<strong>UVANT:</strong> Eldar Rønning er ikke en del av landslaget denne sesongen. Det synes veteranen er veldig spesielt og uvant. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
UVANT: Eldar Rønning er ikke en del av landslaget denne sesongen. Det synes veteranen er veldig spesielt og uvant. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Rønning: - Det er rart når kompisgjengen drar på tur uten meg

Men veteranen tror fortsatt han kan vinne verdenscuprenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Eldar Rønning har vært på landslaget i ti år og i en årrekke vært en av Norges aller beste langrennsløpere.

Men i år må 33-åringen fra Skogn klare seg på egenhånd etter at han ble vraket fra landslaget før denne sesongen.

- Det er veldig spesielt når landslaget er på treningssamlinger, mens jeg må være hjemme, forteller Rønning til Dagbladet.

- Det er rart når jeg ikke får være med kompisgjengen på tur. Det merker jeg, sier han.

Sykdomsplager Forrige sesongs skuffende resultater var årsaken til at han ble vraket på landslaget. Rønning, som har sju verdenscupseire, fire VM-gull i stafett og sju NM-gull, sluttet plutselig å prestere i skisporet.

Problemene fortsatte utover våren og første del av sommeren. Først 18. mai fant Rønning ut hvorfor han slet med så mye syre og slim, og først 6. juli begynte han å trene for fullt.

- Jeg var igjennom veldig mange undersøkelser for å finne ut hvorfor jeg slet. Det viste seg at det var en betennelse i spiserøret, som har forårsaket så mye syre og slim mens jeg har trent og konkurrert, forteller Rønning.

- Siden 18. mai har jeg gått på medisiner og blitt gradvis bedre. Men så pådro jeg meg en lungebetennelse og ble satt ytterligere tilbake. Men nå er jeg friskmeldt og har trent bra siden 6. juli, forteller klassiskspesialisten.

Til tross for en trøblete oppladning, viste han oppløftende takter under Toppidrettsveka i slutten av august.

- Kroppen responderte bra, til tross for at oppkjøringen ikke har vært ideell. Det lover bra og tyder på at det kan bli til vinteren, håper Rønning.

Satser like hardt som før Selv om landslagsledelsen har mistet troa på Rønning, har ikke hovedpersonen selv gjort det.

- Nei, i så fall hadde jeg lagt opp. Jeg satser denne sesongen fordi jeg har et klart mål og tro på at jeg kan kjempe om verdenscupseire til vinteren. Nå har jeg funnet ut av problemene og tror at jeg skal være i stand til det, sier trønderen, som kommer til å dyrke klassisksatsingen.

- Ja, det er i klassisk jeg er best, og jeg satser litt ekstra på å bli så god der at jeg kan kjempe om verdenscupseire. Det kan også hende at jeg slenger meg på et langløp eller to.

Rønning er nå nemlig en del av Team United Bakeries, hvor han blir den eneste på langløpslaget som ikke satser på langløp.

- Jeg trener ikke så ulikt tidligere år, men en del lengre økter blir det jo. Jeg har ikke så store forhåpninger i sprint lenger, så det er egentlig en naturlig omlegging, sier han.

Trener med landslagsløpere Selv om han ikke er en del av landslaget lenger, trener han fortsatt mye sammen med landslagsutøvere som Niklas Dyrhaug, Chris André Jespersen og Didrik Tønseth.

De bor i likhet med Rønning i Trondheim. Der har også nå Rønnings tidligere lagkompis Tor Arne Hetland bosatt seg.

- Jeg trener mye med gjengen, og sånn sett blir det ganske likt som tidligere. I tillegg får jeg brukt Tor Arne som trener, noe som er veldig nyttig.

- Miljøskifte kan være positivt Også landslagstrener Trond Nystad følger opp landslagsvrakede Rønning.

- Trond gir fortsatt tips og veiledning. Det er godt å se at jeg fortsatt ikke er glemt. Dermed er det opp til meg selv å kvalifisere meg til vinteren. Jeg er veldig motivert, sier Rønning

- Samtidig må jeg stole mer på meg selv nå. Det tror jeg kan bli bra. Jeg tror jeg er en veldig god trener for meg selv.

Han tror imidlertid at det kan være noen fordeler med å være på et privatlag.

- Et miljøskifte kan jo slå positivt ut. Det er nok av eksempler på utøvere som har gjort det bedre på privatlag enn landslag, så det behøver ikke å være negativt.

<strong>RÅD:</strong> Selv om Eldar Rønning er vraket fra landslaget, får han fortsatt tips og råd fra landslagstrener Trond Nystad.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RÅD: Selv om Eldar Rønning er vraket fra landslaget, får han fortsatt tips og råd fra landslagstrener Trond Nystad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer