<strong>NÅ SKAL DET SKØYTES:</strong> Eldar Rønning (32) satset alt på klassisk sist sesong. Nå satser trønderen igjen likt på begge stilartene. Her under morgentreningen på Beitostølen i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
NÅ SKAL DET SKØYTES: Eldar Rønning (32) satset alt på klassisk sist sesong. Nå satser trønderen igjen likt på begge stilartene. Her under morgentreningen på Beitostølen i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Rønning vraker opplegget som skulle gi ham gull, og tar drastisk grep

Stor endring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Før forrige sesong tok Eldar Rønning (32) en tøff beslutning: Han satset alt på ett kort, 15-kilometeren i klassisk under OL i Sotsji.

Men den store dagen 14. februar gikk ikke Rønnings vei, delvis på grunn av dårlige ski. Alle treningstimene og alle de andre rennene som hadde blitt ofret var rett og slett forgjeves.

Eller som Rønning selv beskriver 12. plassen på favorittdistansen i OL:

- Det gikk skikkelig skeis.

Skøytesatsing Denne sesongen prioriterer trønderen helt annerledes. Det røper han overfor Dagbladet under langrennslandslagets pressetreff på Beitostølen i ettermiddag.

- I fjor satset jeg alt på klassisk for å bli olympisk mester, men i år satser jeg på skøyting også, sier han, og røper at noe av grunnen er lysten til å være med i Tour de Ski, der det å beherske begge stilarter er en forutsetning for å hevde seg i toppen.

- Utfordringen er å kjempe i toppen sammenlangt, og det er jo en del skøyting i touren. I fjor satt jeg i god form hjemme og så på, og så en del klassiskløp hvor jeg kunne ha gått. I år bestemte jeg meg for at jeg ikke gadd å gå lokale renn hjemme når jeg kunne bruke formen i de viktige rennene, sier han, og legger til:

- Det er egentlig ganske ensformig å bare ha én stilart å satse på. Jeg synes jo det er moro å skøyte også, og jeg tror i tillegg at skøytingen gjør meg bedre i klassisk.

Fikk råd Rønning, som har VM-sølvet fra Oslo som sin fremste individuelle meritt, diskuterte skøytefokuset med trenerne og blant andre Martin Johnsrud Sundby før han valgte å satse like mye på begge stilarter.

Men han gjør ikke som Oslo-gutten gjorde for et par sesonger siden. Sundby gikk tilbake til lærebrettet for å utvikle skøyteteknikken maksimalt.

- Nei, det har jeg ikke gjort. Jeg har fått mye teknisk hjelp og feedback gjennom hele karrieren, så jeg vet hvor skoen trykker. Hovedutfordringen min er at jeg er hjulbeint, noe som gjør at jeg har problemer med å komme på skyv teknisk sett. Jeg vet hva som skal til både i forhold til styrke og teknikk. Knærne får jeg ikke gjort noe med.

- Får vi se en helt ny Rønning på skøytedistansene i vinter?

- Jeg vet ikke, det er det som er spennende. Jeg føler at det går ganske bra. Jeg har hatt noen hardøkter med gutta som er gode til å skøyte og det har gått bra. Jeg kommer nok ikke til å prege skøyteløpene, men jeg kommer til å være bra med på duathlon.

- Og i Tour de Ski?

- Ja. Nøkkeletappen der er Cortina-Toblach, som er en lang skøyteetappe. Den har jeg gått et par ganger før, og gått helt forferdelig dårlig, så jeg kjenner at jeg gruer meg litt til det.

Følelsen viktig Eldar Rønning er naturlig nok ikke den eneste av de norske gutta som har en typisk favorittstilart.

Simen Østensen, som i likhet med Rønning er best i klassisk, svarer dette da Dagbladet spør om hva som er nøkkelen til å utvikle stilarten man er svakest på:

- Det går på følelse. Man blir god på det man trener på. Kapasiteten er den samme, men det er teknikken som er den avgjørende faktoren. Er jeg i form kan jeg gå fort i skøyting også, selv om jeg er på et høyere nivå i klassisk. Hvis jeg har en dårlig dag i klassisk, så faller jeg ikke like mye som jeg gjør i skøyting, sier Østensen.

- Kan økt fokus på den ene stilarten gå ut over den andre?

- Litt variasjon er viktig. Jeg har en overvekt av klassisk i treningen min. Men skøyting er overkroppsarbeid, og da får man for å være sterk i staking. Jeg gikk fortere i skøyting i fjor enn på mange år, selv om jeg ikke fokuserte på det, sier Østensen.

Sterk duathlonlag Sjur Røthe, som er best i skøyting, men har tatt steg i klassisk de siste par sesongene, mener mye handler om å kopiere det andre gjør.

- Det er artig at du nevner Eldar, for han har betydd mye for min klassiskjobbing. Jeg har ligget mye bak ham, spesielt før Val di Fiemme, og i år har jeg gjort det igjen - og jeg får veldig mye ut av det. Det handler om enkle ting som å utveksle ideer med de på laget, snakke med trenere og se video. Samtidig må man ligge kliss i rygg, og lære seg å komme inn i andres takt. Selv tror jeg at jeg har tatt steg på klassisken på den måten, sier han til Dagbladet.

- Norge kan få et ganske så bra duathlonlag i VM?

- Ja. Vi får håpe at vi ikke gjør Eldar så god at han slår meg til slutt der. Neida!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer