- Ronaldo er den jeg ville hatt med på «Mesternes Mester»

Ronaldo vs. Messi. Tjærnås snakker om likhetene og forskjellene.

SUPERPAR: 41 seriescoringer hver, det er fantastiske tall. Lørdag kveld møtes Leo Messi og Cristiano Ronaldo til duell igjen.Foto: SCANPIX/AP/Manu Fernandez
SUPERPAR: 41 seriescoringer hver, det er fantastiske tall. Lørdag kveld møtes Leo Messi og Cristiano Ronaldo til duell igjen.Foto: SCANPIX/AP/Manu FernandezVis mer

I morgen kl. 20: Barcelona - Real Madrid

(Dagbladet): De står med fantastiske 41 mål hver før lørdagkveldens storoppgjør, og igjen vil alles øyne være på Cristiano Ronaldo og Leo Messi på Camp Nou.

- Det eneste negative i Ronaldos liv er Lionel Messi. Hadde det ikke vært for Messi, hadde Ronaldo vært utnevnt til verdens beste fotballspiller fem år i strekk, sier tidligere Brasil-sjef Luiz Felipe Scolari i dag, og han har et poeng.

Canal+-ekspert Lars Tjærnås lar seg fascinere av duellen mellom de to ulike, og supertalentfulle stjernene.

- Clasico er så uendelig mye mer enn en kamp mellom de to, men jeg blir neppe nominert til stipend for framtidige rakettforskere ved å antyde at Lionel Messi og Cristiano Ronaldo kommer til å sette sitt stempel på denne kampen, fastslår Tjærnås.

- De er to totalt ulike aktører, men likevel to spillere med veldig mange ting til felles, sier han.

Mye mer enn målscorere
Tjærnås mener blant annet evnen til å levere på et stabilt, høyt nivå er en av flere likheter mellom Ronaldo og Messi.

- Begge er målscorere og avsluttere av en dimensjon som knapt burde vært mulig i moderne fotball. Det har lenge vært en «opplest sannhet» at tiden da en enkelt spiller kunne score 50 mål på en ligasesong tilhørte en totalt annen tidsalder. Men ingen av dem er skadet og må stå over kamper, begge spiller nesten hvert eneste minutt hver eneste uke. Og begge presterer så stabilt jevnt at det er egnet til å skremme like mye som imponere, sier han, og fortsetter:

- Begge er også mye mer enn rene målscorere. Begge er veldig involvert i hele det oppbyggende spillet, og starter gjerne fra veldig dypt i banen, de har tilnærmet ubegrenset offensiv frihet. Ronaldo og Messi har totalt fritak fra defensiv jobbing, en anerkjennelse av deres betydning, men også en anerkjennelse av hva spisskompetanse betyr i moderne fotball. Det er uinteressant å ønske seg en portugiser eller en argentiner som blir litt bedre på reurløp eller førsteforsvarerjobben på bekostning av det de virkelig beriker laget med, mener Tjærnås.

Ronaldos spennvidde
Likevel er det kanskje forskjellene som blir trukket fram når fotballfolket diskuterer Cristiano Ronaldo vs. Leo Messi. Den flashy playboyen Ronaldo i motsetning til helproffe, avmålte Messi i hvert fall utenfor banen.

Lars Tjærnås ser den ulikheten, men han ser også flere.

- Cristiano Ronaldo er den ene spilleren jeg ville tatt med fra fotballverden hvis det ble arrangert en verdensomfattende utgave av «Mesternes mester», sier Tjærnås.

- Ingen andre har større spennvidde i ferdighet, fra en rå fysikk til en finmotorikk og teknikk som gjør ham uforutsigbar på alle områder. Han har også utviklet lagspilldelen av spillet sitt, blitt mer bevisst som assistent, ikke kun som avslutter. Men fortsatt er han individualisten, tidvis egoisten, tilsynelatende utelukkende opptatt av seg selv. Og uten evne til å glede seg over medspilleres suksess hvis han selv har en dag hvor lite stemmer, mener Canal+-eksperten.

Så hva med Messi?

Kunstneren
- Tilsynelatende er han opptatt av lagspill, han sier alltid de rette tingene om lagets betydning kontra egen suksess, viser en evne til begeistring når lagkameratene scorer, og er gjerne uselvisk foran mål når det er behov for det, sier Lars Tjærnås.

Han tror nøkkelen til argentinerens enorme suksess rett og slett kan være at han elsker å spille fotball.

- Messi er en kunstner. En som har tatt fotballen til et nytt nivå, til dit noen ytterst få har vært i nærheten tidligere, men da i et tempo som var lavere enn dagens høyintensive utgave av idretten, mener Tjærnås.

FASCINERENDE: Lars Tjærnås ser fram til å se Messi mot Ronaldo enda en gang.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
FASCINERENDE: Lars Tjærnås ser fram til å se Messi mot Ronaldo enda en gang. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Mange ganger har jeg undret og fascinert meg over den nærmest barnslige og ekstatiske gleden han kan vise over et velykket dribleraid eller en scoring på stillingen 5-0 mot Getafe eller Gijon en tirsdag kveld. Her tror jeg vi ser den viktigste grunnen til hans storhet. Han har aldri fjernet seg fra grunntanken om fotball som lek, og praktiserer den daglig, sier han.

Lørdag kveld står Cristiano Ronaldo og Leo Messi ansikt til ansikt igjen, i det som fort kan avgjøre gullkampen i La Liga denne sesongen.

Real Madrid leder serien med fire poeng før møtet på Camp Nou.