Ronaldos revansje

Slo tilbake mot kritikken med to scoringer mot Nederland.

REVANSJEN: Cristiano Ronaldo ble den store helten med to scoringer mot Nederland. Foto: AP Photo/Armando Franca/NTB scanpix
REVANSJEN: Cristiano Ronaldo ble den store helten med to scoringer mot Nederland. Foto: AP Photo/Armando Franca/NTB scanpixVis mer

Portugal-Nederland 2-1 (1-1)

(Dagbladet): Cristiano Ronaldo har ikke hatt et stort mesterskap, og ble blant annet mobbet av danske supportere da Portugal spilte mot Danmark tidligere i mesterskapet.

I dag kom revansjen.

MÅL: Her banker Ronaldo inn 2-1-målet. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda
MÅL: Her banker Ronaldo inn 2-1-målet. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda Vis mer

Først satte han inn utlikningen etter en perfekt gjennombruddspasning, før han lekent banket inn seiersmålet etter en god portugisisk kontring.

Det betyr også at Ronaldo passerte legenden Luis Figo med antall scoringer på landslaget. Begge hadde 32 før kveldens kamp.

- Vi tapte tre kamper og fortjente ikke å gå videre. Vi hadde mange sjanser, men klarte ikke å utnytte det. Vi spilte dårlig, sier Nederland-spiller Rafael van der Vaart til Uefa.com.

Den nederlandske backen Gregory van der Wiel er nok svimmel etter å ha blitt grunnlurt av superstjernen flere ganger i løpet av kampen. Like før slutt kunne Ronaldo scoret hattrick, men skuddet smalt i stolpen bak en sjanseløs Stekelenburg.

Bert van Marwijk måtte satse offensivt i den andre omgangen og la om til en trebackslinje. Det førte til store rom og mange kontringer for Portugal.

«Dødens gruppe» ble så jevn som mange trodde på forhånd, og alle fire lagene kunne gå videre til kvartfinalen før den siste kampen i gruppespillet.

JUBEL:  Cristiano Ronaldo, Miguel Veloso, Custodio. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV
JUBEL: Cristiano Ronaldo, Miguel Veloso, Custodio. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV Vis mer

Først tok Nederland ledelsen mot Portugal, noe som førte til at Danmark var videre. Nesten samtidig satte Tyskland inn 1-0 mot Danmark. Da var plutselig Portugal videre igjen, og Nederland trengte bare et mål før de oransje kunne snyte både Danmark og Portugal for avansement. Portugal kom tilbake i kampen og utliknet, og tok samtidig igjen kommando over den viktige andreplassen.

Måtte vinne Nederland måtte vinne for å ha en sjanse til å gå videre til kvartfinalen, og trener Bert van Marwijk sendte utpå sine mest offensive spillere allerede fra start i kampen mot Portugal. Robin van Persie og Klaas-Jan Huntelaar startet sammen på topp for første gang i turneringen, og Rafael van der Vaart var også å finne i startoppstillingen.

Byttet så ut til å betale seg umiddelbart for van Marwijk da Rafael van der Vaart nydelig skrudde ballen i det lengste hjørnet, uten en mulighet for Patricio i Portugal-målet. Nederland hadde ballen i store deler av åpningen, og Portugal virket preget av stundens alvor.

Etter ledermålet snudde kampen fullstendig, nå handlet alt om Portugal. Helder Postiga fikk en eventyrlig mulighet etter kommunikasjonstrøbbel i forvsaret til Nederland. Men alene med Stekelenburg satse spissen ballen rett på keeperen. Ronaldo fikk også to gode muligheter til å utlikne, uten at det lyktes for angriperen.

SKUFFELSE: Nederland er ute av EM etter tre strake tap. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
SKUFFELSE: Nederland er ute av EM etter tre strake tap. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert Vis mer

Superstjernen stod bokført med null scoringer i EM før kveldens kamp, og i dag kom han endelig på scoringslista. Joao Pereira sendte en nydelig stikker til Ronaldo som banket ballen i mål nede ved stolpen til høyre for Stekelenburg. Portugal fortsatte å kjøre kampen, uten at det ble flere mål i den første omgangen.

Det betyr at Tyskland og Portugal er videre til kvartfinalen. Tyskland møter Hellas, og Portugal møter Tsjekkia.