Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ronaldo vant ikke ett trofé i fjor. Fortjener han tittelen «verdens beste spiller»?

Debatten raser før thrillerkveld.

PAR I HJERTER:  Cristiano Ronaldo er favoritt til å vinne Gullballen. Her sammen med kjæresten Irina Shayk under fjorårets kåring i Zürich. FOTO: NTB SCANPIX
PAR I HJERTER: Cristiano Ronaldo er favoritt til å vinne Gullballen. Her sammen med kjæresten Irina Shayk under fjorårets kåring i Zürich. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

ZÜRICH (Dagbladet): Han var vill, dyrisk og briljant i 2013. Men Cristiano Ronaldo vant ingen titler med Real Madrid, og dette brukes mot ham. Likevel er han oddsfavoritt til å vinne Gullballen i kvelden.

Sjelden har større fotballmakt vært samlet på ett sted som i Kongresshuset i Zürich i Sveits. Gallafesten FIFA Ballon d'Or, som starter klokka 18.30, kårer verdens beste fotballspiller.

Her er også flere sidekåringer. Men ingen vil få større oppmerskomhet enn finalekandidatene Cristiano Ronaldo (28), Lionel Messi (26) og Franck Ribéry (30).

Messi har vunnet Gullballen fire ganger på rad. Mange mener kalenderåret 2013 tilhørte Ronaldo. Men Messi er Messi. Og Ronaldo er Ronaldo. Populært sagt er det «den gode» mot «den vonde». FIFA-president Sepp Blatter har sin favoritt:

- Den ene bruker mer tid hos frisøren enn den andre. Jeg liker begge, men foretrekker Messi, sa han til Oxford-studenter i høst.

Utsatt frist Nå er det ikke Blatter som avgjør hvem som vinner. Det gjør derimot landslagssjefer, landslagskapteiner og utvalgte sportsjournalister. De hadde frist til 15. november 2013.

Det spesielle denne gang var at fristen ble utsatt i 14 dager, fordi flere stemmer ikke var kommet inn. I mellomtida sendte Ronaldo Portugal til VM etter 3-2 borte mot Sverige i playoff. Han scoret alle tre målene, og var makeløs. Han herjet på Friends Arena i Stockholm.

Ronaldo endte opp med 69 scoringer for Real Madrid og Portugal i kalenderåret 2013. Messi scoret til sammenlikning 42 mål, mens Ribéry hadde 22 scoringer.

Så da er vel saken grei?

Gullballen går til Ronaldo?

To retninger På dette punktet strides de lærde, og debatten raser i forkant av kveldens kåring. Den ene retningen mener Gullballen er en individuell pris, som kan sees uavhengig av lagets prestasjoner.

Den andre retningen tar til orde for at spillerens og lagets prestasjoner bør gå hånd i hånd. Følger vi denne tankegangen, seiler Ribéry opp som favoritt på Zürich-gallaen i kveld.

Midtbanemotoren med arret i ansiktet, vant fem titler med Bayern München i fjor. Messi vant to med Barcelona, mens Ronaldo og Real Madrid forble troféløse.

NOMINERT:  Lionel Messi. FOTO: NTB SCANPIX
NOMINERT: Lionel Messi. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Samtidig hadde Ronaldo noen av sine beste stunder på fotballbanen. Han har en fysikk ingen kan matche. Og fra 10. november ble Messi satt ut med lårskade. Først for noen dager siden var han tilbake, i cupkampen mot Getafe, og scoret to mål.

Har troen Ronaldo nøler ikke med å prate opp sitt kandidatur.

- Fortjener jeg å vinne? Ja, kanskje. Jeg synes jeg fortjener å vinne Gullballen hvert år, sa han da finalekandidatene ble klare.

Messi sier:

- Det er hyggelig å være i finalen. Skulle jeg ikke vinne, er det ikke verdens undergang.

Ribéry? I utgangspunktet en outsider. Men du verden for en spiller hos tittelmaskinen Bayern München.

Sist Ronaldo vant Gullballen var i 2008. I går kveld var han på plass i Barcelona, der Real Madrid vant 1-0 over Espanyol. Nå har han inntatt Zürich.

Ronaldo, Messi eller Ribéry?

Verden venter i spenning. Og i kveld kommer svaret.

* Eurosport og Viasat Fotball sender Gullballen direkte.

NOMINERT:  Franck Ribéry. FOTO: NTB SCANPIX
NOMINERT: Franck Ribéry. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer