RONNIE BE GOOD: Ronnie O'Sullivan er snookerens svar på Petter Northug. 39-åringen er for lengst kåret til snookersportens aller største spiller, har fått flere biografier skrevet om seg, og sitt mest legendariske snookerparti omgjort til kunst av bestekompis Damien Hirst. Her fra årets VM i Sheffield som pågår akkurat nå. Foto: NTB Scanpix
RONNIE BE GOOD: Ronnie O'Sullivan er snookerens svar på Petter Northug. 39-åringen er for lengst kåret til snookersportens aller største spiller, har fått flere biografier skrevet om seg, og sitt mest legendariske snookerparti omgjort til kunst av bestekompis Damien Hirst. Her fra årets VM i Sheffield som pågår akkurat nå. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ronnie O'Sullivan er kunst, snookersportens Northug.

I disse dager hender det svært ofte at forfatter Endre Ruset går i transe ettersom det er verdensmesterskapet i snooker. Nå nærmer det seg klimaks i stålbyen Sheffield. Bli med en guidet tur ut på den hypnotiske, grønne filten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hvert år, i siste halvdel av april, faller jeg i transe. I seksten lange dager strukturerer jeg så mye som mulig av dagene etter Eurosports sendeskjema fra VM i snooker, fra første til siste støt. Et rektangelformet snookerbord fyller hele tv-skjermen. Den grønne filten lyser opp stua fra tidlig formiddag. Time etter time skrider spillets utallige partier fram. Den ene maratonduellen avløser den andre, og pågår som regel inn mot midnatt; Øyelokkene slumrer til hviskende ekspertkommentatorer. Jeg faller i søvn til lyden av lune ballklink. Det er en hypnotisk affære. Nå som årets VM nærmer seg finale er jeg allerede dypt fortapt.

Årets VM nærmer seg klimaks i Sheffield; Stålbyen Margaret Thatcher knuste og Gud glemte. Tradisjonen tro spilles turneringen her, i byens Crucible Theatre; Sportens sentrale arena siden snooker erobret britiske tv-seere på slutten av syttitallet. I 1969 lanserte BBC faste sendinger for fargefjernsyn. Kanalsjef David Attenborough trengte billige og gode produksjoner for å demonstrere den nye kanalens fortrinn. Med den grønne filten og kulenes sterke fargekontraster var knapt noen idrett mer egnet enn snooker. I løpet av kort ble britenes øyne rettet mot Crucible, som åsted for sportens største øyeblikk: Den historiske VM-finalen i 1985 er snookerens egen David og Goliat-historie. Etter et tusentalls støt og nesten femten timers spill, nedkjempet nederlagsdømte Dennis Taylor den uslåelige Steven Davis på den aller siste svarte kula.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn