Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ronaldo skyter på en helt ny måte

Men ekspertene skjønner ikke hvordan.

(Dagbladet.no): Cristiano Ronaldo imponerte nok en gang da han i går banket inn et mål manager Alex Ferguson kjapt kåret til det beste frisparket han har sett i Premier League.

Og Ferguson har sett en del Premier League-frispark, blant annet fra David Beckham.

Kenneth Fredheim så ikke gårsdagens United-kamp, ettersom han kommenterte West Ham - Liverpool for Canal+, men kommentatoren har fått med seg flere fulltreffere fra Ronaldo tidligere.

- Jeg forstår ikke hvordan han gjør det, men han treffer ballen på en måte som får den til å duppe uten at den skrur. Han utnytter til fulle egenskapene til de nye fotballene.

- Forsto hva de gjorde

Fredheim mener Ronaldo skiller seg fra til tidligere frisparkmestere nettopp ved at det ikke er mulig å forstå hvordan han får det til.

- David Beckham fører foten langs ballen og treffer den med innsiden av hælen. Maradona brukte en blanding av vristen og innsiden, mens Ronald Koeman bare hamra til. Men man forsto i hvert fall hva de gjorde for noe, mener han.

Ronaldo ser ut som han får til det meste han prøver på om dagen, og frisparket mot Portsmouth i går var enda et eksempel. Slik forklarte han skuddet selv:

DUPPER UTEN SKRU: Cristiano Ronaldo klinket ballen over Portsmouth-muren. Så duppet den ned i krysset. Foto: EPA/Scanpix
DUPPER UTEN SKRU: Cristiano Ronaldo klinket ballen over Portsmouth-muren. Så duppet den ned i krysset. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Du tenker bare på å passere muren. Hvis ballen treffer mål etter det, vet jeg at det er vanskelig for keeperen å fange den, fordi ballen vingler litt, sier han til BBC

Som en spent stålfjær

Fredheim mener Ronaldo drar nytte av å være gjennomtrent også i frisparkene sine.

- Ronaldo har en vanvittig fysikk, han virker som en spent stålfjær, mener Fredheim.

Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen bruker et annet bilde på Ronaldos form:

- Han er elektrisk. Etter kampslutt går han rett inn i laderen igjen, mener Pedersen.

Men hvor god er han i forhold til de beste frisparkskytterne gjennom tidene? Vi spurte ekspertene om hvem de mener er historiens tre beste på frispark - og hvordan de vurderer Ronaldo opp mot disse:

Kenneth Fredheim, kommentator Canal+

image: - Ronaldo skyter på en helt ny måte

Diego Maradona, Argentina

- Maradona var den første jeg husker som begynte å skyte litt «uvirkelige» frispark. De duppet og skrudde i lufta samtidig som du så at han hadde kontroll på hvordan han skjøt.

Ronald Koeman, Nederland

- Koeman hadde en helt annen måte å skyte frispark på enn Maradona. Men det var helt unikt hvordan han fikk ballen til å gå gjennom muren eller forbi muren og i mål.

David Beckham, England

- Beckham har evnen til å score på frispark i avgjørende situasjoner. Han har scoret i avgjørende kvalifiseringskamper og viktige klubbkamper.

Cristiano Ronaldo, Portugal

- Ronaldo har innført noe helt nytt også i måten å skyte frispark på. Jeg kan sammenlikne med Thierry Henry, som ligger nærmest i tid i Premier League, som kunne få ballen til å duppe og skru den rundt muren. Ronaldo gjør det samme - men med full kraft.

Morten Pedersen, kommentator Dagbladet

Arie Haan, Nederland

- Haan evna å dælje ballen i mål fra 40 meters hold som om det var 20. Han hadde ingen respekt for keeperne, ikke engang Dino Zoff.

David Beckham, England

- Jeg har ikke sett noen som har skutt flere like frispark. Han gjorde ikke bare frisparkene til kunst, men til en gjennomøvd øvelse. Han treffer stort sett den samme maska hver gang. Der de andre scorer fordi de har flaks eller av og til dyktighet, scorer Beckham fordi han har øvd.

Per Egil Ahlsen, Norge

- Grunnen til at jeg har med Ahlsen er at jeg kjenner ham godt og at han er en veldig hyggelig gutt, selv om han har blitt noen kilo tyngre. Han scora et av cuphistoriens flotteste mål. Og det gjorde ingenting at det var på Erik Thorstvedt.

Cristiano Ronaldo, Portugal

- Jeg har aldri sett noen gjøre det han gjør før. Alle andre legger ballen høyt i gresset når de skal ta frispark, de vil helst at den skal ligge oppå gresset. I går presset Ronaldo ballen ned i bakken med begge hender og strake armer. Men det er noe i det han gjør. Han sparker høyt på ballen og får en slags katapult-effekt. Han bruker stortåa, halveist strak vrist og halvveis tupp. Men jeg vil se ham få det til mange ganger før jeg kaller det kunst.

Arne Scheie, kommentator NRK

Scheie blir meget ivrig, og sliter først med å begrense seg til tre navn.

- Platini hadde noen fantastiske frispark, Zico og Eder for å nevne noen av brasilianerne, vår egen Per Egil Ahlsen hadde jo et fantastisk frispark i cupfinalen i 1984, John Arne Riise scoret et utrolig mål mot Manchester United, Beckham scoret på overtid mot Hellas i VM-kvalifiseringen, sier han før han fortsetter å ramse opp navn.

Til slutt klarer han å velge ut tre navn, og ender på de samme som Fredheim:

Diego Maradona, Argentina

- Frispark handler også om anledningene og hvor avgjørende situasjonen er. Maradona hadde en tendens til å score de avgjørende målene.

Ronald Koeman, Nederland

- Jeg tar ham med for råheten i skuddene. Han scoret også avgjørende frisparkmål. Husker jeg ikke feil, avgjorde han europacupfinalen på Wembley i 1992 for Barcelona.

Arne Scheie husker selvsagt ikke feil. Koeman ga Barca seieren med dette frisparkmålet (YouTube) i andre ekstraomgang mot Sampdoria - kampens eneste mål.

David Beckham, England

- Jeg tar ham med for stabiliteten. Og for evnen til avgjørende frispark som det mot Hellas i VM-kvalifiseringen.

Cristiano Ronaldo, Portugal

- Ronaldo har både skuddstyrken, skruen og fintene - evnen til å lure keeperen.

Historisk favoritt 

Scheie insisterer også på å få med en ypperlig frisparkeksekutør fra den norske fotballhistorien.

- Jeg er jo opptatt av å ikke glemme historien, så som et apropos til de tre andre vil jeg ha med Hans Nordahl som spilte på Skeid på 50-tallet. Nordahl skjøt så fantastisk hardt. Det var tøft for muren, og jeg vet det hendte at de dukket, sier Scheie.

ELEKTRISK: Enda en stilstudie av Ronaldos frispark.
RÅ KRAFT: Ronald Koeman, her som Valencia-trener, scoret viktige mål med knallharde frispark.
AVGJØRENDE: David Beckham skyter England til VM 2002 med frisparkutlikning mot Hellas.
SPENT STÅLFJÆR: Stilstudie av Cristiano Ronaldos frispark i går.
«UVIRKELIG»: Diego Maradona var god på det meste, og forbilde for mange når det gjelder å skru og duppe et frispark over muren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media