Rønning rørt til sølv-tårer av den finske nasjonalsangen

Mens Sundby syns bronse smaker mye bedre enn utblåsningen mot pressen.

RØRT: Sølv til Eldar Rønning (t.v), gull til Matti Heikkien og bronse til Martin Johnsrud Sundby. Metallsmaken utgjør hele forskjellen for de to nordmennene, som endelig viste hva de er gode for i VM i dag.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RØRT: Sølv til Eldar Rønning (t.v), gull til Matti Heikkien og bronse til Martin Johnsrud Sundby. Metallsmaken utgjør hele forskjellen for de to nordmennene, som endelig viste hva de er gode for i VM i dag.Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

UNIVERSITETSPLASSEN (Dagbladet): Sett utenfra føltes det som en revansj for de gutta som har stått i skyggen av Petter Northug, og de hadde åpenbart følt det litt sånn selv også.

Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby infridde alle forhåpninger på 15 kilometer klassisk i VM i Holmenkollen, og sørget for to medaljer på en dag der vår største skistjerne tok en pause fra gullpresset.

Sundbys oppgjør med pressen etterpå sier mye om hvordan det er å være en del av røkla som har fått mest medieoppmerksomhet for de svake resultatene bak den suverene eneren i norsk herrelangrenn.

Men like godt som å få medaljen foran titusener av mennesker, var den lille utblåsningen ikke.

- Nei, den var ikke det, sier Sundby og gliser bredt.

- Jeg føler egentlig ikke at jeg blåste ut så mye, heller. Jeg må innrømme det at når vi ikke presterer vi langrennsgutta, så fortjener vi det vi får. Men det er veldig deilig å vise at vi kan, sier han til Dagbladet.

Bare nesten Northug-gråt
Bare en superfinne på superski hindret at det var den norske nasjonalsangen som runget utover Universitetsplassen i kveld.

Da Eldar Rønning passerte sju kilometer med en ledelse på åtte sekunder ned til da toer Matti Heikkinen, så det ualminnelig lyst ut med tanke på norsk gulljubel. Kapasitetsløperen Heikkinen hadde imidlertid en bedre avslutning inne, gikk en strålende siste halvdel av løpet, og slo Rønning med 13,1 sekunder i mål, og Martin Johnsrud Sundby med 31,9.

Sølv og bronse er det uansett ingen som klager over i kveld.

- Det er ikke ofte du får oppleve et sånt folkehav som møter opp for å se at vi får medaljer. Jeg syns den finske nasjonalsangen var fin, så jeg fikk litt tårer i øynene, sier Eldar Rønning.

- Ble det noen tårer etter løpet også?

- Ja, men det ble mindre enn jeg kunne fryktet. Men det er klart da jeg treffer Laila, bestefar og pappa, da er det spesielt.

- Hvor langt var du unna en Petter-reaksjon der, da?

- Nja, etter løpet så fikk jeg det ikke så mye egentlig, da var jeg så ferdig at jeg klarte ikke å gjøre særlig, men det var mer her nå, sier sølvvinneren til Dagbladet.

Nå skal Rønning prøve å få feiret så vidt med kona Laila i kveld. Noen overnatting blir det ikke.

- Nei, det er vel forbudt på hotellet, så vi får ta den desserten når vi kommer hjem, sier 28-åringen med et smil.

Den største dagen
Etter femteplassen på fellesstarten snakket Martin Johnsrud Sundby om at han gjerne ville tilbake til Universitetsplassen for å ta steget opp på pallen.

I kveld fikk han kjenne på det også.

- Det blir ikke større for Eldar og meg enn dette. Det sier sitt om følelsene når du blir rørt av den finske nasjonalsangen. Denne her er forskjellen, den betyr så mye og det er så mye arbeid som ligger bak denne metalldingsen her, sier Sundby med et godt grep om bronsemedaljen.

- Hvordan har dagen vært etter løpet?

- Det har vært hektisk etter målgang, jeg har så vidt fått dusja. Men jeg nyter hvert sekund og storkoser meg, dette er den største dagen i mitt skiliv, sier han til Dagbladet.

Neste mål for medaljevinnerne er klassisk-etappene på fredagens stafett.

- Vi har gode muligheter. Eldar og jeg må gå kjempefort, for mye avgjøres på de to etappene der. Vi har muligheter til å kjempe om gullet, og det er det store målet nå. Nå må vi bare slappe av og restituere, for det blir tøft, sier Martin Johnsrud Sundby.