- Ronaldo er bedre enn noen gang

Tjærnås om tingene som gjør portugiseren unik.

REDDET REAL: Villarreal ledet både 1-0 og 2-1 mot Real Madrid på søndag, men Cristiano Ronaldo utliknet to ganger. Her har han nettopp tryllet inn 3-2 for de helhvite - med sitt 22. ligamål for sesongen. Foto:  AFP PHOTO/ DOMINIQUE FAGET
REDDET REAL: Villarreal ledet både 1-0 og 2-1 mot Real Madrid på søndag, men Cristiano Ronaldo utliknet to ganger. Her har han nettopp tryllet inn 3-2 for de helhvite - med sitt 22. ligamål for sesongen. Foto: AFP PHOTO/ DOMINIQUE FAGETVis mer

(Dagbladet): Cristiano Ronaldo måtte nøye seg med å spille statistrollen under gårsdagens Fifa-galla i Zürich.

Neste år seiler han imidlertid opp som en av de store favorittene til å stikke av med prisen som årets spiller i verden - i hvert fall om han fortsetter i samme fryktinngytende spor som i første halvdel av sesongen.

Etter søndagens hattrick mot Villarreal, for øvrig det tredje for sesongen, er Ronaldo oppe i eventyrlige 22 mål på bare 18 ligakamper. Dermed er han bare fire mål unna å overgå tallet fra fjorårssesongen, da han nettet 26 ganger på 28 kamper.

Rekordsesongen fra 2007/08, da portugiseren noterte seg for 42 mål i Manchester United, ser ut til å stå for fall. Spørsmålet er om Ronaldo greier å passere 50 nettkjenninger i én og samme sesong.

Lars Tjærnås er ikke blant dem som ville tippet imot 25-åringen.

- Han er bedre enn noen gang. Nå scorer han ikke bare mål på grunn av ekstreme individuelle ferdigheter med ball og en fysikk som en tegneseriehelt, men han scorer stadig oftere på grunn av erfaring og ren fotballintelligens, sier Canal +-eksperten til Dagbladet.

- Ikke enklere i Spania
- Det første målet han scoret mot Villarreal er et godt eksempel. Se hvordan han er tålmodig og venter, samt buer bevegelsen, hvor en yngre Ronaldo trolig hadde signalisert utålmodighet og frustrasjon ved å ikke bli brukt tidligere.

Kritikerne, kanskje i første rekke de anglofile, har hevdet at Ronaldo slipper lettere til i La Liga enn han gjorde i Premier League. Så seint som i desember uttalte for eksempel Arsene Wenger at Barcelona og Real Madrid har det så enkelt i den hjemlige ligaen at det gir dem en stor fordel i Champions League - mens de engelske lagene bruker mer krefter i en langt jevnere liga.

GRATULERTE MOURINHO: Men Ronaldo hadde ikke landsmannen på lista si da han stemte fram de tre beste trenerne fra forrige sesong. Øverst på Ronaldos liste sto derimot sir Alex Ferguson. Foto: EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA
GRATULERTE MOURINHO: Men Ronaldo hadde ikke landsmannen på lista si da han stemte fram de tre beste trenerne fra forrige sesong. Øverst på Ronaldos liste sto derimot sir Alex Ferguson. Foto: EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA Vis mer

Tjærnås mener det er en myte at Ronaldo har enklere arbeidsvilkår i La Liga enn i Premier League.

- Nei, han får det ikke enklere i Spania. Husk at han dunket inn over 40 mål en av sesongene der, og jeg mener han er bedre nå. Det eneste som gjør at han eventuelt blir favorisert er at han spiller på et lag som skaper enormt med sjanser - men det gjorde United også, sier han.

Stemte på Ferguson
Canal +-eksperten mener Ronaldo har tatt nye steg som fotballspiller siden han kom til Real Madrid for 820 millioner kroner i 2009.

- Det unike med ham er kombinasjonen av fysikk og ferdighet, altså mellom grov- og finmotorikk. Det er uhyre sjelden en ser dette. Selv om den moderne fotballspilleren gjerne blir stadig mer allround atlet, er det veldig sjelden noen berører yttergrensene i begge retninger som han gjør.

- Jeg synes han stadig oftere scorer rene goalgettermål, samtidig som han har beholdt evnen til å score de spektakulære, sier Tjærnås.

PS! Som landslagskaptein for Portugal stemte Ronaldo stemte for øvrig på sir Alex Ferguson som årets trener, foran Carlo Ancelotti og Joachim Löw. Hans nåværende trener i Real Madrid, José Mourinho, var med andre ord ikke på lista.

OGSÅ EN SERVITØR: Foruten 22 ligamål har Ronaldo også seks målgivende pasninger. Her har han nettopp servert Kaka til 4-2 mot Villarreal. Foto:  AFP PHOTO/ PEDRO ARMESTRE
OGSÅ EN SERVITØR: Foruten 22 ligamål har Ronaldo også seks målgivende pasninger. Her har han nettopp servert Kaka til 4-2 mot Villarreal. Foto: AFP PHOTO/ PEDRO ARMESTRE Vis mer