Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ronaldo hyller landsmannen Eusébio

Var gode venner.

SAMME PRIS: Cristiano Ronaldo (midten) fikk Gullstøvelen som toppscorer i Europa i 2008. Eusébio ble den første som vant prisen i 1968, og han vant den igjen i 1973. Fernando Gomes (t.h.) vant trofeet i 1983 og 1985. Foto: AP Photo/Helder Santos/NTB Scanpix
SAMME PRIS: Cristiano Ronaldo (midten) fikk Gullstøvelen som toppscorer i Europa i 2008. Eusébio ble den første som vant prisen i 1968, og han vant den igjen i 1973. Fernando Gomes (t.h.) vant trofeet i 1983 og 1985. Foto: AP Photo/Helder Santos/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I dag formiddag kom nyheten om at fotballegenden Eusébio er død, 71 år gammel. Hjertesvikt skal ha vært årsaken til hans bortgang.

Portugiseren ble toppscorer i fotball-VM i England i 1966, og var lenge tidenes mestscorende på landslaget.

Eusébios død blir mottatt med sorg i idrettsverdenen.

- Han var en av de store personene i Portugal. Jeg synes han er udødelig. Vi vet alle hva han har betydd for fotballen og spesielt portugisisk fotball. Han var ikke bare til stor inspirasjon, men gjorde også en viktig jobb med å fremme fotballens verdier, prinsipper og følelser, selv etter at han avsluttet karrieren, sier Chelsea-manager José Mourinho til RTP ifølge NTB.

Født i Mosambik Blant de andre idrettsstjernene som hyller den tidligere Benfica-spilleren finner vi blant annet landsmannen Cristiano Ronaldo.

- For evig og alltid, Eusébio, hvil i fred, skriver Real Madrid-spilleren på sin Twitter-profil.

Ronaldo og Eusébio hadde et spesielt forhold, som den beste portugisiske fotballspilleren i hver sin periode. Sistnevnte var blant annet tilstede da førstnevnte ble presentert som Real Madrid-spiller.

Sammenligninger dem i mellom har ikke vært til å unngå, noe som har gjort den yngste av de to irritert.

- Cristiano er Cristiano, Eusébio er Eusébio. Han trenger ikke å bli trist over at jeg har gått forbi ham, for han vil alltid være en av de største, sa Ronaldo da han passerte landsmannen på Portugals toppscorerliste.

- Kongen! Eusébio da Silva Ferreira, som var hans fulle navn, ble født i Mosambik i januar 1942. Som 18-åring flyttet han til Lisboa for å spille for Benfica. Eusébio ble kåret til årets spiller i Europa i 1965, en kåring han også tok andreplassen i to ganger.

En annen velrennomert, portugisisk fotballspiller er Luis Figo. Han bruker følgende ord for å beskrive Eusébio:

- Kongen! Et stort tap for oss alle. Han var den største, skriver Figo på Twitter, akkompagnert av et bilde av de to sammen.

Topp ti «Den sorte panteren» ble toppscorer i Portugals øverste divisjon sju ganger, og var sterkt bidragsytende til at Benfica vant elleve ligatitler og fem cupmesterskap i hans periode i klubben.

Også norske fotballkjennere mener Eusébio var en av tidenes beste fotballspillere.

- Det var veldig trist å høre. Han er en av tidenes ti beste spillere, Arne Scheie til NRK.

- En av de første bøkene jeg leste var historien om fantastiske Eusébio. Nå har en legende gått bort. Hvil i fred, skriver fotballekspert Lars Tjærnås på Twitter.

United-venn Manchester United og Benfica møttes til finale i Europacupen i 1968. Portugiserne hadde Eusébio på laget, mens United hadde blant annet Bobby Charlton og George best. Eusébio hadde muligheten til å avgjøre kampen, men ble hindret av en god redning av Alex Stepney.

Finalen gikk derfor til ekstraomganger, hvor det engelske laget var suverene. Mål av nevnte Best og Charlton, i tillegg til Brian Kidd, gjorde av United til slutt vant 4-1.

Klubben la i formiddag ut et bilde av Bobby Charlton og Eusébio sammen med trofeet fra finalen i 1968, hvor de uttrykte sin sorg over nyheten.

- Han var en fantastisk spiller og en venn av klubben, skriver United på Twitter.