Rønning og Johnsrud Sundby med løpsveddemål

Taperen må betale 10 000 kroner.

JUBLET SAMMEN: Eldar Rønning (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby (t.h.) tok henholdsvis sølv og bronse på 15 kilometer klassisk under VM i Holmenkollen. Nå skal de to konkurrere mot hverandre på friidrettsbanen. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
JUBLET SAMMEN: Eldar Rønning (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby (t.h.) tok henholdsvis sølv og bronse på 15 kilometer klassisk under VM i Holmenkollen. Nå skal de to konkurrere mot hverandre på friidrettsbanen. Foto: Kyrre Lien / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I går gjennomførte gutta på langrennslandslaget, samt distanseløperne på rekruttlandslaget, en 3000 meter-test under samlinga på Lillehammer.

Eldar Rønning var som forventet best med tida 8.36, halvsekundet foran Didrik Tønseth, ifølge langrenn.com.

Simen Østensen fulgte med 8.41, og deretter kom Pål Golberg (8.47) og Sjur Røthe (8.48), som begge satte personlig rekord ifølge skinettstedet

Simen Sveen, Chris Jespersen og Martin Johnsrud Sundby deltok ikke. 

- Dette er gode tider for langrennsløpere, selv om det ikke er like bra for de som driver aktiv med løping på høyt nivå. Det viktigste er at det er fine resultater for de som har gampesteg og trives best på ski - det betyr at gutta har trent fornuftig i sommer, sier landslagtrener Trond Nystad til Dagbladet. 

Et stykke opp til Dæhlie Selv om han vant, synes Rønning det var tungt. Skogn-løperen er raskt ute med å takke Didrik Tønseth for drahjelp i siste halvdel av løpet, og synes det viktigste er at hele laget leverer gode tider. 

- Jeg har løpt fortere før (8.34). Men det er utrolig gledelig å se at samtlige løper på under 8.50. En råsterk laginnsats, sier trønderen til Dagbladet. 

Rønning har et personlig mål om å ta klubbrekorden i Skogn. Den er på 8.27, og fullt mulig å slå, mener han. 

Langrennslandslaget har siden 2010 lagt om treningsopplegget slik at det inneholder stadig mer løping for å øke kapasiteten. Rent skimessig er ikke løp på bane noe godt mål, men det gir en god pekepinn på hvordan det ligger an med grunnkondisjonen. 

Langrenn.com fører også en adelskalender over 3000 meter-tidene til norske langrennsløpere. Anders Auklands 8.02 er klart best. Bjørn Dæhlie har 8.18. Rønning er den beste av dagens aktive på en 43. plass. Toppen av lista preges av løpere fra 80- og 90-tallet, uten at Eldar Rønning legger for mye i det. 

- Tidene må settes i sammenheng med hvordan vi trener nå, kontra hva de gjorde for 20 år siden. I dag har vi for eksempel vært ute og staka i fire timer, det gjorde de nok ikke den gangen. 

NM-veddemål Sesongens store mål er naturlig nok VM i Falun, men før den tid er det et NM. Ikke på ski, men i friidrett. Rønning har nemlig et veddemål med Martin Johnsrud Sundby om hvem som gjør det best på 5000 meter. Norgesmesterskapet skal være fasiten, og det lønner seg å vinne. 

- Martin utfordra meg i mai, så vi har vedda 10 000 kroner hver om hvem som gjør det best på 5000 meter under NM. Det er tida som teller, ikke resultatlista. Håpet mitt er å komme under 15 blank. Persen min fra før av er på 15.11 i et testløp med Petter Northug, men da var det surt og striregn, så 14-tallet er absolutt mulig.

Rønning understreker at ingenting er spikret, og at det må passe inn i en hektisk treningshverdag. Dessuten må gutta kvalifisere seg. På 5000 må man ha løpt under 15 minutter eller ha løpt 3000 under 8.35. Det betur at bare Anders Aukland av skigutta er kvalifisert til NM. 

I øyeblikket kan derfor hverken Eldar Rønning eller Martin Johnsrud Sundby delta. Astrid Uhrenholdt Jacobsen er derimot både kvalifisert og påmeldt. Hun skal delta på 1500 og 500 meter.

Friidretts-NM arrangeres på Jessheim nest siste helga i august. 

- Penger ikke viktig - Det er bare kult å presse seg. Ihvertfall nå som hele gjengen er i så god form - da er det god stemning i gruppa, sier Rønning. 

Landslagstreneren er enig.

- Det hadde vært moro og hyggelig om noen av gutta hadde stilt opp der. Vi har pratet litt om det, og jeg støtter initiativet. Det er alltid bra å hive seg rundt og få litt konkurranse, sier Trond Nystad. 

- Hvordan tror du de kan gjøre det?

- Jeg tror nok konkurransen dem i mellom blir det viktigste, så havner de vel kanskje midt i feltet totalt sett. De er sulten på å vise hvem som er sprekest, uavhengig om det er penger involvert eller ei, sier Nystad.