Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ronaldo-overgangen som sjokkerte. Hvem kan erstatte superstjernen?

Cristiano Ronaldo hadde i dag sin første trening med nye lagkamerater i Juventus. Det store spørsmålet er hvem som vil fylle tomrommet han etterlater seg i Real Madrid.

STOR INTERESSE: Cristiano Ronaldo hadde en stor fanskare i nærheten da han ankom den medisinske testen i Torino 16. juli. Foto: Miguel MEDINA / AFP / NTB Scanpix
STOR INTERESSE: Cristiano Ronaldo hadde en stor fanskare i nærheten da han ankom den medisinske testen i Torino 16. juli. Foto: Miguel MEDINA / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): 10. juli kom beskjeden som sjokkerte mange fotballtilhengere: Cristiano Ronaldo (33) gikk fra Real Madrid til Juventus i en overgang verdt rundt 100 millioner euro.

For selv om det hadde vært heftige spekulasjoner om en overgang til Italia for superstjernen, var det en historie vi hadde hørt før - mange ganger.

Ronaldo har vært linket til storklubber i øst og vest over flere sesonger, men i stedet for å forlate den spanske hovedstaden, har portugiseren gjerne signert en mer lukrativ kontrakt med de liljehvite i stedet for å flytte på seg. Han hadde også tre år igjen av sin nåværende kontrakt.

Denne gangen ble imidlertid den forespeilte overgangen en realitet, og søndag ankom angriperen Torino med privatfly for å delta på sin første trening med noen av sine nye lagkamerater.

Flere spillere som deltok i VM har returnert fra ferie, og var følgelig på treningsfeltet mandag. Det inkluderer også Ronaldo.

Samtidig er Juventus for tiden i USA, hvor laget har spilt oppkjøringskamper mot lag som Bayern München og Benfica. Turen avsluttes med en kamp mot Real Madrid lørdag, men det er tvilsomt at Ronaldo vil delta.

Den italienske storavisa La Gazzeta dello Sport har i dag tittelen «Ronalday» på forsiden. Det er ikke noen tvil om hva som er temaet i italiensk fotball om dagen.

Overgangssagaen startet med et merkelig og utrolig rykte. Hvordan kom egentlig Ronaldo-avtalen i havn?

«NÅDELØS»: Cristiano Ronaldos 2016 ble hans beste år med både Champions League-seier og EM-gull. I dokumentaren får du et unikt innblikk i hvordan Ronaldo ble best i verden. Video: FourFourTwo Vis mer

Startet med en back

Vi skrur tiden tilbake til 3. april. Stedet er Torino og Juventus tar imot regjerende Champions League-mester Real Madrid i sin egen lekestue på Allianz stadion. Cristiano Ronaldo herjer på det som nå er hans nye hjemmebane.

Med to scoringer, den ene på et utsøkt brassespark, legger han grunnlaget for spansk avansement i 3-0-seieren til Real Madrid. Hjemmefansen på stadion svarer rett og slett med stående ovasjoner for Ronaldo.

I returoppgjøret knuste han håpet til revansj for «Den gamle dame» med en straffescoring i det 97. minutt på stillingen 0-3. Det var slutten på Champions League-eventyret for Juventus, som litt mer enn tre måneder seinere har sikret seg mannen som nesten egenhendig sendte dem hjem.

Og det startet med Valencia-backen João Cancelo, som signerte for Juventus forrige måned. Det var under forhandlinger mellom klubbene at forsvarerens agent, Jorge Mendes, kom med nyheten om at hans mest berømte klient også var interessert i å signere for italienerne.

- Cristiano Ronaldo var den første som trodde på denne avtalen, den første som fikk hjulene til å rulle, han valgte Juventus, sier administrerende direktør Giuseppe Marotta til Corriere della Sera.

- Da vi innså at vi kunne gripe denne sjansen, ble aksjeeierne enige om å støtte klubben. Jeg mener det var en fantastisk jobb av hele laget. Det begynte da vi forhandlet om Cancelo og vi ønsker å uttrykke vår største glede og lykke over signeringen av Ronaldo og hans avgjørelse om å velge Juventus, sier Marotta.

Da Juventus ble kjent med at Ronaldo ønsket en overgang, visste Marotta, sportsdirektør Fabio Paratici og visepresident Pavel Nedved at de måtte overtale klubbens styre om drømmen skulle bli en realitet.

Real Madrid-president Florentino Pérez skal på sin side ha gjort en «gentleman's agreement» med Ronaldo som innebar at han kunne dra om det kom inn et bud på 100 millioner euro.

Samtidig krever Ronaldo en lønn som ville skremt de fleste klubber, men den nevnte Juventus-trioen ville ikke la en slik mulighet gå fra seg.

Stor utgift

Utgiften i forbindelse med Ronaldo-kjøpet gir røde tall i regnskapsboka på kort sikt, men har en potensiell stor langsiktig gevinst.

Og det har allerede så smått ha begynt.

PSG skal ha opplevd en 22 prosent økning i aktivitet på sosiale medier etter signeringen av Neymar, og Juventus vill sannsynligvis oppleve noe liknende.

For Ronaldo har hele 137 millioner følgere på Instagram, mens Juventus bare har 13,3 millioner følgere på bildedelingstjenesten. Da Ronaldo signerte skal tallet ha vært rundt ti millioner følgere.

Ronaldo er blant fotballens største merkevarer og Juventus solgte hele 520 000 drakter med navnet hans på ryggen i løpet av de første 24 timene etter overgangen.

Klubbens aksjepris steg også nesten 35 prosent da overgangen ble bekreftet. Det samme skjedde ei snau uke tidligere da ryktet om en overgang var på det kraftigste.

Hvem erstatter Ronaldo?

Det store spørsmålet som Ronaldo etterlater seg i Madrid, er hvem som skal erstatte superstjernen. FourFourTwo har sett på ti alternativer:

Leon Bailey

Den 20-årige jamaicaneren scoret 12 mål og leverte seks assist for Bayer Leverkusen forrige sesong. Han er lynrask og har en spillestil som minner om Ronaldo i ungdomsårene. Han har stort potensial, men det spørs om ikke det er litt for tidlig.

Harry Kane

Tottenham-spissen trenger ingen stor introduksjon. Real Madrid trenger en spiss som scorer mål, og det finner du i Harry Kane, med sine 105 mål på 139 seriekamper i England. Dessverre for Madrid skrev han under på en seksårskontrakt i juni, men vi vet at penger snakker i fotball.

Neymar

Det vil skape sinne og frustrasjon om den tidligere Barcelona-angriperen havner hos rivalene i Madrid, men det er ikke helt utenkelig. Men selv om PSG skulle være villig til å la superstjernen dra, vil det kreve en gigantisk pengesum for å i det hele tatt komme til forhandlingsbordet.

Kylian Mbappé

19-åringen har allerede blitt en superstjerne etter imponerende spill for klubb- og landslag i en lengre tid. Spissen var med på å vinne VM med Frankrike og aksjen hans har steget jevnt og trutt etter at han slo gjennom med Monaco. Spilleren selv har imidlertid sagt at han vil bli værende i Paris denne sesongen.

Paulo Dybala

Selv om argentineren ikke fikk særlige muligheter i VM, er det ikke noen tvil om talentet hans. Den allsidige angriperen har en blendende teknikk og er en god avslutter. Kanskje 24-åringen vil flytte på seg nå som Ronaldo er på plass i Torino, og det er ikke utenkelig at Madrid blir neste stoppested.

Gonçalo Guedes

Kanskje en dristig spådom, men Guedes kan bli Ronaldos arvtaker. PSG-vingen silte i Valencia på utlån denne sesongen og er selv fra Portugal. Han kan spille på begge vingene, er kreativ og har en god ballkontroll. 21-åringen er foreløpig et uferdig produkt, men potensialet er stort.

Timo Werner

Real Madrid vurderte allerede i januar å hente tyskeren. Werner er bare 22 år, men debuterte i Bundesliga allerede som 17-åring. Han har bøttet inn mål for RB Leipzig, men har også lagt bak seg et skuffende VM med Tyskland. Angriperen er også allsidig, og vil heller ikke koste skjorta.

Robert Lewandowski

Bayern München-angriperen har i flere år vært en av verdens beste spisser. Han har scoret 25 mål eller mer i løpet av en sesong siden 2011. Problemet er at Lewandowski blir 30 år i august og derfor ikke er en spiller du kan bygge et lag for framtida med. I stedet vil han bli en kostbar korttidsløsning.

Mauro Icardi

En annen argentinsk angriper som har imponert i italiensk fotball. 25-åringen har et godt skuddbein og er god i lufta. Han er farlig når han er i nærheten av motstanderens 16-meter. Kanskje han er det Real Madrid trenger.

Eden Hazard

Kanskje Hazard er den mest sannsynlige overgangen for Real Madrid i sommer. Belgieren er lik Ronaldo på mange områder, selv om de ikke spiller i samme posisjon. Begge liker å trekke innover i banen og avslutte, og begge er teknisk gode driblere. Hazard er også med sine 27 år i riktig alder for Madrid, og Chelsea-spilleren har vært linket til de liljehvite over en lengre tid.

P.S. Juventus åpner Serie A på bortebane mot ChievoVerona 19. august. Det betyr trolig offisiell debut for Cristiano Ronaldo. Men det spørs om norske TV-seere får se det. Trolig spiller Ronaldo for første gang i en treningskamp mot klubbens ungdomslag helga før.

Her kan du lese mer om hvorfor Ronaldo forlot Real Madrid: