Ronaldinho sikrer favorittstempelet

I morgen starter prøve-VM i fotball i Tyskland. Langt fra alle stjernene skal spille med flagget på brystet de neste to ukene, men Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ønsker at de som er der skal sikre sportslig fokus på den omdiskuterte turneringen.

Prøve-VM kalles også «Confederations Cup». Sist turneringen ble arrangert, ble det sportslige satt i skyggen av det tragiske dødsfallet til Kameruns midtbanestjerne Marc-Vivien Foe, som kollapset og døde på banen.

To år senere skal prøve-VM i Tyskland prøve å skaffe seg tillit både hos supporterne, spillerne og media.

Med det ordentlige VM bare ett år unna, tåler ikke Tyskland og Franz Beckenbauer utenomsportslig fokus på dommere og andre ting.

FIFA-president Sepp Blatter har allerede advart at alle dommere som ikke holder topp standard blir sendt hjem med en gang.

Åtte lag

– Dette blir et kjempearrangement. Kampene blir vist på tv i over 170 land. 3.000 pressefolk er akkreditert og 650.000 billetter er solgt, sier Beckenbauer.

Åtte lag spiller i prøve-VM i Tyskland som går over to uker. Brasil, Argentina og vertsnasjonen Tyskland er favoritter. I gruppe A spiller Tyskland, Australia, Argentina og Tunisia. I gruppe B møtes Brasil, Hellas, Japan og Mexico.

Onsdag møtes Tyskland og Australia i åpningskampen i Frankfurt. Torsdag møter regjerende verdensmestere Brasil og europamesterne fra forrige EM Hellas.

FIFA håper og tror at brasilianske spillere som Ronaldinho fra Barcelona og Kaka fra AC Milan skal sikre sportslig interesse rundt arrangementet.

Brasil må nok finne seg i å være stjerner. Kanskje kan laget få revansje for det forsmedelige tapet forrige uke for Argentina, som de kan risikere å møte i finalen i turneringen.

Uten Crespo

Verken Brasils Ronaldo eller den hardtskytende venstrebacken Roberto Carlos er med i prøve-VM. Carlos scoret da Brasil tapte 1-3 mot Argentina. Heller ikke Cafu er med i troppen.

Men med Adriano, Ronaldinho og Kaka i angrepsrekken kan det uansett bli morsom fotball fra søramerikanerne.

Ronaldinho vet han må være i form hvis Brasil skal gjøre det bra i turneringen.. Da han var med i sitt første prøve-VM i 1999, var det ikke så mange som visste hvem han var. Det er det nå.

– Jeg forventer at det blir tøffere nå. Den gangen var det ingen som viste hvem jeg var. Det er den nå, smiler ballkunstneren.

Argentina på sin side har bestemt seg for å ikke ha med stjernespissen Hernan Crespo. Heller ikke Inter-stjernen Juan Sebastian Veron og Valencia-stopperen Roberto Ayala blir med til Tyskland.

Argentina setter dermed sin lit til at spillere som Gabriel Heinze, Carlos Tevez og Javier Saviola skal være nok til å sikre sportslig suksess.

Japan, Australia og Tunisia, som alle er regionale mestere, skal vise verden at de ikke bare vil bli lekt med. Kanskje overrasker de.

Prestisje for Tyskland

For vertsnasjonen Tyskland ligger det mye stolthet og ære i sportslig suksess selv om mange tyskere kanskje vil si at det er først sommeren 2006 at det virkelig skal smelle.

Tyskernes landslagssjef Jürgen Klinsmann får nå sjansen til å teste seg selv i kamper som betyr noe. Siden EM i Portugal har tyskerne spilt privatlandskamper fordi de er direkte kvalifisert til VM som vertsnasjon.

Siden da har laget spilt 11 kamper, vunnet sju og tapt én – borte mot Sør-Korea.

– Det er mye prestisje involvert her. Det er en internasjonal tittel vi snakker om her, sier Klinsmann.