- Ronaldo neste mål for «nye Galacticos»

Les ekspertenes vurdering av Real Madrid.

KAN BLI LAGKAMERATER I REAL: Kakà ble klar for Real Madrid i går og president Perez bekrefter at Ronaldo er nestemann på lista. Drømmen er at de sammen skal være kjernen i «nye Galacticos».   Foto: EPA/FERNANDO BIZERRA
KAN BLI LAGKAMERATER I REAL: Kakà ble klar for Real Madrid i går og president Perez bekrefter at Ronaldo er nestemann på lista. Drømmen er at de sammen skal være kjernen i «nye Galacticos». Foto: EPA/FERNANDO BIZERRAVis mer

||| (Dagbladet.no): Roberto Carlos, Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo (den originale) og David Beckham, Michael Owen og Robinho. Ispedd det fineste Spania kunne by på i Fernando Hierro, Raul, Guti og Iker Casillas.

Det var ikke noe småtteri av et lag Florentino Perez bygget opp da han var Real Madrid-president fra 2000 og 2006.

Nå er han i gang igjen.

Kaká klar — Ronaldo neste
Milan-playmaker Kaká er i boks, men den 62 år gamle forretningsmannen har ikke tenkt å gi seg med det. Lista over potensielle mål er lang som en sommer uten sol — og presidenten selv snakker villig om de stjernene han vil bringe til Madrid.

-  Vi ønsker å kjøpe Ronaldo, men først må vi snakke med Manchester United. Det er viktig for Real Madrid å opprettholde et godt forhold til alle andre, sier Real-presidenten i følge
nyhetsbyrået PA.

The Mirror hevder sir Alex Ferguson har gitt grønt lys for en overgang hvis Real Madrid banker 750 millioner kroner i bordet. Da begynner det å bli lite igjen av et overgangsbudsjett som ifølge spanske aviser er på knappe 2 milliarder kroner.

David Villa, Zlatan Ibrahimovic, Xabi Alonso og Franck Ribery er alle angivelig sterkt ønsket. Manuel Pellegrini kommer fra Villarreal og skal være klubbens nye trener.

I august har vi nok resultatet av den tradisjonsrike sommerhandelen i Madrid, men inntil videre kan vi se tilbake de første «Galacticos».

- Galskapen vil ingen ende ta
Frode Olsen voktet Sevilla-målet de tre første årene etter tusenårsskiftet, mens Dan Eggen spilte sju år på stopperplass for henholdsvis Celta Vigo og Alavès.

Vi spurte de to tidligere Primera-proffene om deres egne førstehånds erfaringer med «Galacticos», og hva de synes om at Perez igjen legger seg ut etter Europas mest kostbare fotballbein.

1. Hvordan opplever du Florentino Perez' jobb med å skape det «nye Galacticos»?
- Det er sånn det er og sånn det skal være det. Han er demokratisk valgt og de bruker jo spillere og trenere som valgflesk. Det virker kanskje litt absurd for oss her oppe, men det er sånn i alle klubber i Spania — bare i mindre målestokk, sier Dan Eggen til Dagbladet.

ORIGINALE GALACTICOS:David Beckham, Luis Figo, Ronaldo, Zinedine Zidane og Raul.           Foto: AP Photo/Domenico Stinellis
ORIGINALE GALACTICOS:David Beckham, Luis Figo, Ronaldo, Zinedine Zidane og Raul. Foto: AP Photo/Domenico Stinellis Vis mer

- Galskapen vil ingen ende ta, sier Frode Olsen om det som på avstand som fortoner seg som et sirkus og jag etter spillere med de individuelt største kvalitetene.

- Perez lyktes vel delvis med denne strategien sist og de vant jo Champions League. Han henter verdens beste spillere, men også de trenger en struktur, et system å forholde seg til, mener Olsen.

2. Hvilke av de Real-stjernene du spilte mot har imponert deg aller mest?
- Raul, kommer det overraskende kontant fra Dan Eggen. Han trekker frem arbeidsmoralen som den aller fremste egenskapen til den fotballkloke spissen som debuterte for Real som 17-åring, helt tilbake i 1994 — samme år som Eggen selv var Drillos joker i kortstokken som skulle til VM i USA.

- Han har imponert meg i alle år og har vært stabil selv om det har stormet rundt klubben. Han er hardtarbeidende lagspiller som aldri har mistet bakkekontakten, sier Eggen om sin tidligere motstander.

Eggen fikk selv aldri spille mot Zidane, men trekker frem Hierro, Carlos, Predrag Mijatovitsj og Davor Suker som motspillere med imponerende ferdigheter.

SAMMEN I HVITT: Zinedine Zidane og David Beckham feirer på Bernabeu. Det ble sjeldnere og sjeldnere i de siste årene av Perez' forrige presidenttid. Foto: REUTERS/Victor Fraile
SAMMEN I HVITT: Zinedine Zidane og David Beckham feirer på Bernabeu. Det ble sjeldnere og sjeldnere i de siste årene av Perez' forrige presidenttid. Foto: REUTERS/Victor Fraile Vis mer

Fra Sevilla-buret var også Raul en fryktet mann med sine kloke bevegelser i boksen. Det er allikevel mannen mange betrakter som verdens beste noensinne som står øverst hos Frode Olsen.

- Zinedine Zidane var i en særklasse. Jeg husker da vi møtte Real i Madrid og han var i en egen verden; for et blikk, for en ro og for en kontroll! sier Olsen — som også setter Raul svært høyt.

- Han har aldri hatt de ekstreme ferdighetene, men man kunne aldri ta øynene fra ham, da var det fare på ferde, sier keeperen.

3. Kan Real dytte Barcelona ned fra fotballtronen allerede neste sesong?
En ting synes klart: Florentino Perez kommer til å bruke penger - mange penger — på å sikre at Real Madrid henger med helt inn både i Primera og Champions League neste år.

- Halvparten av Spania jublet hemningsløst og den andre halvparten var forbanna da Barcelona sikret seg sin tredje tittel for året, sier Eggen om det fotball-delte landet
.

FAST I PRIMERA: Dan Eggen møtte mange av de store Real-stjernene som midtstopper for Alavès og Celta Vigo. Her i aksjon mot Diego Tristan, da spiss for Deportivo La Coruna. Foto: REUTERS
FAST I PRIMERA: Dan Eggen møtte mange av de store Real-stjernene som midtstopper for Alavès og Celta Vigo. Her i aksjon mot Diego Tristan, da spiss for Deportivo La Coruna. Foto: REUTERS Vis mer

- Real Madrid kan selvfølgelig løfte seg og vinne serien, men jeg har vanskelig for å se at det kan skje til neste år, sier den høyreiste midtstopperen som i dag trener Kolbotns toppseriedamer.

Frode Olsen, entusiastisk kommentator av Primera Division på tv, har derimot større tro på at den hvite drakta igjen skal prydes av verdens beste og mest skinnende fotballag.

- Får Pellegrini satt sammen et lag av alle disse gode spillerne, kan de slå Barcelona allerede til neste sesong. Kaká er et steg i riktig retning, han har forutsetningene til å bli veldig god også i Madrid, sier Olsen.

KEEPER I SEVILLA: Frode Olsen har fulgt og følger spansk fotball tett, også etter at han selv forlot Sevilla og avsluttet karrieren hjemme i Norge.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
KEEPER I SEVILLA: Frode Olsen har fulgt og følger spansk fotball tett, også etter at han selv forlot Sevilla og avsluttet karrieren hjemme i Norge. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer