Ronaldo med ny pokal i sikte

Få EM-nasjoner er mer avhengig av én mann.

• FOTBALL-EM: 11 dager igjen.

(Dagbladet.no) Cristiano Ronaldo skjøt selvfølgelig ikke Manchester United til to gull alene, men han skal ha en stor del av æren for at Sir Alex Ferguson kunne gjøre plass til de to pokalene i premieskapet.

Portugiseren scoret 42 mål for United denne sesongen - de fleste av dem fra sin posisjon på høyrekanten.

Nå venter et nytt hardkjør for 23-åringen. Portugal er i EM-gruppe med Tyrkia, Tsjekkia og Sveits. De har gode sjanser til å gå videre, men i sluttspillet blir det virkelig tøft.

Mannen som imidlertid kan sende dem langt inn i Euro-drømmeland er Cristiano Ronaldo.

Surt finaletap

Landslagssjef Felipe Scolari er naturligvis strålende fornøyd med stegene Ronaldo har tatt denne sesongen og hvis kantspilleren fortsetter i samme spor i EM, skal det godt gjøres om han ikke blir kåret til Årets spiller i verden.

Det er sagt mye pent om teknikken og ferdighetene til Ronaldo, men det virker som Scolari er minst like opptatt av moralen hans.

FINALEPRAT? Det portugisiske landslaget lader opp til EM i hjemlandet, i Viseu. Her løper Cristiano Ronaldo med trener Felipe Scolari og Chelseas Ricardo Carvalho. Foto: AP
FINALEPRAT? Det portugisiske landslaget lader opp til EM i hjemlandet, i Viseu. Her løper Cristiano Ronaldo med trener Felipe Scolari og Chelseas Ricardo Carvalho. Foto: AP Vis mer

- Han stopper aldri å jobbe. Noen ganger, hvis du ber ham om å roe seg litt for å unngå skader, jobber han bare enda hardere. Du gir ham en oppgave, og han vil ha mer. Det er det jeg liker best ved ham, det og måten han behandler folk på, sier Scolari ifølge Sky Sports.

For fire år siden spilte Portugal seg fram til EM-finalen på hjemmebane, men der ble det tap for overraskelseslaget Hellas. Scolari mener de har lært og vokst seg sterke etter det nederlaget.

- Kvaliken vår var veldig tøff, og jeg tror ikke vi hadde taklet det for noen år siden. EM-finalen gjorde imidlertid noe med oss, og vi er veldig sterke mentalt nå.

- Vi er ikke de største favorittene, men vi er blant de fire, fem, seks lagene som kan kjempe om pokalen, sier Scolari ifølge Reuters.

Torres tror på Portugal

Portgual blir ikke nevnt som EM-favoritt like ofte som for eksempel Italia, Tyskland, Spania og Frankrike. Liverpool-spiss Fernando Torres tror likevel at en Ronaldo i slag kan løfte Portugal mot nye høyder igjen.

- Portugal har en god tropp og vi må ikke glemme dem. Ikke minst siden de har en av verdens beste spillere, Ronaldo. Hvis han er i form kan Portugal dra stor nytte av det, sier Torres ifølge Goal.

Ronaldo debuterte på A-landslaget i august 2003 og har spilt over 50 ganger for de vinrøde. EM på hjemmebane var en stor fest for portugiserne, helt til finalen. Også i VM for to år siden gjorde Portugal det lenge bra. De slo ut England i kvartfinalen, men moroa tok slutt mot Frankrike i semifinalen.

Ronaldo med ny pokal i sikte

Cristiano Ronaldo har tidligere blitt kritisert for å ikke ha levert varene mot de aller beste. I Champions League-finalen scoret han sitt første mål noen sinne mot Chelsea - men han bommet også på straffe. I landslagssammenheng står 23-åringen bokført med bare med tre scoringer i EM og VM.

Skal Portugal ha noen sjanse når mesterskapet starter om ei drøy uke, bør den statistikken forbedres.

- Ikke noe å bevise

Selv mener Ronaldo at han ikke har noe å bevise.

- Jeg har hatt en stor sesong og jeg ble toppscorer i England og i Champions League. Jeg føler ikke at jeg har noe mer å bevise, men jeg gjør likevel alltid mitt ytterste, sier han ifølge AFP.

Ronaldo reiste rett fra Champions League-festen til United til EM-forberedelsene til Portugal. Ferie blir det nesten ikke før neste sommer. Uten at han bryr seg nevneverdig om det, for nå er det bare EM-suksess han tenker på.

- Det er opp til oss selv. Samholdet vårt kommer til å utgjøre forskjellen. Hvis vi står sammen som vi har gjort til nå, da tror jeg vi går langt, sier Ronaldo.

Portugal må stå sammen, og så må Ronaldo stå fram.

TO STORE: Den store spilleren og den store pokalen.
OUTSIDER: Portugal er ikke blant de største favorittene, men det er et lag som er godt nok til å bli med hele veien.