Rønning har fått seg ny jobb. Orker ikke å trene: - Det ser mørkt ut nå

Eldar Rønning tror han sitter med fasiten på hvordan man slår Martin Johnsrud Sundby. Det er bare ett stort problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er fire år siden Eldar Rønning tok sin foreløpig siste verdenscupseier. Den kom på femmila i Holmenkollen i 2012. Da langrennsstjernene gikk i Kollen i helga, var Rønning lengre unna en seier enn noen gang.

En betennelse i spiserøret og mye slim i halsen ødela fjorårssesongen for Rønning. Skogn-løperen, som har sju individuelle verdenscupseire og fire VM-gull i stafett, slet så mye at han ble vraket på landslaget før denne sesongen.

33-åringen fant ut av problemene og viste positive takter under Toppidrettsveka i august. I september var Rønning i storslag og satte nye personlige rekorder på flere fysiske tester.

Men så gikk det galt. Igjen. Og enda verre enn sist.

I oktober fikk Skogn-løperen påvist rhinoviruset som Petter Northug slet med før OL-sesongen 2013/14.

- Formen er veldig dårlig akkurat nå. Kroppen fungerer rett og slett ikke. Jeg mangler energi. Det er veldig frustrerende for en som bruker å sprudle av energi, sier Eldar Rønning til Dagbladet.

Hardere rammet enn Northug 33-åringen ble en del av det private laget United Bakeries etter at han ble vraket på landslaget. Men på grunn av rhinoviruset orker ikke Rønning engang å trene for øyeblikket. Sesongen er definitivt over for Rønning.

- Det er veldig tungt. Jeg har vært fri for skader og sykdom i ti år, men nå får jeg plutselig alt på gang. Nå orker jeg ikke å trene. Jeg orker ikke å gå eller løpe til jobb engang, forteller Rønning.

- Etter problemene forrige vinter, hadde jeg noe på gang i august og september. Da satte jeg ny «pers» i flere testløp, men så fikk jeg viruset i oktober. Det er frustrerende.

<strong>VAR BEST:</strong> For fire år siden vant Eldar Rønning femmila i Holmenkollen foran Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby. I år er suverene Sundby storfavoritt, men Rønning tror han kan bli bedre enn verdenseneren igjen.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
VAR BEST: For fire år siden vant Eldar Rønning femmila i Holmenkollen foran Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby. I år er suverene Sundby storfavoritt, men Rønning tror han kan bli bedre enn verdenseneren igjen. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Mens Northug slo relativt raskt tilbake da han slet med samme virus, er Rønning hardere rammet.

- Petter var ikke slått like hardt ut som meg. Jeg trykte på bremsen litt for sent og kjørte meg i senk. Derfor ble det ekstra ille.

Har begynt å jobbe i bank 33-åringen orker ikke å trene. Plutselig er langrennsstjernas liv forandret. Plutselig har livet fått et stort tomrom, som Rønning nå har begynt å fylle med en sivil jobb.

- Jeg ble til slutt lei av å gå hjemme og være syk, så jeg bestemte meg for å gjøre noe fornuftig. Nå har jeg begynt å jobbe for SpareBank 1 SMN, hvor jeg er i en læringsfase.

- Jeg har eksamen i mai og blir forhåpentligvis autorisert finansrådgiver i løpet av våren. Dette var planen for å ha noe å gjøre den dagen jeg legger opp, men det er veldig greit å ha det nå som jeg er syk, forteller Rønning.

Han ønsker likevel ikke å gi opp langrennskarrieren ennå. Skogn-løperen har faktisk allerede planlagt treningsarbeidet de to neste årene.

- Jeg vil ikke legge opp. Jeg har veldig lyst til å komme tilbake. Jeg har fått mye tid til å tenke i løpet av de siste månedene og har allerede planlagt treningen for de to neste sesongene med Vebjørn Rodal og Øyvind Sandbakk. Jeg har troa, hvis jeg blir frisk.

- Akkurat nå ser det mørkt ut Rønnings forrige verdenscupseier kom i 2012 på Holmenkollens 50-kilometer da han regelrett stupte forbi Dario Cologna på målstreken. Martin Johnsrud Sundby ble da nr. 3. I dag er han verdens desidert beste langrennsløper.

- Det er inspirerende å se de steget Martin har tatt. Det gjør at jeg er veldig motivert til å forsøke å slå ham. Det må være mulig å komme opp på hans nivå. Så er spørsmålet om jeg er for gammel til å klare det, reflekterer Rønning.

Han innser at situasjonen er alt annet enn lys nå, men håper at det kan snu seg frem mot neste sesong.

<strong>SKUFFER:</strong> Eldar Rønning er inne i skuffende tider som langrennsløper. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet
SKUFFER: Eldar Rønning er inne i skuffende tider som langrennsløper. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet Vis mer

- Akkurat nå ser det mørkt ut, men jeg har troa hvis jeg blir frisk igjen. Jeg har fått mye tid til å tenke og tror jeg vet hvordan jeg skal komme meg på Martins nivå. Jeg var tidlig ute med stakerevolusjonen og tror jeg vet hva som skal til, sier Rønning.

- Hva konkret skal til for å slå Sundby?

- Spesifikk styrketrening er veldig viktig. Staketreningen bør foregå med høy intensitet i tøft terreng. Jeg vet ikke om det er dette Martin gjør, men jeg tror det. Det høres logisk ut i mitt hode. Jeg tror ikke det vil fungere like bra med lange stakeøkter i slakt terreng.

- For de som går langløp er det annerledes, men for langrennsløperne i verdenscupsirkuset må stakteøktene være tøffe og eksplosive.

Vil ta VM- og OL-gull Rønning ser optimistisk fremover - med forbehold om at han blir helt frisk igjen - og tror han kan bli verdensmester allerede i Lahti i 2017.

- Målet er å ta gull i både VM i 2017 og OL året etter. Jeg går «all in» og håper å kvalifisere meg for landslaget gjennom gode prestasjoner neste sesong, hvis jeg blir frisk, presiserer Rønning.

Han har ikke snakket med Northug om virusplagene, men har hatt noe mer kontakt med Sundby de siste månedene.

- Jeg må gjøre en statusrapport til våren og se om jeg har mer å gi. Akkurat nå kjennes det ikke sånn ut. Mange tror jeg er ferdig. Det gjør at jeg har ekstra lyst til å slå tilbake, sier 33-åringen.

<strong>STUP:</strong> Eldar Rønning stupte seg forbi Darilo Cologna på femmila i Holmenkollen i 2012. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
STUP: Eldar Rønning stupte seg forbi Darilo Cologna på femmila i Holmenkollen i 2012. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer