Ronaldos 9 dødelige våpen

MARSEILLE (Dagbladet): Ronaldo. Bare navnet er nok til å skremme. Her er et lite knippe av den aller beste fotballspillerens farligste våpen.

1. TALENTET

Det er bare åtte år siden Ronaldo snek seg unna skolen hjemme i Bento Ribeiro, en av Rios fattigste forsteder, for å vise seg fram for 2. divisjonsklubben Sao Cristavao. Og det guttungen gjorde med ballen, var mer enn nok til at foreldrene glemte håpet om legeutdannelse _ framfor drømmen om å fostre en av landets store fotballsønner. - Han har alt, sier Ronny Johnsen som kveldens store utfordring. Det er en sannhet uten modifikasjoner.

2. FARTEN

Han kan se kantete og litt treg ut, men la deg ikke lure. Ronaldo er blant fotballens raskeste. - Det vil være guffent å få Ronaldo rettvendt med litt rom rundt seg, sier Drillo. Han ønsker slett ikke å se en Ronaldo som har plass til å bevege seg, eller tid til å avslutte. For det gjør han godt nok til å skyte Norge ut av VM. Drillo har gitt spillerne en galgenhumoristisk beskjed hvis de kommer på etterskudd i dueller: - Spillerne vet at de skal fullføre løpet i en slik situasjon...

3. KRAFTEN

Ytterst få angrepsspillere har fysisk styrke som Ronaldo. Med ytterligere hjelp av farten og rykket, er han ekstrem i dueller. Serie A-forsvarere som har brukt sone med suksess mot Ronaldos Inter, sier han har slik kraft at markeringsspill antakelig er den beste resepten. Eller aller best, som et helt privat tips til Ronny Johnsen og Dan Eggen: - Prøv å gjette hva han skal gjøre i neste trekk, og sørg for at han ikke får ballen, sier Italias VM-back Fabio Cannavaro.

4. MÅLTEFTEN

- Jeg lager korte kontrakter i kjærlighet, og lange kontrakter i fotball, har Ronaldo sagt. Han har tegnet livstidskontrakt med ordet «mål». Som 17-åring kom han til laget Cruzeiro, og scoret 54 mål på 54 kamper. Deretter: 42 mål på to sesonger i PSV, og 34 på én sesong i Barcelona. I VM står han foreløpig med ett mål.

5. VILJEN

Det hjelper å ville vinne, og Ronaldo mangler ikke lyst. Verken for laget, eller enda mindre for seg selv. - Det viktigste er at laget vinner, men jeg har en ambisjon om å score vårt avgjørende mål. Jeg ville ikke vært mye til angrepsspiller hvis jeg ikke hadde det ønsket, ville jeg vel? spør han.

6. RESPEKTEN

Ulikt andre stjerner som har fått en tøff overgang til italiensk fotball, framstod Ronaldo som en verdensstjerne fra første dag i Inter. Det forsterket bare respekten ytterligere. - For å være ærlig: Han er større enn paven, sier Massimo Giunco, mannen som storsponsor Nike har satt til å passe sin brasilianske juvel.

7. VM-LØFTET

Det er lenge siden en spiller kom til et mesterskap med så voldsomme forventninger å innfri som Ronaldo, men de to innledende kampene er et varsel om at gutten har skuldre til å bære det. Fra de små detaljene da han snurret rundt med tre skotter til det praktfulle målet mot Marokko: Ronaldo er en spiller som er vant med å heve seg til de store kampene, og det er all grunn til å tro at han vil vokse for hver kamp.

8. TRADISJONEN

I mesterskap etter mesterskap har Brasil vist fram storheter som gjør flottere ting med en fotball enn andre klarer: Zizinho i 1950, Didm og Pelé i 1958, Garrincha i 1962, mer Pelé i 1970, Zico i 1982, og Romario i 1994. Slik følger Ronaldo en av spillets flotteste tradisjoner.

9. SKOENE

De siste 10 månedene har Ronaldo brukt en type sko som han tror vil revolusjonere fotballspilleres valg av fottøy. Guttungen lærte seg spillet barføtt, og har søkt etter sko som er så lette at de knapt kan merkes. Men samtidig måtte skoene ha styrke. For han sliter ut et ordinært par i løpet av tre-fire kamper. De nye skoene er vanntette, og veier ikke stort mer enn en T-skjorte.

DAGBLADET FAKTA:

Navn: Ronaldo.

Alder: 21.

Høyde 179 cm.

Vekt: 77 kg.

Posisjon: Spiss.

Klubb: Inter (eks. Sao Cristovao, Cruzeiro, PSV Eindhoven og Barcelona). Ble solgt til Inter for ca. 200 millioner kroner i 1997.

Landslagsdebut: Brasil-Argentina 23. mars 1994 (vant 2-0).

DAGBLADET FAKTA:

Ronaldos VM:

Mål: 1.

Målgivende: 1.

Skudd på mål: 3.

Skudd totalt: 7.

I offside: 3.

Taklinger mot: 7.

Taklinger: 3.

HAR ALT: 21 år gammel, verdens beste fotballspiller og han ser ut til å takle forventningene utmerket.