HELT: Arnor Ingvi Traustason ble tatt imot som en helt på Island i likhet med resten av det Islandske fotballandslaget. Han bør få den samme hyllesten også i Portugal. Foto: AFP PHOTO / Karl Petersson
HELT: Arnor Ingvi Traustason ble tatt imot som en helt på Island i likhet med resten av det Islandske fotballandslaget. Han bør få den samme hyllesten også i Portugal. Foto: AFP PHOTO / Karl PeterssonVis mer

Ronaldo kan takke denne islendingen for EM-gullet. Arnor forandret hele EM

Arnor Ingvi Traustason (23) er ingen traust kar. Han hjalp Portugal til EM-gull.

(Dagbladet): Cristiano Ronaldo ba til Gud om å få en ny sjanse da tidenes mulighet glapp i EM-finalen på hjemmebane mot sensasjonslaget Hellas i 2004. Den nye sjansen fikk han med god hjelp fra Arnor Ingvi Traustason.

Med en av nasjonens svakeste årganger på lenge, gikk alt Portugals vei i fotball-EM i Frankrike, som ble kronet med gårsdagens finaleseier over vertsnasjonen.

Det skjedde med en defensiv tilnærming som minnet litt om da grekerne ødela den portugisiske hjemmejubelen for tolv år siden.

For troende portugisere ble nok ikke troen noe svakere i løpet av EM-ukene. Dette var mesterskapet da alt gikk Portugals vei - med en endeløs rekke av tilfeldigheter som kom portugiserne til gode.

En del av æren for Portugals EM-gull må tilskrives islendingen Arnór Ingvi Traustason. 23-åringen gikk fra IFK Norrköping til Rapid Wien før denne sesongen og er en superinnbytter å regne for Island.

ØYEBLIKKET: Med denne scoringen hjalp Arnor Ingvi Traustason Portugal til EM-gull. Foto: AP Photo/Martin Meissner
ØYEBLIKKET: Med denne scoringen hjalp Arnor Ingvi Traustason Portugal til EM-gull. Foto: AP Photo/Martin Meissner Vis mer

Øyeblikket som forandret alt for Portugal

Fire mål på ni landskamper er sterkt for en midtbanespiller som svært sjelden får spille fra start. Én av scoringene kom under fotball-EM og var helt essensiell for Portugal.

Da Traustason kontret inn 2-1 til Island over Østerrike fire minutter på overtid, gikk Portugals vei til EM-finale fra å være svært usannsynlig til høyst overkommelig. Traustason scoring gjorde at Portugal møtte Kroatia, Polen og Wales før EM-finalen mot Frankrike.

- Det er ingen tvil om at Portugals gullsjanser økte da de fikk en enklere vei mot finalen. Det sier seg selv, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre til Dagbladet.

Hadde ikke Traustason scoret fire minutter på overtid mot Østerrike, hadde Portugal havnet på «dødens side» av sluttspilloppsettet. Da måtte Portugal ha slått England i åttedelsfinalen, Frankrike i kvartfinalen og Tyskland i semifinalen. Oddsen for tre portugisiske seirer der ville vært svært høy.

POKALEN: Bruno Alves, Pepe, Jose Fonte og Cristiano Ronaldo jublet for Portugals første tittel gjennom tidene. Foto: NTB Scanpix
POKALEN: Bruno Alves, Pepe, Jose Fonte og Cristiano Ronaldo jublet for Portugals første tittel gjennom tidene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men Traustason scoret og hjalp Portugal til en enklere vei til finale, mens de andre gigantene kriget i senk hverandre. I finalen møtte portugiserne et fransk lag som virket utladet etter kraftanstrengelsen mot Tyskland i semifinalen.

Ironien

Derfor bør Ronaldo takke Traustason og Island, som han - ironisk nok - hånet etter 1-1-kampen mot Island i åpningskampen for destruktiv fotball.

Det er ironisk av to årsaker: 1. Fordi Island til slutt endte opp med å hjelpe Portugal til gull. 2. Fordi Portugal utover i mesterskapet også spilte defensiv fotball på samme måte som Island gjorde.

Samtidig var dette Ronaldo og Portugals søte hevn for det bitre tapet mot Hellas i EM-finalen på hjemmebane. Tolv år etter at Ronaldo gråt etter finaletapet, gråt han igjen, men denne gang tok Portugal grekernes rolle som et defensivt organisert lag som ødela hjemmefesten for vertsnasjonen.

FEIRING: Danilo, Nani, Cristiano Ronaldo, Jose Fonte og Fernando Santos feiret EM-gullet med stil dagen derpå i Portugal. Foto: EPA/ANTONIO COTRIM
FEIRING: Danilo, Nani, Cristiano Ronaldo, Jose Fonte og Fernando Santos feiret EM-gullet med stil dagen derpå i Portugal. Foto: EPA/ANTONIO COTRIM Vis mer

Portugals sære rekorder

Portugal løftet pokalen etter bare å ha vunnet én av sju kamper etter ordinær tid. Ingen har vunnet et mesterskap med så få seirer før.

Dessuten har ingen vunnet et mesterskap etter å ha blitt nummer tre i gruppespillet, til og med i EMs presumptivt svakeste gruppe.

- Portugal gjorde det som måtte til. Når man tar seg helt til finalen og vinner den, er man en verdig EM-vinner, mener Myhre.

Mannen som avgjorde EM-finalen, Éder, skriver seg inn i historiebøkene som en av de minst meritterte og usannsynlige matchvinnerne. Finalescoringen var 28-åringens fjerde mål på 29 landskamper.

Spissen scoret ikke et eneste mål i løpet av sine 13 kamper i Swansea og er ikke kjent for mange mål. Men mot Frankrike scoret han karrierens viktigste mål i sin livs kamp.

Men alt i alt var nok scoringen til Arnor Ingvi Traustason minst like viktig.