TAKKET FANSEN: Vålerenga-trener Ronny Deila (i midten) takket suppoerterne etter 3-1-seieren mot Lillestrøm. Etter en svak start på sesongen, så står Vålerenga nå med bare ett tap på de siste åtte kampene, og er igjen med i kampen om medalje. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
TAKKET FANSEN: Vålerenga-trener Ronny Deila (i midten) takket suppoerterne etter 3-1-seieren mot Lillestrøm. Etter en svak start på sesongen, så står Vålerenga nå med bare ett tap på de siste åtte kampene, og er igjen med i kampen om medalje. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Eliteserien: Vålerenga - Lillestrøm 3-1

Ronny Deila: - Det er for mye snakk om havrekli og utvikling i norsk fotball

Synes selv hatoppgjør som Vålerenga-Lillestrøm blir for tamt.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Vålerenga-trener Ronny Deila hoppet og jublet så intenst på sidelinja etter Moas 2-1-scoring mot Lillestrøm lørdag kveld, at man nesten skulle tru det var han som overlistet LSK-keeperen.

For Deila var det bare en helt naturlig reaksjon når laget hans hadde snudd 0-1 til ledelse over en erkerival som Lillestrøm. Vålerenga slo til slutt gjestene fra Romerike 3-1.

Før kampen var han en få som helt bevisst forsøkte å dra opp temperaturen rundt oppgjøret, nettopp fordi han mener norsk fotball har blitt en altfor snill og hyggelig arena.

«Jantelovsaksa»

- Vi må begynne å bli mer sleivete i kjeften. Det er så korrekt og snilt, alt. Vi må rivalisere mer og tørre å ha meninger og vise uenigheter. Jeg blir iallfall ikke skuffet om en annen trener sier noe om mitt lag, så sant han ikke sier at jeg er en «idiot», eller noe sånt, da, sier en engasjert Ronny Deila til Dagbladet etter «hatoppgjøret» mot LSK.

Og legger til:

- Det er for mye snakk om havrekli og utvikling i norsk fotball. Det blir for dumt om alle skal bli tatt i jantelovsaksa hver gang man mener noe.

Å legge Vålerenga-Lillestrøm til klokka 18 på en lørdagskveld var i utgangspunktet modig/dristig gjort av fotballforbundet. Men verken før, under og etter kampen, så var strengt tatt ikke mye partene hakket på hverandre.

- Betyr så sinnssykt mye

Når Manchester United og Liverpool spiller mot hverandre, så er det «krig», for det betyr så sinnssykt mye. Om det blir likegyldighet, så er det sjanseløst. Det skal være lov lov å fyre litt og si noe om hverandre.

- Mine spillere skal iallfall få lov til å mene ting og holde på. Dette er og skal være et sirkus. Men da må vi selvsagt levere ute på banen også, sier Deila.

Han mener det også handler litt om karakter hos spillerne, og at det bare gagner norsk fotball dersom noen tør å stikke seg ut og fram og by litt ekstra på seg sjøl.

- Om folk ikke klarer å stå i et sånt trøkk, så kan de bare glemme å bli proff. Du må ha noe spesielt inni deg om du skal spille for 50.000 på tribunen.

Oppgjøret mot Lillestrøm ble avgjort av Ghayas Zahis, Moa og Bård Finne - alle spillere som har det lille ekstra og som også har vært med på litt.

- Kan ikke lese deg til i en bok

Moa hadde ikke scoret på Ullevaal på nesten ett år, men da han fikk sjansen, så stanget han inn sitt sjette karrieremål mot erkerivalen.

Ikke tilfeldig, mener Ronny Deila.

SCORET: Mohammed Abdellaoue scoret ett av målene da Vålerenga slo Lillestrøm 3-1 på Ullevaal stadion lørdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SCORET: Mohammed Abdellaoue scoret ett av målene da Vålerenga slo Lillestrøm 3-1 på Ullevaal stadion lørdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- De gutta som har opplevd litt i livet, både privat og ellers, klarer å slappe av i slike kamper. De driter i alt når de kommer på banen. De er vant til at alt ikke må være helt A4.

- Det handler om å ha personlighet, og det får du ikke gjennom å lese en bok, men gjennom å reise seg etter å ha blitt sparket ned og trakassert.

Deila fikk selvsagt selv kjenne på både det tøffe liv, forventninger og press i perioden som Celtic-manager - og hverdagen ute i den store verden er noe av det han forsøker å dra med seg inn i VIF-jobben.

- I derby-kamper våkner jeg til liv, som alle andre. Om du ikke liker dette, så må du finne på noe annet. Vi vil ha spillere som er tøffe i trynet. Spillere som vil ut der og prestere, ikke gjemme seg bort.

- Større klubb enn LSK

- Det er nok av de som er gode i medgang, men vi må ha de som har hår på brystet når det er litt motgang. Det viste vi i dag, når vi kom tilbake etter å ha ligget under. Det er karakter, i mine øyne, sier Deila.

Selv gjemte han seg definitivt ikke bort selv, da han hoppet og spratt på sidelinja.

- Jeg lever meg inn i kampene, og er opptatt av å vise energi og at det betyr noe, sier han - vel vitende om det også er en effekt som også smitter over på spillerne.

Med seieren mot LSK står det nå 27-27 i antall seirer mellom klubbene i øverste divisjon i Norge. Antall uavgjort er 25.

- Med tanke på den statistikken var det også ekstra viktig å vinne denne. Vålerenga er et mye bedre lag og en større klubb enn Lillestrøm. Da er det klart at vi ikke skal ligge bak dem. Neste mål må være å få en bedre statistikk enn dem.

- Et energisk lag

Etter en laber start på sesongen, så står Vålerenga nå med ett tap på de siste åtte kampene - og med trepoengeren mot kanarifuglene klatret Vålerenga opp på fjerdeplass før søndagens seks eliteseriekamper.

- Jeg skal ha et energisk lag. Vålerenga skal være et energisk lag som alle gruer seg til å møte. Der er vi ikke helt ennå, men bunnivået vårt er blitt mye høyere, og etter de fire første kampene har vi like mange poeng som topplagene.

- Drømmen er å få spille europacupfotball på den nye stadion neste år, og vi er fortsatt med i både serien og cupen, så den drømmen lever fortsatt i beste velgående, sier Ronny Deila.