JAKTER MÅL OG REKORDER: Ronaldo kan sette enda en rekord om han scorer mot Polen i kveld.<br>Foto: AFP/ PHILIPPE DESMAZES / NTB Scanpix
JAKTER MÅL OG REKORDER: Ronaldo kan sette enda en rekord om han scorer mot Polen i kveld.
Foto: AFP/ PHILIPPE DESMAZES / NTB ScanpixVis mer

Ronaldo kan slette en 32 år gammel EM-rekord i kveld

Platini har den nå.

Cristiano Ronaldo trenger ett mål for å tangere Michel Platinis scoringsrekord i EM-sluttspill. Det kan han score på Stade Vélodrome, der Platini i 1984 knuste portugisiske hjerter.

Ronaldo ble første spiller med scoring i fire ulike EM-sluttspill da han scoret mål nummer sju og åtte i 3-3-kampen mot Ungarn. Platini scoret alle sine ni mål da han bar Frankrike til EM-seier på hjemmebane for 32 år siden. Det åttende var 3-2-målet rett før slutt i 2. ekstraomgang av semifinalen mot Portugal i Marseille.

Ronaldo var ikke født den gang. Han kom til verden i februar 1985 og ble altså unnfanget rett før eller under EM-sluttspillet som en stund så ut til å kunne gi Portugal den aller første store tittelen. Tre tiår senere venter fotballnasjonen lengst vest i Europa fortsatt.

Etter en dårlig start på EM viste Ronaldo tegn til storform med to mål og en assist mot Ungarn. Etter 33 avslutninger i gruppespillet (hvorav bare åtte mellom stengene) ofret han seg mer for laget i åttedelsfinalen mot Kroatia og banet med sin eneste avslutning vei for Ricardo Quaresmas vinnermål på keeperretur rett før slutt i ekstraomgangene.

– Helst ville jeg se ham treffe mål 15 ganger i hver kamp og score 10 ganger, men motstanderne tillater ikke det. Vi må finne en balanse, og det er viktig at hver spiller utfører sin rolle i laget, sier landslagssjef Fernando Santos.

Skuffelser

Ronaldo hjalp Portugal til EM-finale i sitt første mesterskap, som 19-åring, på hjemmebane i 2004. Det endte med bitter skuffelse da Hellas vant 1-0.

Siden er det blitt nye skuffelser i tre VM- og to EM-sluttspill, og Ronaldo er en av spillerne som trenger en landslagstriumf for å krone en ellers strålende karriere.

I Frankrike innledet han med sure og nedlatende kommentarer mot Island etter 1-1-kampen, fulgte opp med straffemiss mot Østerrike i et målløst oppgjør og fikk mer negativ oppmerksomhet for å kaste en journalists mikrofon i vannet, før han slo tilbake med storspillet mot Ungarn.

Torsdag spiller Ronaldo med stort forventningspress på sine skuldre kvartfinale mot Polen.

Appelsiner

Landslagssjef Santos avviser at tapet i Marseille i 1984 gir Portugal ekstra motivasjon.

– Den gang spilte vi mot Frankrike, så det kan ikke sammenlignes. Det blir som epler og appelsiner, sa han onsdag.

Raphaël Guerreiro, André Gomes og João Moutinho er usikre på grunn av skader, og Santos vil først kampdagen konkludere med om han kan bruke dem. Mest sannsynlig slipper 18-årige Renato Sanchez til fra start etter sitt sterke innhopp mot Kroatia.

Følgende spillere mister en eventuell semifinale om de får gult kort torsdag:

Polen: Kamil Grosicki, Krzysztof Maczynski, Slawomir Peszko, Lukasz Piszczek, Michal Pazdan, Artur Jedrzejczyk.

Portugal: William Carvalho, Pepe, Ricardo Quaresma.

(NTB)