54 MÅL IKKE GODT NOK?: Guti, som i fjor sommer forlot Real Madrid etter 16 år i klubben, mener Cristiano Ronaldo mangler en viktig egenskap for å kunne sammenligne seg med Lionel Messi: Å levere varene i de store kampene. Foto:  (AP Photo/Manu Fernandez)
54 MÅL IKKE GODT NOK?: Guti, som i fjor sommer forlot Real Madrid etter 16 år i klubben, mener Cristiano Ronaldo mangler en viktig egenskap for å kunne sammenligne seg med Lionel Messi: Å levere varene i de store kampene. Foto: (AP Photo/Manu Fernandez)Vis mer

- Ronaldo svikter i de store kampene

Guti kritiserer portugiseren og Real Madrid.

(Dagbladet): Cristiano Ronaldos 54 mål for Real Madrid sesong var en prestasjon det kan ta lang tid for noen å kopiere.

Å argumentere mot slike tall er vanskelig, om ikke umulig, men portugiseren slipper likevel ikke unna kritiske røster. Hans tidligere lagkamerat Guti - som var 16 år i Real Madrid før han dro til Besiktas i fjor sommer - mener Ronaldo foreløpig mangler en egenskap som kjennetegner de beste spillerne i verden:

Han leverer ikke varene i de virkelig store kampene.

- Cristiano er veldig god og avgjørende i mange kamper, men i motsetning til Messi, som har vist hva han er laget av, svikter han i de store kampene. De aller beste spillerne er de som fungerer i kampene på det aller høyeste nivået, sier Guti ifølge nyhetsbyrået PA.

Lang vei opp til Barcelona
Den samme kritikken rammet for så vidt Ronaldo i Manchester United også. Men da sto han beviselig fram i flere betydningsfulle oppgjør, for eksempel scoret han både i åttendedelsfinalen, kvartfinalen og finalen da United vant Champions League i 2008.

Sist sesong ble han matchvinner i Copa del Rey-finalen mot Barcelona, og han reddet ett poeng på straffespark mot samme motstander i den ene ligakampen mot samme motstander. I semifinalene mot katalanerne i Champions League greide han imidlertid ikke å tegne seg på scoringslista - og så får folk vurdere hvorvidt det kvalifiserer til å kategoriseres som en som ikke skinner i toppkampene.

Guti mener Real Madrid som lag har et godt stykke igjen før de kan måle seg med Barcelona.

- De har en lang vei å gå for å komme seg opp på det nivået. Hvis de ikke legger seg bakpå mot Barcelona er det veldig vanskelig for dem å vinne, sier han.

Gir ikke talentene sjansen
I sin første seriekamp mot Barcelona som Real Madrid-sjef ønsket José Mourinho å vinne uten å «parkere bussen». Han så laget sitt bli herjet med, tygd og spyttet ut igjen, og til slutt gikk de av banen med 0-5 i sekken. Etter det var et langt mer gjerrig, kynisk og defensivt Real Madrid som møtte Barcelona - men også det skapte en viss murring blant fansen.

Guti kunne ønske Mourinho kom til klubben før han selv forsvant.

- Om han hadde kommet for to år siden, ville alt vært veldig annerledes. Jeg kunne stortrivdes med ham, fordi han er en trener som får det beste ut av spillerne.

Mourinho har hentet mange nye spillere til klubben siden han ankom, det blir garantert flere i sommer, og nå er Iker Casillas den eneste som Real Madrid selv har utviklet.

- Vi har ikke tatt vare på de unge spillerne, vi har brukt mer penger på kjøp enn på å utvikle nye spillere. At bare Casillas er på laget (av egenproduserte spillere) er det som gjør meg mest trist, sier Guti. 

- LANGT IGJEN: - Hvis Real Madrid ikke legger seg bakpå mot Barcelona, er det veldig vanskelig for dem å vinne, sier Guti. Foto: (AP Photo/Andres Kudacki)
- LANGT IGJEN: - Hvis Real Madrid ikke legger seg bakpå mot Barcelona, er det veldig vanskelig for dem å vinne, sier Guti. Foto: (AP Photo/Andres Kudacki) Vis mer