei gikk hardere til verks.

- Jeg var glad for at det ikke var fjerdeplass da jeg kom i mål. Så kommer en jeg selv pleier å trekke vekk fra resultatlista når vi regner opp, han som gikk inn til gull. Han fortjener ikke å være her, innledet han og fortsatte:

VANT: Alexander Loginov. Foto: NTB scanpix
VANT: Alexander Loginov. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Han er tatt for EPO. Det er det verste du kan gjøre innen doping. Det er tøft å stå her med en 4.-plass, da, sier Tarjei Bø.

Stryningen utdyper kritikken overfor Dagbladet:

- Når du er EPO-tatt og tar VM-gull har du lagt deg selv på hoggestabben. Da har du en historikk som fortjener å bli rippet opp i, når du skal stå der og skinne. Det går ut over uskyldige utøvere. Ikke bare meg, men mange andre.

BOM: Johannes Dale var regnet som en «outsider» i dagens renn, men det ble en bom for mye. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Rømte fra intervju

NRK forsøkte å få en kommentar fra Loginov, som forsøkte å gå bort fra kanalens reporter.

- Not so good english language, var skiskytterens kommentar før han gikk inn i en russisk trailer. Loginov har aldri beklaget at han dopet seg etter at han returnerte til skisporet.

Heller ikke Dagbladet lykkes i å få en prat med russeren.

Quentin Fillon Maillet tok sølvet, mens Martin Fourcade vant bronse. Dagens sprint er den første siden 1997 at det ikke er en nordmann på pallen.

- Det er litt kjipt å være en del av den årgangen som skriver seg inn i en slik historie, sier Vetle Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

Fourcade om russeren

Martin Fourcade, som ble skjøvet ned fra sølv til bronse, har tidligere vært svært kritisk til Loginov.

- Jeg har snakket mye om det i det tidligere. Jeg har ikke vist følelsene mine rundt det i dag. Han har ikke snakket med pressen i dag, så da snakker ikke jeg om han heller, sier Fourcade til Dagbladet.

- Men i hans forsvar er det ikke enkelt å prate med media i dag, etter reaksjonene på det som kom i var. Tidspunktet var dårlig, sier han videre, og tenker på dopingsaken som sprakk i går.

- Ikke kjempefan

VM-debutant Johannes Dale var klar i sin tale mot russeren.

- Vi er ikke kjempefan av det, skal jeg innrømme. Det er ikke sånn vi ønsker det skal være, sier Johannes Dale til Dagbladet om russeren.

- Er det greit at han deltar?

- Han får delta ut ifra regelverket, og da må vi bare godta det. Loginov har vært god tidligere i år, så at han skal få til et kjempegodt løp er jeg ikke overrasket over.

Tidligere i dag ble den tidligere russiske skiskytteren Jevgenij Ustjugov utestengt for doping i to år. Dermed mistet han sin OL-medalje fra 2014.

Aleksej Volkov, Anton Sjipulin og Dmitrij Malysjko gikk på stafettlaget sammen med Ustjugov, og mister også sine gullmedaljer, ifølge russiske medier. Norge endte på 4.-plass i rennet, men rykker nå opp på pallen. Det betyr at Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen trolig vil motta en bronsemedalje seks år etter løpet.

Klarte ikke kopiere seieren

Under VM i skiskyting for ett år siden var det Johannes Thingnes Bø som vant sprinten. Under dagens løp hadde stryningen muligheten til å sette standarden fra startnummer tre.

26-åringen tok fire gull i Östersund og har allerede sikret seg ett gull i år sammen med bror Tarjei Bø, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland. Thingnes Bø har ikke vært like suveren denne sesongen, men var likevel den største favoritten i dag.

Han åpnet i et monstertempo, men fikk svi for det seinere i løpet. Til slutt ble det altså russisk seier, med Frankrike på de resterende pallplassene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer