TIL ULLEVAAL: Cristiano Ronaldo og Portugal kommer til Ullevaal 7. september 2010. Det ble klart da Uefa trakk kampoppsettet i Norges EM-kvalifiseringsgruppe torsdag ettermiddag.Foto: SCANPIX/EPA/PAULO CUNHA
TIL ULLEVAAL: Cristiano Ronaldo og Portugal kommer til Ullevaal 7. september 2010. Det ble klart da Uefa trakk kampoppsettet i Norges EM-kvalifiseringsgruppe torsdag ettermiddag.Foto: SCANPIX/EPA/PAULO CUNHAVis mer

Ronaldo kommer til Ullevaal 7. september

Kampoppsettet for EM-gruppene er endelig klart.

||| (Dagbladet): Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen ønsket seg en loddseddel med bokstaven «E», men endte opp med «D» da kampoppsettet til den kommende EM-kvalifiseringen ble trukket under Uefa-kongressen i Tel Aviv torsdag ettermiddag.

Det ble likevel ingen dårlig trekning for Drillo og Norge, som hadde ønsket seg minst én hjemmekamp mot VM-nasjonene Portugal og Danmark og ingen øvrig kamp i forbindelse med bortekampen mot Kypros av hensyn til reiseveien.

- Det er flere plusser enn minuser med dette oppsettet. Det hadde kanskje vært greit med to hjemmekamper til høsten, men bortsett fra det ser dette veldig bra ut, sier landslagssjef Egil Olsen til fotball.no.

Norge får bare én hjemmekamp på Ullevaal kommende høst, men det er til gjengjeld en virkelig godbit når Portugals galleri av verdensstjerner, med Cristiano Ronaldo i spissen, gjester landslagsarenaen 7. september.

Da har Norge allerede spilt borte mot Island i første kamp. Lagene møttes også i VM-kvalifiseringen da Norge måtte forlate «sagaøya» etter et skuffende 1-1 resultat.

- Vi møter Island i første kamp, og det blir et skikkelig revansjeoppgjør etter VM-kvaliken. Portugal på Ullevaal i september blir en folkefest, og det er gunstig for oss å møte dem såpass kort tid etter VM, sier Drillo.

Ergerlige dansker
Islendingene er ikke eneste nordiske motstand som venter på veien mot Polen og Ukraina sommeren 2012. Prestisjeduellene mot Danmark spilles på Ullevaal 26. mars neste år, og i Parken 6. september 2011.

Danskenes landslagssjef Morten Olsen er ikke spesielt fornøyd med å møte Norge på bortebane så tidlig som i mars.

— Det vi kan ergre oss over er at vi møter Norge borte allerede i mars. Det er ikke gunstig årstidsmessig, sier Olsen til det danske fotballforbundets hjemmeside.

TID FOR REVANSJ?: Norge måtte ta til takke mot uavgjort mot Island både på Laugardalsvöllur (bildet) og på Ullevaal. Norge har nå fått to nye muligheter til å revansjere de skuffende resultatene fra VM-kvaliken. Islendingene er første motstander i den kommende kvaliken.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
TID FOR REVANSJ?: Norge måtte ta til takke mot uavgjort mot Island både på Laugardalsvöllur (bildet) og på Ullevaal. Norge har nå fått to nye muligheter til å revansjere de skuffende resultatene fra VM-kvaliken. Islendingene er første motstander i den kommende kvaliken. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Siste lag i gruppa er Kypros, som Norge møter på bortebane 8. oktober, og på hjemmebane i siste kvalikkamp. Det oppgjøret spilles samtidig som storoppgjøret mellom Portugal og Danmark i Parken.

- Vi er glade for å få Portugal hjemme i september, og det kan være en fordel for oss å møte Danmark hjemme i mars. I tillegg er det svært positivt at bortekampene mot både Kypros og Portugal er singelkamper, så blir ikke den lange reisen et problem, er toppfotballsjef Nils Johan Sembs vurdering av oppsettet.

Her er kampoppsettet for Norges gruppe:
3. september 2010:
Portugal - Kypros
Island - Norge
Danmark spillefri

7. september 2010:

Norge - Portugal
Danmark - Island
Kypros spillefri

8. oktober 2010:
Portugal - Danmark
Kypros - Norge
Island spillefri

12. oktober:
Island - Portugal
Danmark - Kypros
Norge spillefri

26. mars 2011:
Kypros - Island
Norge - Danmark
Portugal spillefri

4. juni 2011:

Portugal - Norge
Island - Danmark
Kypros spillefri

2. september 2011:
Kypros - Portugal
Norge - Island
Danmark spillefri

6. september 2011:
Island - Kypros
Danmark - Norge
Portugal spillefri

7. oktober 2011:
Portugal - Island
Kypros - Danmark
Norge Spillefri

11. oktober 2011:
Norge - Kypros
Danmark - Portugal
Island spillefri

Ble ikke enige
Norge ble i februar trukket i gruppe H sammen med Portugal, Danmark, Kypros og Island.

Uefa åpnet for at nasjonene selv kunne avtale kampoppsettet, men det krevde at alle landslagssjefene måtte bli enige og skrive under på oppsettet.

Drillo klarte ikke å bli enig med sine kolleger da de møttes i København i begynnelsen av mars for å diskutere kampoppsettet for den kommende kvalifiseringsspillet til EM i Polen og Ukraina.

Dermed måtte Det europeiske fotballforbundet (Uefa) foreta en trekning etter et forhåndsbestemt standardoppsett.  Trekningen ble foretatt under Uefa-kongressen i Tel Aviv torsdag ettermiddag.

KOMMER TIL ULLEVAAL : Nicklas Bendtner (t.v.) og Danmark gjester Ullevaal 26. mars neste år. Returmøtet i Parken spilles 6. september 2011.Foto: SCANPIX/AP Photo/Hans Punz
KOMMER TIL ULLEVAAL : Nicklas Bendtner (t.v.) og Danmark gjester Ullevaal 26. mars neste år. Returmøtet i Parken spilles 6. september 2011.Foto: SCANPIX/AP Photo/Hans Punz Vis mer

Det skjedde aldri, og dermed måtte loddtrekning avgjøre.

Det samme måtte til i gruppe B (Russland, Slovakia, Irland, Makedonia, Armenia og Andorra), gruppe F (Kroatia, Hellas, Israel, Latvia, Georgia og Malta) og gruppe G (England, Sveits, Bulgaria, Wales og Montenegro).

Kampene var på forhånd satt opp med bokstavene A, B, C, D og E (og F for grupper med seks lag) i stedet for lagnavn, og så ville loddtrekningen avgjøre hvilken bokstav Norge skulle erstatte - noe som endte med «D».


Håpet på E
Drillo håpet på forhånd at Norge skulle spille åpningskamp på Ullevaal stadion mot enten Portugal eller Danmark. Han ønsket så det som en fordel å møte de to VM-klare lagene så kort tid som mulig etter sommerens sluttspill Sør-Afrika.

- Det beste for oss vil være å møte Portugal eller Danmark i første hjemmekamp. Jeg anser det som gunstig å møte disse lagene så kort tid etter VM som mulig, sier Olsen, som håper å se bokstaven E ved siden av Norges navn under trekningen, sa Drillo.

- Å bli trukket som lag E er nok en fordel fordi vi da står over første kampdato og får noen dager ekstra på å forberede oss, samtidig som vi i første kamp da vil møte et lag som kommer ret fra en annen kamp, sier Olsen, som også håper på å møte Kypros borte i en enkeltkamp slik at reiseveien ikke blir en like stor belastning, fortsatte landslagssjefen.  

14 ledige plasser
Landslagene som deltar i kvalifiseringen, er delt inn i ni grupper av fem og seks lag der de skal gjøre opp om 14 av 16 sluttspillplasser. Vertsnasjonene Polen og Ukraina er begge forhåndskvalifisert til mesterskapet. De ni gruppevinnerne, samt den beste toeren går direkte til sluttspillet.

De åtte resterende toerne må gjennom playoff, der de fire nasjonene med høyest UEfa-koeffisient blir seedet, og i så måte ikke kan møte hverandre. De fire playoff-møtene vil bli spilt over to kamper der de fire vinnerne går til sluttspillet.

VILLE ÅPNE MED HJEMMEKAMP: Landslagssjef Egil Olsen ville på forhånd helst ha åpnet med hjemmekamp i EM-kvaliken. Han fikk ikke viljen sin, men han kan likevel være godt fornøyd med trekningen.  Foto: Heiko Junge / Scanpix
VILLE ÅPNE MED HJEMMEKAMP: Landslagssjef Egil Olsen ville på forhånd helst ha åpnet med hjemmekamp i EM-kvaliken. Han fikk ikke viljen sin, men han kan likevel være godt fornøyd med trekningen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer