LØSNET: Etter en tung start på mesterskapet, løsnet alt for Cristiano Ronaldo med to mål og én assist mot Ungarn. Foto: NTB Scanpix
LØSNET: Etter en tung start på mesterskapet, løsnet alt for Cristiano Ronaldo med to mål og én assist mot Ungarn. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ronaldo hånet Island. Nå kan han takke dem etter gavepakke mot all fornuft: - Utrolig viktig

Island jublet som de hadde vunnet EM igjen, men scoringen hjalp Portugal og England mer enn islendingene selv.

(Dagbladet): Portugal gjorde så vidt jobben med 3-3 og ett poeng i skjebnekampen mot Ungarn i går. Cristiano Ronaldo og co tok seg videre med et nødskrik.

- Måten Ronaldo slo tilbake på mot Ungarn, var helt fantastisk. Det var utrolig viktig for både ham og Portugal, forteller tidligere Lyn- og Benfica-keeper Nuno Marques til Dagbladet.

Men tre uavgjortkamper, tre poeng og tredje plass i gruppa gikk portugiserne hårfint videre som den tredje beste treeren i fotball-EM. Og ja, alle gode ting viste seg å være tre for Portugal.

I den presumptivt svakeste gruppa var det en prestasjon under forventning. Å havne bak Ungarn og Island, to av de antatt svakeste lagene i EM, er i utgangspunktet en resultatmessig skandale for Portugal. Men tredjeplassen i gruppe F er mer gunstig enn andreplassen og omtrent like gunstig som førsteplassen.

Da dommeren blåste av kampen mot Ungarn, trodde Portugal at de havnet på andreplass. I så fall ville England ventet i åttedelsfinalen. I kvartfinalen ville etter all sannsynlighet Frankrike stått på motsatt banehalvdel, mens en eventuell semifinale ville vært mot det beste laget av Tyskland, Spania, Italia og Slovakia.

JUBEL: Arnor Ingvi Traustason jublet hemningsløst etter matchvinnerscoringen mot Østerrike. Men Portugal hadde større grunn til å juble. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: Arnor Ingvi Traustason jublet hemningsløst etter matchvinnerscoringen mot Østerrike. Men Portugal hadde større grunn til å juble. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den absurde situasjonen

Men fire minutter på overtid kontret Arnór Ingvi Traustason inn 2-1 til Island over Østerrike. Den islandske leiren jublet hemningsløst. Det tok helt av. Men rent pragmatisk hadde de ingen stor grunn til å juble over Traustasons scoring. Det var det Portugal som hadde mest grunn til.

For i stedet for å ha giganter som England, Frankrike, Tyskland, Spania og/eller Italia som hinder på veien mot EM-finale, får nå Portugal en langt enklere vei. Kroatia i åttedelsfinalen er riktignok minst like tøft som England, men om det hinderet overstiges, åpner veien seg opp for EM-finale for Portugal.

I kvartfinalen vil enten Sveits eller Polen stå på motsatt halvdel. I semifinalen er Belgia den tøffeste motstanderen som Portugal kan få. Andre alternativer er Wales og Nord-Irland.

Dermed kan Ronaldo takket laget som han hånet etter første gruppespillskamp.

- De feiret som om de hadde vunnet EM eller noe liknende. Utrolig! Når de ikke prøvde å spille, men bare forsvarte seg, viste de etter min mening liten mentalitet, sa Ronaldo.

Optimistisk Santos

OMSIDER: Cristiano Ronaldo fikk det endelig til å stemme foran mål mot Ungarn. Her jubler han sammen med Nani og Joao Mario. Foto: NTB Scanpix
OMSIDER: Cristiano Ronaldo fikk det endelig til å stemme foran mål mot Ungarn. Her jubler han sammen med Nani og Joao Mario. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I går feiret de som de hadde vunnet EM igjen, men i realiteten gjorde de sin egen vei videre - etter et eventuelt avansement i åttedelsfinalen - betraktelig vanskeligere. I realiteten hjalp Island både Portugal og England, som begge kan takke Arnór Ingvi Traustason.

- Vi har levd under et massivt press de siste dagene og vi fikk en marerittstart mot Ungarn. Men vi kjempet oss tilbake og fikk det resultatet vi trengte. Vi har ennå ikke tapt og er vanskelige å slå. Nå åpner det seg mange muligheter for oss. Vi kan gå hele veien, sier landslagssjef Fernando Santos til den portugsiske avisa Publico.

Han gledet seg over at det endelig løsnet for Ronaldo, som leverte to flotte scoringer og en genial målgivende pasning.

- Jeg sa før kampen at han kom til å slå til veldig snart. Heldigvis gjorde han det akkurat i tide. Nå er Ronaldo i gang og har fått opp selvtilliten igjen. Med Ronaldo i storslag blir vi vanskelige å slå, varsler Santos.

UBALANSE: Cristiano Ronaldo kastet mikrofonen i elva da han ble spurt om han var klar for Ungarn-kampen i EM, ifølge portugisiske Record. Video: CMTV / Storyful Vis mer

Spår Portugal i semifinalen

Marquez tror Portugal nå klarer å ta seg til semifinalen.

- Kroatia er nok tøffere enn England, men å møte Sveits eller Polen i en kvartfinale i stedet for Frankrike, er selvfølgelig enklere på papiret. Samtidig har dette EM-et vist at Portugal har slitt mot lag som legger seg lavt, som Island, Ungarn og Østerrike. Det passer Portugals hurtige overgangsspill dårlig. I tillegg har Sveits og Polen imponert, så det blir tøft uansett, sier Marques til Dagbladet.

- Når det er sagt, tror jeg Portugal kan klare en semifinale. Der kan alt skje. Men jeg tror ikke Portugal er gode nok til å vinne EM, konkluderer den tidligere Lyn-keeperen.

Slik spilles cupspillet i fotball-EM, åttedelsfinaler:

* Lørdag: Sveits – Polen 15.00 (i Saint-Étienne), Wales – Nord-Irland 18.00 (i Paris), Kroatia – Portugal 21.00 (i Lens).

* Søndag: Frankrike – Irland 15.00 (i Lyon), Tyskland – Slovakia 18.00 (i Lille), Ungarn – Belgia 21.00 (i Toulouse).

* Mandag: Italia – Spania 18.00 (i Saint-Denis), England – Island 21.00 (i Nice).

Kvartfinaler:

* Torsdag 30/6: Sveits/Polen – Kroatia/Portugal (i Marseille).

* Fredag 1/7: Wales/Nord-Irland – Ungarn/Belgia (i Lille).

* Lørdag 2/7: Tyskland/Slovakia – Italia/Spania (i Bordeaux).

* Søndag 3/7: Frankrike/Irland – England/Island (i Saint-Denis).

Semifinaler:

* Onsdag 6/7: Vinner Marseille – vinner Lille (i Lyon).

* Torsdag 7/7: Vinner Bordeaux – vinner Saint-Denis (i Marseille).

Finalen spilles søndag 10/7 i Saint-Denis