Rønning fikk speakeren til å skrike «TOUCHDOWN!»

Reddet stafetten og Northug-showet for Norge.

HELTEN ELDAR: Her er Eldar Rønning på vei til å hente igjen Johan Olsson og Stanislav Volzhentsev ved runding fem kilometer. 28-åringen leverte en kanonetappe og snudde pessisme til optimisme for Norge.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HELTEN ELDAR: Her er Eldar Rønning på vei til å hente igjen Johan Olsson og Stanislav Volzhentsev ved runding fem kilometer. 28-åringen leverte en kanonetappe og snudde pessisme til optimisme for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northug stjal selvfølgelig alle overskrifter med sitt elleville show foran Kollen-publikummet etter at Marcus Hellner og Tobias Angerer var parkert.

Men uten Eldar Rønnings fantometappe ville Northug aldri fått muligheten til å gi Norge en av tidenes beste stafettopplevelser.

Det så nemlig bekmørkt ut da bronsevinneren fra 15-kilometeren, Martin Johnsrud Sundby, møtte veggen de siste to kilometerne av førsteetappen. Derfra og inn til veksling tapte Røa-gutten hele 23 sekunder - og den optimistiske stemningen som rådet før start var plutselig snudd til pessimisme.

Men dette var dagen da Norge skulle få en ny helt. Og han het Eldar Rønning.

Supermann-hymne
28-åringen startet umiddelbart jakten på svenske Johan Olsson og russiske Stanislav Volzhensev. Etter bare to kilometer var forspranget kuttet med ni sekunder.

Hadde han sprengåpnet?

De bange anelsene snek seg inn da avstanden opp til duoen i front stabiliserte seg noenlunde, selv om han fortsatt knep sekunder. Den siste kilometeren inn mot stadion og runding fem kilometer ga imidlertid et klart svar: Rønning hadde krefter i massevis.

Trønderen ble møtt av et voldsomt Kollen-brøl da han dukket opp i svingen bare 25-30 meter bak svensken og russeren. Og inne på selve stadionområdet tok han resten i et digert jafs.

- TOUCHDOWN! brølte stadionspeaker Kjell Erik Kristiansen - og så dundrer Supermann-hymnen ut over høyttalerne.

- Hva tenkte du om det trøkket som møtte deg da du tok dem igjen?

- Jeg hørte lite av det, egentlig. Men jeg hørte jo at folk var forholdsvis glade over at jeg hadde tatt dem igjen. Jeg var usikker på hva jeg skulle gjøre ut på andrerunden, om jeg skulle kline til med en gang eller ikke. Men det var en stafett, så jeg våget ikke å gjøre det med en gang. Man blir litt reservert, sier Rønning til Dagbladet.

- Føltes som karrierens beste løp
Inne på stadion hadde Martin Johnsrud Sundby kommet seg på beina igjen etter å ha ligget utmattet i snøen. Trolig var han en av dem som følte den aller største lettelsen.

- Jeg kunne bare håpe at Eldar skulle levere karrierens beste løp, sier han.

Det var i hvert fall i nærheten av det beste.

For Rønning var det ikke snakk om å ligge bak å hvile seg litt, han gikk raskt opp i front, men Olsson hengte seg på. Russiske Volzhentsev orket imidlertid ikke å henge på, og opp bakken bak Gratishaugen ble det store avstander ned til Russland. Ved veksling var det dødt løp mellom Norge og Sverge - mens Russland lå hele 20 sekunder bak.

- Det var veldig bra at Johan var så pigg på slutten og presset meg, for da fikk vi 20 sekunder til Russland. Legkov hentet inn det på tredjeetappen (før han sprakk voldsomt, journ.anm). Men det var det som avgjorde at Russland falt av, sier Rønning. 

- Var det karrierens beste løp?

- Underveis kjentes det sånn ut, men jeg ser på tida at det er andre også som har gått knallfort på etappen, svarer Rønning til Dagbladet, og sikter til Sami Jauhojärvi hadde beste tid.

- Men denne etappen er på topp tre-lista over mine beste løp. Det var knallbra. Det på tirsdagen hører også med, pluss et i Kuusamo for lenge siden, sier han, og tenker på da han vant 15-kilometeren med 16 sekunder i 2006.

- Petter fortjente showet
Tord Asle Gjerdalen måtte slippe Finland og Italia på slutten av sin tredjeetappe, men han greide det aller viktigste: Å holde bakskiene til Sverige og Anders Södergren.

Dermed kunne Petter Northug gå ut sammen med Marcus Hellner på ankeretappen, og da var det aldri noen tvil om at de kom til å ta igjen lagene foran.

Resten av løpet har allerede vært beskrevet ned i minste detalj - da Northug på spektakulært og showmannaktig vis lekte inn stafettgullet de siste 400 meterne.

- Hvordan var det å følge avslutningen?

- Det var vanvittig nervøst. Når Petter går duathlon er jeg alltid 100 prosent sikker på at han kommer til å ta det hjem, men i dag, når jeg selv var involvert og det sto om en VM-tittel, da var jeg nervøs. Men Petter avgjorde på en fantastisk herlig måte. Det er noe av det råeste jeg har vært med på.

- Hva synes du om det som skjedde de siste 100 meterne?

- Det var helt rått. Han gjorde unna spurten bak skiskytterblinkene. Han showet foran publikum, og det fortjente han i dag.

- Det er litt delte meninger, mange synes det var show, andre synes det var respektløst. Hva tenker du om det?

- Det var ingen som ble irriterte på Dæhlie da han gikk baklengs over mål, så det skjønner jeg ikke. Publikum fortjente dette i dag, de hadde betalt for å se oss. Langrennssporten fortjener også et ordentlig show, sier Rønning.

Petter kaldest av alle
Han og lagkompisene ble imidlertid en smule nervøse ettersom Northug på ingen måte hadde hastverk med å komme seg i mål.

JOBBEN UTFØRT: Eldar Rønning mottar folkets hyllest og jubler tilbake etter sin glitrende 2. etappe. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
JOBBEN UTFØRT: Eldar Rønning mottar folkets hyllest og jubler tilbake etter sin glitrende 2. etappe. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi var sånn «Du må gå i mål, Petter!». Han begynte å juble tidlig. Det gjør det hele ekstra artig for dem som ser på.

- Var han den kaldeste av alle i Holmenkollen i dag?

- Ja, han er en rå avslutter. Vi hadde et kjempegodt lag i dag, og den beste ankermannen i verden. Da vinner vi, sier Rønning.

Han skal ikke gå søndagens femmil, og VM er dermed over for hans del. De som håpet å se Rønning på et av Oslos utesteder i natt må derimot tro om igjen:

- Jeg skal nyte denne kvelden. Vi skal feire på Soria Moria (utøverhotellet) sammen med hele teamet, smørerne og alle som har hjulpet oss.

- Du er ikke i samme form i morgen som i dag?

- Jo, det tror jeg faktisk. Jeg tenkte å kanskje dra ut i Oslo, men vi vil feire på hotellet med dem som har hjulpet oss, sier Eldar Rønning.
 
En av dagens store norske helter.

STAKK FRA RUSSEREN: Eldar Rønning er glad Johan Olsson hjalp ham å bli kvitt russeren.   Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
STAKK FRA RUSSEREN: Eldar Rønning er glad Johan Olsson hjalp ham å bli kvitt russeren. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer