KOLLAPSET: Ronaldo kollapset bare timer før VM-finalen i 1998, og var en skygge av seg selv. Her feirer Zinedine Zidane (nummer 10) og resten av de franske gullvinnerne i bakgrunnen etter sluttsignalet. Frankrike vant 3-0 på hjemmebane. Foto: Desmond Boylan, Reuters/Scanpix
KOLLAPSET: Ronaldo kollapset bare timer før VM-finalen i 1998, og var en skygge av seg selv. Her feirer Zinedine Zidane (nummer 10) og resten av de franske gullvinnerne i bakgrunnen etter sluttsignalet. Frankrike vant 3-0 på hjemmebane. Foto: Desmond Boylan, Reuters/ScanpixVis mer

- Ronaldo hadde puls på 18 slag i minuttet

Ny forklaring på kollapsen før finalen i 1998-VM.

(Dagbladet): Den italienske hjertespesialisten Bruno Carù hevder i et intervju med TV-kanalen Mediaset at tilstanden til brasilianske Ronaldo var farligere enn antatt under VM-finalen i 1998.

Ronaldo var kåret til verdens beste spiller de to foregående årene, og var ventet å være den store stjerna i finalen mellom vertsnasjonen Frankrike og Brasil. I stedet var han en skygge av seg selv, og det kom seinere fram at han hadde kollapset på hotellrommet bare timer før finalen.

Forklaringen har vært et epileptisk anfall som følge av for mye tv-spill på rommet.

Den forklaringen avvises nå av Carù, som er tidligere president i en italiensk forening for hjertehelse innen idretten. Han mener det var en hjertefeil, og ikke et epileptisk anfall, som gjorde at Ronaldo besvimte.

- Det som skjedde var at Ronaldo lå på senga og så på formel 1. Uten å vite det, bøyde han nakken slik at han klemte glomus caroticum - et lite organ i halsen - som regulerer hjertefrekvensen og blodtrykket. Ronaldo fikk et plutselig fall i hjertefrekvens og blodtrykk, og besvimte i kramper, sier Carù.

Det var romkameraten Roberto Carlos som oppdaget anfallet og varslet legene. Ronaldo ble fraktet til sykehuset og undersøkt på nevrologisk avdeling. Carù hevder imidlertid at legene ikke sjekket EKG-diagrammene.

Carù har imidlertid gjennomgått Ronaldos journaler i ettertid, siden de har ligget lagret hos brasilianerens daværende klubb Inter.

-  EKG-en som ble gjort på sykehuset viser at Ronaldo hadde en puls på 18 slag i minuttet. Det betyr at det nesten ikke var aktivitet i hjertet, sier Carù.

Selv for en meget godt trent person er en hvilepuls på 40 slag i minuttet ansatt som meget lavt.

Carù sier medisineringen Ronaldo fikk ville vært bra dersom det dreide seg om et epileptisk anfall, slik det ble antatt. Men ikke for en hjertepasient. Legen sier Ronaldo blant annet fikk en medisin som Marilyn Monroe brukte til å ta sitt eget liv, og som hemmer hjerneaktiviteten.

Hele intervjuet med hjertelegen Bruno Carù vises på italiensk TV i kveld.